Tribuna
PNL
Anul 2019 va aduce două grădiniţe noi, la Avrig şi la Bazna
Dan FRÂNCU
3839 vizualizari
Anul 2019 va aduce două grădiniţe noi, la Avrig şi la Bazna
Două localităţi sibiene vor beneficia de câte o grădiniţă nouă, ce va fi construită în acest an cu finanţare prin Programul REGIO. Cele două grădiniţe vor fi construite la Avrig şi la Bazna, în toată Regiunea Cantru fiind prognozată construirea sau modernizarea unui număr de 34 de asemenea obiective.

 

Prin intermediul unei informaţii de presă furnizate de ADR Centru, am aflat că, în cursul acestui an, pentru aproape 1.800 de copii de la 34 de grădiniţe din Regiunea Centru, vor fi realizate investiţii din fonduri europene în modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării proiectului gestionat la nivel regional de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul - Ministerul Educaţiei Naţionale – alături de administraţia publică locală, vor utiliza peste zece milioane euro pentru educaţia timpurie a copiilor. Cele 34 de grădiniţe din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-şi achiziţiona dotări şi echipamente, şi de a-şi finanţa, prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, lucrările de reabilitare a clădirilor şi chiar unele construcţii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Construcţii grădiniţe Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a cărui valoare totală este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de clădiri noi pentru grădiniţele care se află în clădiri ce nu mai prezintă siguranţă în exploatare, sunt amplasate în construcţii ce fac obiectul retrocedării sau au spaţii insuficiente şi inadecvate pentru acest tip de educaţie. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional de înaltă performanţă, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului constă în asigurarea unei oferte educaţionale adecvate, accesibile şi de calitate, în grădiniţele cuprinse în proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii grădiniţei şi dotarea acestora cu mobilier şcolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de clădiri adecvate, dar şi prin reabilitarea şi modernizarea spaţiilor destinate procesului educaţional, precum şi dotarea acestora cu mobilier specific învăţământului preşcolar. Astfel, se va crea o infrastructură şcolară modernă, adecvată desfăşurării procesului de învăţământ, asigurându-se astfel condiţiile materiale desfăşurării unui proces didactic de calitate, în conformitate cu cerinţele actuale.

 

Două surse de finanţare

 

Lucrările de execuţie vor fi realizate din două surse de finanţare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea reţelei şcolare şi universitare) sunt finanţate lucrările aferente investiţiei de bază - clădirea grădiniţei şi instalaţiile aferente, inclusiv reţele exterioare în incintă, iar din fonduri locale se finanţează echipamentele cum ar fi: centrala termică, împrejmuiri, alei pietonale şi carosabile, branşamente, remiza PSI, magazii şi amenajarea terenurilor din incintă (loc de joacă, teren de sport, parcare etc). În funcţie de numărul de copii estimat a fi cuprins în unitatea şcolară, la nivelul Regiunii Centru sunt cuprinse obiective cu 2, 3 şi 4 săli de grupă, care au program normal de studiu.

 

“Necesarul de finanţare este foarte mare…”

 

“Acest proiect răspunde necesităţii de modernizare şi dotare a multor grădiniţe care funcţioneaza în spaţii improprii şi cu echipamente necorespunzătoare. La nivel naţional, vorbim de  380 de grădiniţe, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unităţi educative. Este foarte bună iniţiativa de a fi finanţate din fonduri europene nerambursabile, achiziţiile derulate de unităţile şcolare şi de administraţia publică locală, deoarece astfel părinţii şi copiii pot vedea că se folosesc şi fonduri europene pentru creşterea calităţii în învăţământ. Prin Axa Prioritară 10 vom asigura investiţii la mai multe obiective din învăţământ, fie la grădiniţe şi şcoli, fie la licee profesionale şi universităţi, în acest moment având în evaluare peste 130 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 820 milioane lei. La aceste proiecte se adaugă şi 30 de proiecte gestionate de noi şi implementate de administraţia publică locală din regiune pentru reabilitarea energetică a unor clădiri din sistemul educaţional, fie ele grădiniţe, şcoli, licee sau internate şcolare. Necesarul de finanţare este foarte mare şi vom reuşi să susţinem doar o parte din aceste cereri de finanţare, ţinând cont că pentru întreaga Axa Prioritară 10, avem o alocare financiară cu puţin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finanţare pe unele priorităţi fiind de peste zece ori mai mare decât fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiţii în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creşterea confortului şi a calităţii actului educativ, precum şi pentru a se achiziţiona echipamente moderne, potrivite cerinţelor actuale din învăţământ”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.






comentarii
1 comentarii

Am o intrebare: la bazna se mai construieste o gradinita, pentru ca una noua s-a dat in folosinta in septembrie 2017 !!!!!!!
Capilnean Ioan
28.01.2019 19:10
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA