Tribuna
„Bine ai venit, prost ai nimerit”. Locuri din centrul Sibiului nu prea de vizitat
Dumitru CHISELIŢĂ
882 vizualizari
„Bine ai venit, prost ai nimerit”. Locuri din centrul Sibiului nu prea de vizitat
© Răzvan NEGRU

Da, deja vuieşte oraşul şi ţara şi Europa, la Sibiu va avea loc, pe 9 mai anul curent, un „Informal European Council”, în care, pe româneşte, „liderii statelor membre se vor reuni din nou, de data aceasta la Sibiu, în România. Evenimentul se preconizează a fi un punct culminant al procesului, în care participanţii îşi vor reînnoi angajamentul faţă de o Uniune Europeană care acţionează decisiv în domeniile care contează cu adevărat pentru europeni”, iar în englezeşte „The first meeting of the EU leaders following the UK's withdrawal and the last meeting before the European Parliament elections”, ceea ce sună cumva mai concret decât pe româneşte. În fine, i  se spune oficial Summit, aşa cum în 2007, cortul acela de circ de la Parcarea 90 era, tot oficial, „pavilion multifuncţional”. Cert este că va fi plin de lume, de la şefi de state la tot felul de şefi plus tot felul de subalterni ai şefilor, plus auxiliari, plus presă de oriunde, ce mai, la Sibiu va fi, ca înghesuială de populaţie, mai rău ca în august la Eforie Nord. Lucru bun pentru bugetul local, şi privat, că toată invazia asta europeană consumă orice, de la hârtie igienică la băutură. Lucru bun şi pentru Statistica Mândriei Locale în care vom afla câţi şi cât au vizitat, dormit, consumat, pozat, plimbat, etc. Poate şi ce s-a vizitat, din oferta de nerefuzat (şi de ne-evitat prin multe locuri) a Sibiului central. Aşa că, preventiv, ca să nu apară surprize sau să nu se găsească cineva să spună că nu a prevenit nimeni, trecem aici, succint şi fără pretenţia de a fi acoperit tot, o ofertă a locurilor (nu prea) de vizitat pentru oaspeţii europeni de la UE şi oaspeţii lor.

 

Ura şi NU la gară

 

Oricât ar fi de râs, înainte de a se dezvolta în halul ăsta transportul aerian şi coloanele oficiale, oficialităţile circulau cu trenul. Mă rog, un tren special, nu o navetă Sibiu-Loamneş, dar tren. Care tren oprea în gară. Ei bine, în cazul acesta putem fi mulţumiţi că nu mai e moda asta. Pentru că atunci, delegaţiile oficiale ale UE ar fi fost nevoite să intre în contact cu gara Sibiu. Şi ştiţi cum e gara Sibiu şi împrejurimile sale. Hai că „Rapid”-ul ar fi fost mai OK, că are preţuri destul de OK şi bere, hai că prindeau o cafea în picioare ba la chioşc, ba la automatul din incintă, dar s-ar fi mirat de uşile acelea care dau în molima defecţiunii nereparabile. Dau de fauna aceea a Gării, care te determină să te gândeşti non-stop unde sau dacă mai ai portofelul. Probabil s-ar mira şi de pustietatea aia cu beton şi maşini numită Piaţa 1 Decembrie, până ar lua un taxi sau autobuzul până la „locaţiile” Summitului. Apropo de autobuze, atenţie la cele noi că au un talent de a frâna de te dau în nas dacă circuli în picioare, din motive de „effective emergency brakes”. Deci gara e cam de evitat. Mai ales din cauza „călătorilor profesionişti” din zonă.

 

Frumoasele noastre pieţe parcări

 

Acum, nu ştiu dacă corturile anunţate or sau nu or fi incomodate de restul decorului, dar noi ne facem datoria de a spune. Piaţa Mare e Ok, mai ales din motivul că, aşa cum îi spune şi numele, e mare. Adică e mare pentru orice, de aceea majoritatea evenimentelor au loc acolo. Piaţa Mică, hai să zicem, dar e pe jumătate parcare, iar europenii din ţările acelea de tot ni se dau exemplu de dezvoltare dar se tace vehement când e vorba de cazuri de corupţie sau alte şmenuri de „gulere albe” s-ar putea să fie uimiţi de preţurile de la terase. Bun, ne facem selfie pe Podul Minciunilor, apoi avem de ales între a vizita două parcări romantice: Parcarea Huet şi Parcarea Aurarilor. În Aurarilor, printre maşini şi alte acareturi, vizitatorii pot admira, frecându-se de portiere şi bare de protecţie, nişte ziduri mâzgălite, nişte porţi hibrid vechi & nou şi se pot minuna de cum mai e în picioare casa de pe Aurarilor (strada colţ cu Movilei). În Piaţa Huet e mai omeneşte, sunt doar maşini, restul e OK, doar că nu poţi vizita nimic, decât poate sediul PSD sau, în jurul orei 12, protestatarii din vecinătate. Şi da, ştim că de Summit acolo va fi altfel, dar nu ne putem abţine să nu zicem cum e acolo, că summitul trece, maşinile rămân.

 

Casele se prăbuşesc pentru că sunt prea vechi...

 

...Şi sunt părăsite pentru că nu mai e nimeni în ele. Asta ar trebui să fie explicaţia standard pentru oricine scapă de sub control şi ajunge, voit sau nu, în piaţă „La Coroana”, pe strada Faurului, Felinarului, Mitropoliei, Şaguna, Lupaş, Centumvirilor, Haas şi oricare alte străzi unde avem case vechi, unele monument istoric, ştiţi, din acelea de care se foloseşte la Bucureşti Nicuşor Dan pentru a-i da peste chip lui Firea. Dar domnii oaspeţi europeni trebuie să ştie că Sibiul e tânăr de la 1191, şi că la o asemenea vârstă venerabilă îţi mai cade aşa, câte ceva: un acoperiş, o casă, un pod, sau doar faţa(da). Păi când e vechi e vechi. Ce ei la Europa nu au vechi? Nu e la fel la Berlin, Lyon, Klagenfuert, Heidelberg? A, că la ei e şi îngrijit, hai să uităm asta. Dăm cu grafitti şi se vede mai puţin. Iar chestia aia roşie din PFL sau cum i-o mai zice de la Pasajul scărilor, să afle domnii de la UE că e o construcţie provizorie şi provizorie va rămâne şi în următorii 10-15 ani. Ca şi graf-urile de la Liceul de Artă care sunt artă, şi se prelungesc atât pe cea mai bine păstrată construcţie gotică din România (Muzeul de Istorie) cât şi spre Pasajul scărilor. Dar sper ca cineva să îi ţină de vorbă pe distinşii oaspeţi, ori să le distragă atenţia spre cerul senin, păsări, antene de bulgari, etc.

La fel de indicat e să se renunţe la plimbarea romantică de pe Spinarea Câinelui – Centumvirilor, că e naşpa. Adică nu e naşpa dar trebuie din minut în minut să te „dai”, că e un trafic mai rău ca la Boiţa spre Tălmaciu. Nu mai e ce a fost. Sau mai e dar eşti atent la altceva.

 

Puteţi ocoli şi Sub Ariniul

 

Da, şi Parcul Sub Arini ar fi de evitat. Bolta încă nu e deschisă, Birtul nu ştiu dacă e pentru obrazele europene, ci mai mult pentru oameni simpli ca noi, fanfara nu mai cântă în chioşc, rişti să dea peste tine ori un biciclist, ori un trotinetist, ori un skater, la Eminescu e dezolant de romantic şi tot nu l-au curăţat, copacii sunt cu numere de inventar vopsite pe ei, câinii mari nu au botniţă iar aparenţa e de loc abandonat. A, nici stadion nu mai e, că ceea ce e acum nu mai poate fi numit aşa. Mai bine vă luaţi coloana oficială şi mergeţi la culcare.

Ce să mai zic de Mihai Viteazu, acolo e 100% de evitat, că li se va crea impresia vizitatorilor ca acolo locuieşte un trib de oameni bolnavi care fac credit să joace la păcănele, la câte bănci, săli de jocuri şi farmacii avem acolo.  

 

Ar mai fi destule locuri de evitat a se vizita, spre binele imaginii europene a Sibiului, dar ştim că, de fapt, ne-am folosit de pretextul Summitului ăstuia de la noi pentru a mai arăta a nuştiucâta oară ce nu e OK la Sibiul central şi turistic. Că nu cred că înaltelor feţe şi pe sus nasuri europene le arde de plimbat de capul lor prin Sibiul central sau periferic.  Nu se va duce Juncker să radă o bere la Haller, iar Merkel să vadă ce mai e nou la secondurile de pe 9 mai. Nu se amestecă ei cu noi, prostimea şi iobăgimea.


comentarii
3 comentarii

Totusi, a mai rămas ceva de vizitat in Sibiu ??... Dacă nici măcar acum, înaintea unui asemenea eveniment, nu există dorința si mobilizarea pentru ca orasul sa se prezinte cu DEMNITATE si nu doar cu carpeli, chiar nu mai rămâne mare lucru de spus.
Să vezi că se împrospătează ceva, că se înnoiește, că se modernizeaza, că apar clădiri de referință ale orasului - in afara celor lăsate de sasi. Ce atractiv ar putea fi transformat parcul Sub Arini. Dar .... nimic nou, nici măcar o parcare etajata cum are deja Brasovul. Până si Pitestiul si-a modernizat gara si centrul (intentionat am făcut această referire) ... O comparatie cu Timisoara, Oradea? N-are rost, ar fi in dezavantaj net pentru Sibiu. Si totusi, pretentii sunt de mare urbe .
Cetatean
12.03.2019 23:32
Sper să nu fiu acuzat că n-am băgat de seamă hotelul Ramada
Cetatean
12.03.2019 23:38
Fain articolul,pacat de timpul pierdut.Provincialismul nu-l schimba nici cei trei crai si craite de la vest.
Qui prodest
13.03.2019 09:07
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia