Tribuna
Avrigul are patru cetăţeni de onoare
Dan FRÂNCU
2496 vizualizari
Avrigul are patru cetăţeni de onoare
Patru persoane (trei români şi un chinez) sunt de săptămâna trecută, deţinătoarele titlurilor de "Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig", cea mai importantă distincţie acordată de Primăria şi Consiliul Local Avrig. Şedinţa festivă a Consiliului Local al oraşului Avrig în cadrul căreia s-au decernat cele patru distincţii s-a desfăşurat la Sala "Pavilion" a Casei de Cultură a oraşului, în prezenţa a numeroşi invitaţi, români şi străini.
Şedinţa festivă, deosebit de emoţionantă, a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României. După ce a fost ales preşedintele de şedinţă (consilierul Costin Bădilă),          s-a trecut la parcurgerea programului.
Primul premiat al serii a fost cel dintâi parlamentar avri­gean după Revoluţia de la 1989, dr. Bujor Septimiu Tatu.

Primii "Cetăţeni de Onoare" ai Avrigului

După citirea documentului, pe scena special amenajată a urcat fostul senator al Româ­niei şi primar avrigean, Ilie Stoica, ce a dat citire unei scurte prezentări a dr. Bujor Septimiu Tatu.
La finalul prezentării, premiatul a fost invitat pe scenă pentru a intra în posesia distincţiei şi pentru a fi felicitat de reprezentantul Consiliului Local Avrig şi de primarul Arnold Gunther Klingeis. Bujor Septimiu Tatu a mulţumit avrigenilor pentru onoarea ce i-a fost făcută.
Apoi, a fost rândul omului de cultură Ion Onuc Nemeş să citească Laudaţio pentru cel mai important scriitor, critic literar şi eseist avrigean, prof. univ. dr. Mircea Vasile Tomuş.
La finalul prezentării, proas­pătul "Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig", Mircea Vasile Tomuş a apreciat în frumoase cuvinte gestul Consiliului Local şi al Primăriei Avrig şi a pre­zentat publicului o deosebit de interesantă istorie a locului şi  perso­nalităţilor locale, multe din numele rostite putând constitui propuneri pentru viitoarele distincţii de acest fel ce vor fi acordate.
Consilierul tehnico- ştiinţific al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucu­reşti, Jianzu Wang, a fost cel de-al treilea premiat al serii. Înainte de a-i fi acordată dis­tincţia diplomatului chinez, prof. ing. Maria Şinca, director al Liceului Tehnologic Mârşa, a făcut o scurtă prezentare a acestuia. A fost punctată importanţa deosebită pe care acesta a avut-o pentru pro­movarea proiectelor şi pro­gra­melor actualei conduceri administrative a oraşului, în rândul comunităţilor ştiinţifice, tehnice şi economice chineze.
În semn de mulţumire, Jianzu Wang a adresat câteva cuvinte frumoase celor ce au avut iniţiativa acordării acestei distincţii şi celor prezenţi la festivitate şi şi-a exprimat speranţa că legăturile Avrigului cu China vor fi din ce în ce mai strânse şi mai prolifice.
Nicoleta Sonia Hăuşiu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Sibiu, a făcut pre­zentarea celui ce a încheiat lista premiaţilor serii de miercuri, sportivul avrigean Ovidiu Tudor Oprea (Tudi), singurul participant român la proba de mountain bike, desfă­şurată la Jocurile Olim­pice de Vară de la Atena din anul 2004.
La momentul invitării sale pe scenă pentru a-şi ridica premiul, primarul Arnold Gunther Klingeis i-a urat con­citadinului său să continue să aducă performanţe noi prin care să facă cinste Avrigului. Tudi a mulţumit celor ce i-au acordat importanta distincţie şi a mărturisit în faţa tuturor câteva din planurile de viitor pe care le are şi care au legătură directă cu promo­varea oraşului natal.

Diplome, medalii şi flori pentru laureaţi

Pe lângă felicitările pri­marului Arnold Gunther Klingeis şi ale preşedintelui acestei şedinţe festive a Consiliului Local Avrig, Costin Bădilă, fiecare premiat al serii a primit din partea organi­zatorilor câte o diplomă, medalia aniversară "Gheor­ghe Lazăr- întemeietorul învăţământului superior în limba română" (realizată de Asociaţia "Prietenii Avrigului") şi un frumos buchet de flori.
La festivitate au participat membrii familiilor sărbă­toriţilor, rude, prieteni, nu­meroşi cetăţeni ai oraşului, reprezentanţi ai mediului de afaceri, cadre didactice, diverşi alţi invitaţi.

Despre premiaţi

Vasile Mircea Tomuş (79 de ani) este cel mai prolific scriitor stabilit în Avrig, opera sa cuprinzând 16 volume de proză, poezie, studii sau critică literară (la acestea se adaugă încă patru volume aflate la acest moment, în pregătire), numeroase articole, cola­borări şi rubrici permanente în publicaţii literare prestigioase din întreaga ţară, prefeţe şi ediţii îngrijite.
Din activitatea profesională a domnului Vasile Mircea Tomuş amintim funcţia de redactor la revista Steaua (1955-1970), redactor şef la revista Transilvania, Sibiu (1972-1990, 2000-2002), secretar de stat în Ministerul Culturii (1993-1995), profesor la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu- şeful catedrei de Artă Teatrală (din 1997). S-a pensionat în anul 2004.
Vasile Mircea Tomuş a înfiinţat mai multe publicaţii, opera şi activitatea sa fiind răsplătite cu diverse premii şi distincţii (Premiul Academiei Române "B.P. Haşdeu"- 1965, Premiul Uniunii Scriitorilor- 1973, Marele premiu pentru critică al Festivalului Inter­naţional de Poezie "Lucian Blaga", Cluj Napoca- 2002, Premiul pentru proză pe anul 2007 al Bibliotecii "Octavian Goga", Cluj Napoca etc.).
Ovidiu Tudor Oprea (37 de ani) vine din lumea sportului, fiind practicant al Mountain Bike Cross Country şi fost practicant de performanţă al ski alpinismului.
Este singurul sportiv român la disciplina  mountain biking ce a participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Atena 2004 (locul 37).
Are în palmares 4 titluri de campion balcanic, 11 titluri de campion naţional şi un loc 9 în clasamentul general al Cupei Mondiale de Mountain Bike Marathon 2005, precum şi 3 titluri de campion naţional şi 4 titluri de vicecampion naţional (pentru ski alpinism).
Bujor Septimiu Tatu (76 de ani) este medic veterinar şi fost doctorand. Domnia sa a fost primul deputat avrigean ales în Parlamentul României după 1989 (1990-1992) şi a făcut parte din Adunarea Constituţională. A fost iniţiatorul şi principalul susţi­nător al înfiinţării Judecătoriei Avrig. De asemenea, a făcut diverse demersuri pentru dotarea Poliţiei oraşului Avrig.
În prezent este pensionar.
Jianzu Wang (60 de ani), este cetăţean chinez şi ocupă funcţia de consilier tehnico-ştiinţific al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Bucureşti. S-a remarcat în ultimii ani printr-o bogată activitate de colaborare cu partenerii implicaţi în activităţi de cercetare şi promovare a proiectelor în domeniul ener­giei. A susţinut şi promovat, prin diverse mijloace, progra­mul Energie Locală, al administraţiei avrigene. A facilitat schimbul de experienţă româno- chinez.
Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local poate conferi persoanelor fizice, române sau străine, cu merite deosebite, titlul de cetăţean de onoare al comunei, oraşului sau municipiului, în baza unui regulament propriu.
Consiliul Local Avrig a aprobat regulamentul de acordare a titlului de "Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig" în şedinţa ordinară din data de 31 ianuarie 2013, prin adoptarea Hotărârii nr. 15/2013.comentarii
6 comentarii

O sa fie si strada wang-nu-stiu-cum? Penibil momentul in care a fost intrerupt discursul Dlui Tomus de un primar plictisit (e normal, pe primar nu-l intereseaza ce-au facut altii decat daca i-au donat lui consistent). Extrem de penibil. Mi-a crapat obrazul de rusine acolo in sala. Este inadmisibil asa ceva. Dl. Tomus era cel mai important dintre toti. Nu stiu de ce ii lasam pe astia sa se stearga undeva cu istoria si valorile noastre. Mi-a fost rusine de doua ori, acolo de gestul penibil al primarului si pentru consilierii avrigeni care pentru un colt de deal si un car cu lemne il pupa-n dos pe primar.
Strada?
21.05.2013 08:49
Dar mi-a placut discursul Dlui Tomus care a inceput cu : "Pot sa spun ca sunt foarte emotionat dar NU SI ONORAT" aviz amatorilor! Adica lingailor de consilieri care cred ca sunt mai presus de orice.
tot strada
21.05.2013 08:52
"ce-i lipseste chelului... tichie de margaritar".
stii ce imi place la avrigeni?? comenteaza dar nu fac nimic pentru a-l opri pe primar sa se lafaie pe banii lor.
casian
21.05.2013 10:04
Cum pot avrigenii sa se lase condusi de un aurolac fara bacalureat, singurul sau "merit" fiind ca s-a nascut sas?
lolu
21.05.2013 11:08
Daca esti asa destept fa bine si spune-le avrigenilor cum sa procedeze ca sa scape de el. Dar nu asa la bascalie ci concret, pe pasi 1,2,3, ce e de facut. Or fi prosti avrigenii dar daca gasesc un destept ca tine sa le spuna ce sa faca sunt suficient de destepti sa-ti urmeze strategia.
Pentru Casian
21.05.2013 13:06
.....nu avea ce cauta Ping-pong asta (chinezu Ling muci)...la o asemena festvitate ....dar sa mai fie si cetatean de onoare.......se intoarce si Gheorghe Lazar in mormant............pentru ceilalti trei TOT RESPECTUL....!!!!!
ultras cioplea
21.05.2013 16:33
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia