Tribuna
brukenthal museum
Alianţa UN OM
Alianţa UN OM
Reînfiinţarea şcolilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesională a forţei de muncă, ieşirea din criza de personal în industria turistică şi a serviciilor conexe.

 

În cadrul întâlnirii pe care Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a avut-o la Sibiu cu simpatizanţii săi, a fost adusă în discuţie şi tema educaţiei care este cea mai bună provizie pe care o poţi face pentru bătrâneţe.

La noi în ţară, se face o educaţie bazată pe tăcere, elevii, studenţii nu sunt încurajaţi să pună întrebări, iar şcoala nu înţelege că scopul sunt aceştia, şi nu profesorul. Plus că: ”eu văd sistemul, cel puţin aşa l-am văzut, de aia am şi plecat, ca pe-un fel de spaţiu, în care cadre competente, pe discipline diferite, adică nici unul dintre noi, indiferent ce maestru este, nu acoperă tot domeniul. Fiecare e mai bun în ceva”, declara candidatul Mircea Diaconu.

În acelaşi context, prezenţa doamnei Ioana Petrescu, vicepreşedintele Partidului Pro România, coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale şi coordonator al departamentului economic al formaţiunii, la întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri din Sibiu, a lăsat ”urme” în privinţa sistemului educaţional românesc ca soluţie la criza forţei de muncă din sectorul industriei turismului.

Fără doar şi poate, discuţiile cu antreprenorii au dus şi duc, inevitabil, înspre educaţie, segment ce reprezintă modalitatea de a forma şi dezvolta bunele deprinderi sau aptitudini native ale acelora care dispun de ele.

Corelarea dintre oferta învăţământului profesional şi tehnic (sub forma învăţământului dual) şi nevoile de dezvoltare socio-economică în perioada imediat următoare, nu lasă să se întrevadă rezultate spectaculoase la nivelul judeţului Sibiu, cu toate că, industria turismului şi a alimentaţiei publice suferă îngrozitor la capitolul personal.

Antreprenorii se plâng permanent că nu au oameni pe care să-i angajeze, că sunt nevoiţi să ia persoane fără experienţă, care renunţă repede şi îi lasă baltă în mijlocul sezonului, însă nimic nu-i împiedică pe aceştia să se implice, în orientarea tinerilor spre şcolile de meserii, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, stimulând financiar prin burse la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.

Nu este de neglijat mentoratul pentru tinerii de liceu, de îndrumare spre un parcurs educaţional potrivit şi spre cariere pentru care pot găsi locuri de muncă în Sibiu, rolul societăţii sibiene fiind esenţial în acest sens şi poate contribui la dezvoltarea unei economii competitive bazată pe inovare şi cunoaştere, participativă şi inclusivă.

Trebuie conştientizat şi materializat la nivelul fiecărui factor de decizie şi răspundere locală că, numai printr-un efort comun şi o mediatizare adecvată a rolului educaţiei în formarea şi calificarea personalului în meserii solicitate pe piaţa muncii, vor putea să conducă la ieşirea din criza forţei de muncă de pe piaţa sibiană.

Actualmente, este o iluzie să crezi că această problemă de personal din industria turistică şi a serviciilor conexe poate fi rezolvată de ministerul de resort care, prin Centrul Naţional de Învăţământ Turistic S.A., operator economic din portofoliul Ministerului Turismului, cu o cotă de participaţie de 100%, a ”reuşit performanţa” să organizeze în anul 2018 un curs de bucătar, la acest curs participând un număr de 18 cursanţi şi au promovat 17 examenul pentru obţinerea certificatului de absolvire, în condiţiile în care societatea are ca principală activitate derularea de programe de formare profesională pentru o gamă largă a ocupaţiilor din domeniul turistic (bucătar, ospătar, cameristă, cofetar-patiser etc).

În concluzie, cea mai bună variantă pe care merită să o abordăm şi în care merită să investim este susţinerea sistemului educaţional ca soluţie la această criză a forţei de muncă, prin participarea la acţiuni de informare organizate la nivel local/ judeţean (organizate de Inspectoratul Şcolar, Camera de Comerţ, autorităţi publice, mediul de afaceri etc.) în vederea stabilirii cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021, până la data de 22 noiembrie 2019.

(Comandat de Partidul PRO România pentru Alianţa „Un Om”, Casa de Presă şi Editură TRIBUNA SRL, MFC 31190013, tiraj 6000 ex.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevisclassic junior

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia