logo
Cele mai mari greșeli în amenajarea zonei de gătit
Cele mai mari greșeli în amenajarea zonei de gătit
Una dintre cele mai importante părți ale unei locuințe, dacă nu chiar cea mai importantă, este zona în care gătim. Aceasta are un scop clar: este încăperea unde ai ustensilele pentru a pregăti mâncarea de zi cu zi și, de obicei locul din casă unde servești mesele. Această încăpere trebuie bine gândită, deoarece există și cazuri în care chiar amenajarea ei poate duce la un mare disconfort, fie că se întâmplă acasă, fie în afara acesteia.

 

Un studiu realizat de la sfârșitul anului 2015 a arătat lucruri interesante referitoare la obiceiurile bucureștenilor, studiu la care au participat peste 1.000 de persoane.

 

Câteva din concluziile studiului:

  • 74% din bucureșteni iau masa acasă de luni până vineri;

  • mai mult de jumătate, respectiv 57%, dintre cei ce locuiesc singuri își doresc să ia masa împreună cu cineva;

  • 41% din populația tânără spune că timpul este cea mai mare barieră în a lua cina cu cei dragi, însă 37% și-ar dori să poată reuși acest lucru mai des;

  • 47% din respondenți spun că este mai distractiv să gătească împreună cu cei dragi;

  • 1 din 2 părinți consideră că rolul copiilor în bucătărie este important.

Aceste rezultate arată cât de reală este nevoia unui plan în ceea ce privește locul unde se gătește și servește masa. Dacă ai rămas fără inspirație, aici găsești peste 112 idei de amenajare a zonei de gătit pe care le poți implementa.

Din păcate, însă, unele persoane decid să amenajeze această încăpere într-un mod ineficient și chiar periculos.

 

Acestea sunt unele dintre modalitățile greșite de amenajare:

 

  • Poziționarea greșită a plitei/aragazului

Majoritatea felurilor de mâncare necesită o sursă de căldură pentru a o putea pregăti, așa că o plită sau un aragaz vor fi mereu ceva vital. Un lucru greșit pe care persoanele îl fac este acela că nu gândesc suficient de bine plasarea acestora.

 

Să luam exemplul aragazului. Modalitățile greșite de a-l poziționa sunt:

 - departe de o sursă de ventilație

Aici ne referim la ferestre, în principal. Dacă aragazul este prea departe de o fereastră, tot fumul provocat nu va putea fi degajat, ci se va mări în volum și va circula în restul casei odată cu mirosul de mâncare, chiar și cu toate ușile închise, ieșind prin spațiul de la baza ușii.

 

  - în fața ferestrei

Deși poate părea o soluție mai mai bună pentru ventilare, așezarea aragazului în acest mod are și un altfel de efect: aburirea și murdărirea geamului de fiecare dată când se folosește aragazul.

 

  • Spațiu de lucru prost gândit

În această încăpere este nevoie de un minim de spațiu de lucru. Dacă încarci tot spațiul, nu vei mai avea loc unde să gătești efectiv. De obicei, acest spațiu este blatul sau chiar masa, zone unde sunt, de obicei, dispuse toate electrocasnicele sau alte instrumente de gătit. Acestea ar putea fi depozitate în alte locuri, cum sunt dulapurile, pentru a asigura un spațiu suficient activităților din acest spațiu. Astfel, elimini riscul de a strica aparatura, a sparge diverse obiecte și tot așa.

 

  • Alegeri neinspirate referitoare la spațiul de depozitare

Cea mai neinspirata alegere aici, în special în cazul în care este un copil în locuință, este depozitarea obiectelor periculoase, cum ar fi cuțitele, cât mai aproape de sol. În acest fel, copii pot sa ajungă foarte ușor la ele și să se rănească.

Alte alegeri neinspirate sunt subaprecierea nevoii spațiului de depozitare sau așezarea greșită a acestuia, cum sunt, de exemplu, două sertare pe colț care nu pot fi deschise în același timp.

 

  • Lipsa sursei de lumină în zona de lucru

Lumina este esențială în orice spațiu, mai ales aici, unde se desfășoară o mulțime de activități. Lumina naturală, dar și cea artificială, trebuie să îmbunătățească vederea asupra spațiului de lucru. 

 

Poți să vezi aici și alte exemple de astfel de practici.

 

 

Nimeni nu își dorește să facă o amenajare greșită a unui spațiu. Amenajările și modificările nu au niciun rost dacă acestea au efecte negative în locul celor pozitive. Mult mai grav est faptul că unele decizii de acest gen pot fi chiar periculoase, mai ales dacă în casă există și copii. Așa că trebuie totul gândit înainte pentru evita astfel de situații și pentru a te bucura cu adevărat de una din încăperile indispensabile ale casei tale.


 

Sursă foto: www.imagenesmi.com

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia