Tribuna
Bioetica, un subiect delicat la Facultatea de Teologie
Andra MARINESCU
2052 vizualizari
Bioetica, un subiect delicat   la Facultatea de Teologie
Bioetica a fost su­biectul principal al zilei de ieri, în Aula "Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna”, din cadrul Universităţii "Lucian Blaga” din Sibiu. De la ora 8.30, a început un workshop cu invitaţi străini, care au subliniat importanţa religiei şi contribuţia latinităţii. Acesta s-a derulat sub umbrela proiectului "Sibiu - Capitală Universitară Europeană”.

Sibiul a “răsunat” în aceas­tă săptămână de evenimente de toate felurile, în mai multe locaţii. Multe dintre acţiuni au avut ca destinaţie şi Facul­tatea de Teologie de pe strada Mitropoliei. Joi, aici, s-a desfăşurat workshopul “Religie, antropologie, bioetică. Contribuţia latinităţii în context global”, care a fost deschis prin alocuţiunea prodecanului facultăţii, Sebastian Moldovan. “Teologia - biserica - în general nu este străină de viaţa cetăţii şi de problematica binelui comun. Tot ceea ce este omenesc nu ne este străin. În primul rând, pentru că facem parte din comunitate, apoi pentru că misiunea bisericii priveşte tot ceea ce se întâmplă cu noi şi în jurul nostru şi în mod special tot ceea ce se referă la suferinţa oamenilor”, a spus acesta.

“Nu cred că avem un rol neglijabil”

La eveniment a venit şi ÎPS Laurenţiu Streza, arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care, înainte de a ura “Bun venit!” musafirilor de peste graniţe a rostit o scurtă binecuvântare. “Este un seminar atrăgător, important, ce implică o responsabilitate pe care trebuie să o avem, ca biserică, pentru că suntem obligaţi să dăm răspuns la multe dintre priovocările acestei lumi. Primele noţiuni de antropologie şi religie nu ne sunt străine deloc, pentru că facem parte din religiile lumii şi nu cred că avem un rol neglijabil”, a spus ÎPS Laurenţiu Streza. De asemenea, mitropolitul a vorbit şi despre noţiunea de bioetică, pe care biserica a “apărat-o mai mult decât orice organizaţie”.
Despre tema zilei a vorbit, pe scurt, şi Marian Ţiplic, prorector al ULBS, care a transmis, înainte de toate, salutul rectorului Ioan Bondrea. “Nu se putea alege, zic eu, un moment mai bun pentru Sibiu şi Universitatea noastră decât acest an, pentru a organiza o astfel de manifestare. Universitatea noastră este o universitate comprehensivă, în cadrul căreia un rol extrem de important îl au două facultăţi aparent divergente, dar cu foarte multe lucruri în comun: Facultatea de Medicină şi cea de Teologie. Ambele se ocupă în mod direct de cele două componente importante ale vieţii. E vorba de spirit, suflet, respectiv trup. Mi-este greu să cuantific acum cât de activă este implicarea credinţei în tratarea trupului sau cât de implicată este medicina în tratarea trupului. Dar este evident că una fără cealaltă ar fi incompletă. Bioetica se spune că s-a născut tocmai din aceste puncte de vedere de convergenţă dintre cele două domenii”, a spus prorectorul.
Joi, seria prelegerilor a fost deschisă de Mircea Gelu Buta şi Liliana Buta, care au vorbit despre rolul şi locul bioeticii creştine în sistemul medical seculari­zat. Ulterior, Maria Aluaş a pus în discuţie “Specificul bioeticii în context medical universitar”, pr. Jean Boboc - “Riscurile şi ameninţările transumanismului”, iar pr. Gheorghe Popa a definit “Temeiurile teologice ale apărării demnităţii umane”. Printre temele abordate se numără şi universalismul etic şi localismul bioeticilor, precum şi bioetica în faţa dilemei utilitarism - moralitate sau carac­terizarea elementelor de metodologie specifică a discursului teologic în bioetică. Acţiunea s-a bucurat, printre altele, şi de prezenţa decanului Facultăţii de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu, Aurel Pavel, a directorului Daniela Preda şi a Iuliei Gîţă de la Departamentul de Relaţii Internaţionale ULBS.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA