logo
„CARTE FRUMOASĂ, CINSTE CUI TE-A SCRIS…”
„CARTE FRUMOASĂ, CINSTE CUI TE-A SCRIS…”

Întâmplător, pur şi simplu întâmplător, am intrat în posesia unei cărţi frumoase. Nu doar frumoasă ca aspect, ca elegantă realizare editorial-tipografică, ci şi cu un conţinut extrem de interesant, incitant pe alocuri, aducând o mulţime de informaţii despre o perioadă relativ puţin cercetată a istoriei bisericii româneşti din Transilvania, aceea a primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. Intitulată UN EPISCOP şi EPOCA SA. VASILE MOGA (1774-1845), cartea este o contribuţie majoră la cunoaşterea corectă a vieţii religioase a românilor transilvăneni într-o epocă în care ei încercau să rupă barierele înjositoarelor încorsetări naţional-sociale care le frânau normala evoluţie; este o reuşită punere în valoare a activităţii primului înalt ierarh român ortodox din Transilvania habsburgică, a vrednicului cleric Vasile Moga, care a stat în scaunul episcopal de la Sibiu mai bine de trei decenii, din anul 1810 până la sfârşitul vieţii survenit în anul 1845.
Rod al strădaniei intelectualilor grupaţi în Despărţământul Sebeş al ASTREI, cartea a putut să apară graţie sprijinului Mitropoliei Ardealului şi celui al Primăriei municipiului Sebeş. Dacă implicarea Mitropoliei în acte de mecenat cultural este binecunoscută, acum simt nevoia să laud atitudinea administraţiei unui oraş care a înţeles să-l cinstească pe ierarhul dat Transilvaniei de impresionanta dinastie de preoţi Moga din Sebeşul Săsesc şi altfel decât printr-o formală manifestare comemorativă: cartea pe care cele două entităţi au finanţat-o va intra în toate marile biblioteci ale ţării şi, de acum încolo, nicio lucrare consacrată istoriei acelei vremi nu va putea neglija cele cuprinse în studiile din acest volum. Poate că şi administraţiile din alte localităţi/judeţe ale Transilvaniei vor înţelege că investiţiile în editarea de cărţi fundamentale sunt, în timp, mai importante decât mulţimea cheltuielilor pentru proiecte de consistenţa ploilor de stele.
Cartea poate fi catalogată drept o monografie; este o monografie „altfel”, ca să folosim o sintagmă deja uzată în sistemul de învăţământ, căci este alcătuită din unsprezece studii, datorate în cea mai mare parte unor cercetători mai puţin cunoscuţi. Faptul este îmbucurător: apariţia de nume noi pe palierul investigării istoriei este o  garanţie pentru viitorul domeniului. În cazul de faţă, de subliniat este seriozitatea dovedită de ei în abordarea temelor alese. Analiza minuţioasă a informaţiilor din sursele consacrate, preluate critic, chiar polemic uneori, dar în limitele bunului simţ academic, este dublată de o permanentă preocupare pentru punerea în valoare a datelor din documentele descoperite în arhivele din ţară ori din străinătate de cei doisprezece autori, unii dintre ei universitari consacraţi, unii cu titluri de doctori sau doctoranzi, dar toţi dedicaţi lucrului bine făcut. Consider necesară menţionarea numelor semnatarilor studiilor, în ordinea din volum, ca semn de preţuire a rezultatului trudnicei lor munci pe un tărâm care niciodată nu intră în sfera senzaţionalului facil, niciodată nu este apreciat cum se cuvine, niciodată nu este răsplătit. Aceste nume, aparţinând Sebeşului, Alba Iuliei, Sibiului, Reşiţei, Clujului, Covasnei, sunt: Mihai-Octavian Groza, Iulius-Marius Morariu, Ovidiu Boc, Daniela-Carmen Sava, Ana Grama Brescan, Florin Dobrei, Mircea-Gheorghe Abrudan, Iuliana Govoreanu, Marioara Pantiş, Ioan Lăcătuşu, Ioana Rustoiu şi Ioan Ovidiu Abrudan. Fiecare studiu ar merita o tratare aplicată, dar acest lucru nu este posibil în situaţia de faţă. Poate că o vor face publicaţiile de specialitate, dacă mai există asemenea „specii pe cale de dispariţie”. Felicitându-i pe coordonatorii volumului, pe cei care şi-au asumat responsabilitatea apariţiei revistei „ASTRA SABESIENSIS”, îmi exprim regretul că îngrijitorii cărţii nu s-au gândit să alcătuiască un indice de nume de persoane şi de localităţi, element indispensabil orientării în complexele studii academice. În rest, numai de bine despre o carte mai mult decât frumoasă!


Ioan-Nicolae Popa
 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia