Gorgandin Ľ Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Semnal editorial
Andrei Codrescu - Nicolae Stoie " Puzzle epistolar"
Ioan VIDRIGHIN
1333 vizualizari
Andrei Codrescu - Nicolae Stoie

Semnalăm cu bucurie apariţia unei cărţi deosebit de interesante pentru cititorii sibieni, Andrei Codrescu - Nicolae Stoie " Puzzle epistolar" (cu adnotări şi adendă). Pentru cine nu-i cunoaşte precizăm că este vorba despre doi scriitori sibieni. Primul - consacrat în America, celălalt în România.
Andrei Codrescu este autorul a peste 50 de cărţi (poezie, proză, eseistică, traduceri), în timp ce Nicolae Stoie (originar din Ocna Sibiului şi cu unele rădăcini familiale în Răşinari) s-a remarcat îndeosebi ca poet. A publicat până acum 13 volume de poezie (dintre care trei au fost premiate de Uniunea Scriitorilor), o carte de proză "Viaţa şi prevestirile neasemuitului astrolog şi profet Nostradamus" şi mai multe traduceri.
Ideea acestei cărţi mă face fericit. Pentru că şi eu sunt deţinătorul unor epistole ale poetului, prietenului şi colegului  meu de liceu, Andrei Codrescu (pe numele lui adevărat Andrei Perlmuter). În cei patru ani de liceu am scris împreună poezii, chiuleam de la şcoală recitând poezii din Esenin sau Rimbaud, din Francois Villon, din Bacovia sau Miron Radu Paraschivescu. Andrei ne uimea pe toţi cu puterea lui de a transforma totul în poezie. Îi plăcea nespus să recite în gura mare versurile lui Esenin: "Tot ce scoate viaţa la iveală/E predestinat de timpuriu/De n-aş fi fost poet fără îndoială/Că tâlhar sau hoţ era să fiu".
Imaginarul lui Andrei Codrescu era unul debordant, capabil să transforme orice lucru comun într-un miracol. Evident, miracolul poeziei.
Sincer însă, în acest "Puzzle epistolar", Andrei Codrescu mi se pare puţin complicat, pentru că se lasă prea mult capturat de propriul imaginar instinctual. Pentru poezie, chestiunea asta instinctuală înseamnă talent, geniu, iar când spui "politica mea e instinctuală" îţi asumi în mod conştient o "samă" de riscuri. Codrescu însă le ignoră în mod deliberat, pentru că politica lui instinctuală este a unui "cetăţean privat".
Foarte inteligent, Nicolae Stoie a aşezat între coperiţile acestei cărţi doar scrisorile lui Andrei Codrescu şi nici pe acelea ad integrum. De aici, farmecul lecturii acestor scrisori care au parfumul unei copilării reinventate într-un amestec sublim de ficţiune şi realitate. Iată de ce, Andrei Codrescu - Nicolae Stoie " Puzzle epistolar" este o carte seducătoare. Ea merită să se afle în biblioteca oricărui sibian care îl iubeşte sau vrea să-l cunoască mai bine pe marele scriitor Andrei Codrescu.comentarii
2 comentarii

de ce trebuie pupat in cur evreul asta sibiano-american?
e un papagal desavarsit, iar versurile lui sunt niste imbecilitati.
evu
11.06.2010 10:00
"Indoi-m-as si n-am cui" as zice parafrazand "balada", caci despre care ev este vorba? Despre cel "timpuriu", despre "cel de mijloc". Dupa cum gandeste si se exprima pre-opinentul cred ca e vorva de EVU-ul INTUNECAT. Experienta vietii , varsta mi-au dat intelepciunea de a respecta opiniile semenilor chiar si cand acestea contravin propriilor mele opinii sau ma deranjeaza. Aici, insa, e vorba de altceva. Cum cartea (difuzata de editor in sistemul "cartea prin posta") e posibil nici sa nu-i fi cazut in mana, randurile EVu-ului sunt o simpla reactie alergica, determinata de un antisemitism sanctionat de Codul Penal.Cat priveste textul in sine, acesta este o scarboasa "vomitura triviala". Sper ca acel care i-a dat drumul, folosindu-se de ingaduinta tastaturii, sa nu fie vreunul din acei "literati" care alactuiesc, in opinie mea, un fel de mica "dinastie a EVI-lor" (Eugen Evu, Ion Evu etc) pe care realmente ii pretuiesc. Daca da, atunci e regretabil derapajul verbal fata de care m-am simtit obligat sa iau atitudine. El ma pune in situatia de a apela din memorie la o "replica" a lui Nicolae Iorga, data candva mediesenilor de la revista "Lanuri". O parafrazez si zic" "In jurul Hunedoarei exista cativa evi care se joaca de-a literatura cu creionul pe hartie buna" In cazul de fata, randurile evu-lui, care pare a nu avea habar de literatura, e un gest de maculare.
Nicolae Stoie
12.06.2010 12:39
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia