Tribuna
Bilanţ la „Ioan Macrea”: 5.000 de spectatori pentru zece ore de festival
Bilanţ la „Ioan Macrea”: 5.000 de spectatori pentru zece ore de festival

Patru zile de festival, zece ore de spectacol folcloric, 13 ansambluri, peste 600 de solişti în scenă şi aproximativ 5.000 de spectatori - acestea sunt coordonatele maratonului folcloric de care Sibiul a avut parte săptămâna trecută, în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul- Junii” Sibiu.

Ropotele de aplauze ale spectatorilor şi ovaţiile aduse dansatorilor  au dovedit faptul că a fost o călătorie de succes, care a ajuns la sufletele oamenilor. Cu acest prilej, Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a decernat o diplomă de excelenţă Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi a declarat că acest spectacol „ne-a amintit cât de frumoşi sunt românii”.

Felicitări „reale” şi virtuale


„Numai oameni cu gând curat şi spirit atât de frumos ca al românilor pot să aibă costume atât de frumoase şi nişte obiceiuri şi cântece şi dansuri atât de frumoase. Pentru astea eu cred că meritaţi toată aprecierea noastră şi daţi-mi voie, sibieni dragi, ca în numele nostru al tuturor să oferim o diplomă de excelenţă pentru Junii Sibiului, pentru Silvia Macrea, în semn de preţuire pentru tot ce reprezintă ei, nu numai pentru Sibiu, ci pentru întreaga Românie”, a mai spus Daniela Cîmpean.

 Zeci de mesaje de felicitări au fost transmise pe conturile de Facebook ale instituţiei: „Sunteţi atât de frumoşi şi de deosebiţi, încât nu mă satur să vă privesc!!!” - Elena Gavril, „Doamne, ce regal folcloric, câtă măiestrie şi bucurie în inimi puteţi aduce românilor. Nu pot decât să vă urmăresc, să vă admir şi să mă bucur că sunt contemporan cu aşa oameni faini” - Pr. mil. Gherasim-Făgăraş, „Junii, mândria noastră, a sibienilor! Felicitări dansatorilor, felicitări Silvia Macrea!” - Todor Nicolae, „Felicitări, sunteţi cei mai buni din ţară” - Lenuţa şerban, ”Superb spectacol” - Simona Pădurean, „Sunteţi super profesionişti, felicitări şi succes” - Maria Barsan.

La final de festival

Succesul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului „Ioan Macrea” a fost confirmat de coregrafii şi directorii ansamblurilor invitate în festival, precum şi de oficialităţile prezente. Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a declarat: „Ceea ce se întâmplă la Sibiu este un lucru unic şi mă bucur că iată, faptul că dumneavoastră aţi fost Capitală Culturală Europeană a lăsat urme adânci şi se vede acest lucru din calitatea evenimentelor ce au loc la Sibiu. Şi nu întâmplător cel mai mare festival al coregrafiei româneşti în domeniul folclorului se întâmplă aici, la Sibiu. Sunt foarte multe festivaluri de folclor în România, mai ales de interpretare vocală, dar festivalul dedicat lui Ioan Macrea şi coregrafiei româneşti este unic… în fiecare toamnă mutaţi capitala coregrafiei folclorului românesc! Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări autorităţilor locale care sprijină acest demers. Nu este puţin lucru, este nevoie de finanţare pentru lucruri adevărate, lucruri de valoare şi este nevoie ca cei care au această posibilitate să înţeleagă importanţa actului artistic şi mai este nevoie de încă un factor, de oameni care să pună extrem de mult suflet. Dumneavoastră o aveţi pe Silvia Macrea, toată suflet pentru promovarea spiritualităţii noastre româneşti, a coregrafiei, dansului, a muzicii, a tradiţiilor care reprezintă patrimoniul cultural imaterial al neamului nostru!”

„Pentru mine, fiecare ediţie a festivalului este încărcată de emoţie, căci acesta este evenimentul dedicat memoriei tatălui meu, Ioan Macrea. Această ediţie a fost  cu atât mai specială, căci am pus în scenă un spectacol amplu, în care au fost reuniţi Junii de azi, Junii de ieri şi Junii de mâine. Peste 300 de artişti şi-au dat mâna pentru reuşita „Călătoriei în ritm de vers, de cânt şi jocuri” şi le mulţumesc din suflet fiecăruia dintre ei pentru evoluţia excepţională. Mulţumim, de asemenea, artiştilor invitaţi, publicului nostru drag, sibienilor, iubitorilor de folclor care ne sunt alături de fiecare dată şi care ne susţin cu atâta căldură. Mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei şi Consiliului Local Sibiu, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Televiziunii Române, sponsorilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediţii a festivalului”, declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. (D.C.)

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA