logo
”Cânt şi joc pe Hârtibaci„ - al XXII-lea regal folcloric, pe scena din Agnita
I. BÂRSAN
3362 vizualizari
”Cânt şi joc pe Hârtibaci„ - al XXII-lea regal folcloric, pe scena din Agnita
Scena Casei de Cultură ”Ilarion Cocişiu” din Agnita s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare populară, pentru a oferi cadrul potrivit tinerilor concurenţi participanţi la tradiţionalul festival ”Cânt şi joc pe Hârtibaci”.

Pe ritmul de Rară retişană, imnul festivalului, interpretat de orchestra condusă de maestrul Gabriel Popescu, îndrăgitul solist Traian Stoiţă a anunţat deschiderea celei de a XXII-a ediţii a acestui eveniment în care sunt promovate tinerele talente ale folclorului românesc.
Festivalul ”Cânt şi joc pe Hârtibaci” şi-a câştigat o deosebită reputaţie prin faptul că tinerii solişti care au fost premiaţi pe scena din Agnita au confirmat, devenind ulterior nume cunoscute printre cei ce dau valoare cântecului popular. Prestigiul festivalului se datorează şi doamnei Eugenia Florea, renumita realizatoare de emisiuni folclorice la radio şi TV, care girează de 22 de ani, ca preşedinte al juriului, calitatea concursului de la Agnita.
În juriu, alături de Eugenia Florea a stat marea doamnă a folclorului sibian, renumita Silvia Macrea, a cărei autoritate în acest domeniu este incontestabilă. Din juriu au mai făcut parte solistul Marcel Părău, referent la Centrul Creaţiei Junii Sibiu, profesorul Florin Părău, solista de muzică populară Cătălina Alexandrina ţigău Chiţimia şi directorul festivalului, profesorul Ioan Sârbu.
 La ediţia din acest an au participat 13 tineri interpreţi de muzică populară, veniţi din toate colţurile ţării pentru a-şi prezenta calităţile de păstrători ai folclorului de pe meleagurile natale. Au urcat pe scena din Agnita tinerii Tomoni Cristian din Banat, Jimon Sabina Larisa din Bacău, Roşu Ionel din Bihor, Sărmaş Vlăduţ din Bistriţa - Năsăud, Chichiriţa Nicolae din Bucovina,  Betej Andrada din Gorj, Dudaş Cătălin din Hunedoara, Pârlea Ştefania din Mureş, Pop Crina din Sălaj, Răspop Ionela, Popa Ştefania şi Vasilescu Constantin din Sibiu şi Rozovlean Roxana Ioana din Timiş.
După ce concurenţii au încântat publicul cu minunatele costume scoase din lăzile de zestre şi cu frumoasele cântece din zonele pe care le-au reprezentat, juriul s-a retras pentru a stabili care sunt cei mai buni şi cine va câştiga trofeul festivalului, nu înainte ca Silvia Macrea să-i felicite cu ocazia zilei sfinţilor Mihail şi Gavriil, pe membrii din orchestră care şi-au serbat onomastica pe scena din Agnita, Mihai Tarcea, Mihai Neagu şi neobositul dirijor Gabriel Popescu.
În partea a II-a a acestei prime zile a festivalului, cei prezenţi s-au bucurat de un spectacol susţinut de ansamblurile şi soliştii locali, prezentaţi de solista Ioana Bogdan, o prezenţă tot mai activă în spectacolele folclorice, o valoroasă reprezentantă a cântecelor de pe Hârtibaci.
Ansamblul ”Cununa” a cucerit aplauze cu jocuri populare din Banat, din Oltenia, de pe Câmpia Transilvaniei şi bineînţeles cu cele de pe Valea Hârtibaciului. De multe aplauze au avut parte şi prichindeii din ansamblul ”Hârtibaciul”, care au fost primiţi cu multă dragoste de părinţii şi bunicii veniţi să-i admire la primii lor paşi pe scenă.
Au contribuit la frumuseţea acestui eveniment formaţia de dansuri de la Clubul Elevilor, grupul vocal al Casei de Cultură ”Ilarion Cocişiu” şi clasa de canto externă Agnita, a Şcolii Populare de Arte şi meserii ”Ilie Micu”, pregătiţi de profesorii Doina şi Florin Părău.
Cu multe emoţii au urcat pe scenă fetele din formaţia de dansuri din comuna Moşna care, deşi la început de drum, au dovedit că pot să câştige admiraţia publicului.
Formaţia de dansuri populare din Bruiu, constituită în urmă cu doi ani, pentru a pune în valoare jocurile din sat, a încântat publicul cu minunatul Brâu al fetelor.
Între două jocuri spectatorii le-au aplaudat pe solistele Teodora Sasu, Edith Todor, Maria Lăstun, Maria Gherghel, Paula Moldovan şi Cezara Cernea, pregătite de profesoara Doina Părău, ca şi pe consacratele interprete Ioana Bogdan, Ioana Agârbiceanu şi Alexandrina ţigău Chiţimia.
A doua zi a festivalului a început cu premierea concurenţilor.
Neobositul şi încântătorul prezentator Traian Stoiţă i-a invitat în scenă pe cei 13 concurenţi şi pe membrii juriului, pentru a primi aplauzele cuvenite.
După ce toţi concurenţii au primit diplome de participare , emoţiile au crescut urmând să fie nominalizaţi de către membrii juriului cei mai buni dintre cei buni.
Eugenia Florea, în calitate de preşedinte al juriului, înainte de a înmâna premiul, a felicitat orchestra care i-a acompaniat pe concurenţi şi l-a felicitat pe directorul Casei de Cultură, prof. Ioan Sârbu care în calitate de director al festivalului a reuşit şi de această dată să organizeze foarte bine minunatul eveniment.
Referindu-se la calitatea concurenţilor, Eugenia Florea a apreciat calităţile vocale ale concurenţilor, efortul lor de a aduce pe scenă cele mai frumoase cântece specifice zonei şi i-a îndemnat să-şi continue această nobilă activitate. De o apreciere deosebită s-a bucurat Andrada Betej din Gorj, care a obţinut trofeul festivalului ”Cânt şi joc pe Hârtibaci”. Cu multe emoţii şi cu bucurie, frumoasa olteancă a mai încântat o dată publicul cu cântecele sale.
 De premiul I s-a bucurat Roxana Ioana Rozovlean din Timiş, iar premiul II l-a primit cu multe aplauze Constantin Vasilescu din Agnita.
S-au mai bucurat de premii Cristian Tomoni din Banat locul III, Vlăduţ Sărmaş din Bistriţa Năsăud - premiul Centrului Judeţean ”Cindrelul –Junii Sibiu”, Crina Pop din Sălaj, Ştefania Parlea din Mureş şi Nicoleta Chichiriţă - care au primit menţiuni.
După emoţiile concurenţilor a urmat marele spectacol prezentat de Ansamblul Cindrelul - Junii Sibiu şi de laureaţii festivalurilor anterioare, care au devenit nume cunoscute în folclorul românesc, confirmând premiul obţinut pe scena din Agnita. Lipsiţi de emoţii, au încântat spectatorii şi s-au bucurat de aplauze Cătălina Rotar, Alexandru Urs, Ioana Bogdan, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru şi Stana Stepanescu, care au mulţumit organizatorilor pentru şansa de a fi cântat la acest festival.
Emoţionat ca de obicei când cântă în faţa agniţenilor, Marcel Părău a fost aplaudat pentru doinele şi cântecele de joc de pe Valea Hârtibaciului. Tot atâtea aplauze a primit şi îndrăgitul cântăreţ Daniel Rosalim. Şi ca totul să fie perfect, alţînăreanul Adrian Neamţu a oprit aplauzele, zicând cu taragotul ceea ce cuvintele nu pot spune ci numai inima poate simţi.
 După ce au fost aplaudaţi pentru minunata Suită de jocuri de pe Hârtibaci, membrii Ansamblului ”Cindrelul – Junii Sibiu” au intrat în scenă şi înălţând tricolorul în aplauzele spectatorilor, au cântat împreună cu Traian Stoiţă cântecul patriotic ”Noi suntem români”.
Aşa s-a încheiat un regal folcloric, o sărbătoare tradiţională care a ţinut două zile în oraşul Agnita.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia