logo
Admirabilii salvatori
Admirabilii salvatori
Luni, 7 august, până la ora când s-a întâmplat ceea ce aştern acum pe hârtie, nici prin gând nu-mi trecea că o să mă aşez în faţa tastaturii şi să scriu. Dar, viaţa are alte planuri...

Cum vremea s-a răcorit simţitor după ploaia de dimineaţă, am socotit că-i vremea ideală de făcut piaţa. Aşa că pe la ora 11 eram în Piaţa Cibin, cu sacoşele în mâini printre mesele doldora cu de toate. Şi ca noi, o mulţime de alţi cumpărători. Am lăsat în portbagaj două coşuri cu roşii şi ne-am întors după gogoşari. Umblam printre mese, alegând din ochi marfa la care să ne oprim. Când deodată, în faţa noastră, la nici doi metri, văd un bărbat împleticindu-se, încercând să se ţină de masa masivă de beton – dar fără succes - răsucindu-se puţin pe genunchiul drept. Instinctiv îmi dau seama că omului i s-a făcut rău şi nu se mai poate controla. Iuţesc pasul, dar nu mai ajung la timp pentru a-i atenua căderea. Care vine puţin într-o parte, nu chiar pe spate, dar tot a dat cu capul de asfalt. Între timp sunt lângă el, începe să tremure tot mai violent, din gură îi curge salivă amestecată cu sânge. Întru puţin în panică, nu prea ştiu cum să-l ajut. (În fracţiuni de secundă prin cap îmi trec secvenţe de prim ajutor pe care le-am văzut la televizor sau despre care am citit). Ce pot face imediat este să-i îndrept puţin capul şi să cer vânzătoarelor de la mese ceva să-i pun sub cap. Mi se întinde o haină, pe care i-o strecor sub cap. Lumea începe să se agite în jur şi eu strig să întrebe prin piaţă dacă nu se afla cumva vreun doctor. Nu mai aştept niciun răspuns şi pun mâna pe telefon. La 112 mi se răspunde imediat. Încerc să sintetizez situaţia – omul era inconştient, tremura tot mai violent şi începea să se învineţească pronunţat - şi pentru că nu puteam să localizez exact locul în marea piaţă (cineva zice că e masa 11), îi spun doamnei că o să ies în stradă să dirijez echipajul la locul accidentului. Aşa că ies în staţia de autobuz de pe str. Malului, cu speranţa că ambulanţa nu va întârzia. În vreo 4 minute chiar aud sirena unei ambulanţe, care se apropie cu greu printre maşinile înşiruite pe 3 rânduri la semafor. Când ajunge, în sfârşit, în dreptul meu îmi spun că ei sunt cu un alt bolnav pe care îl duc la spital. Dar nu trec decât alte 3 minute – care mie mi s-au părut extrem de lungi, şi dinspre fosta Flaro văd venind o altă ambulanţă. Îmi dau seama că nu au cum ajunge unde aşteptam eu, aşa că o tai printre mese şi precupeţi în faţa pieţei, unde maşina tocmai parca. I-am luat, mai mult alergând, pe doamna şi domnul salvatori şi i-am dus la omul căzut, care începea să-şi revină. (Când m-am liniştit, mi-am consultat telefonul: am sunat la 12:24 şi ambulanţa a sosit la 12:32! Felicitări, domnilor!).

Dar am o mare nedumerire: într-un loc atât de aglomerat vara, cum este piaţa centrală a oraşului, să nu fie un punct de prim ajutor?! Tânărul administrator al pieţei, cu care am discutat foarte puţin, repede a aflat ce s-a întâmplat şi a venit să dea o mână de ajutor! - mi-a spus că s-a pus problema, dar nu există personal medical care să asigure acest serviciu. De altfel, nici poliţişti nu mai sunt ziua în piaţă, ci doar noaptea.

Oare Primăria Sibiu nu este interesată să rezolve şi aceste „mici” probleme?

Nicolae ACHIM

comentarii
1 comentarii

Mai tembelica -- exista o rubrica speciala pentru -MAEKETING- anunturi -- asa ca fa bine si incadreazate acolo -- Aici e vorba de salvarea vietilor ,iar tu vi cu angajari -- Tribuna --voi chiar nu aveti discernamint?? In unele articole se vorbeste de moarte ,iar acest individ vine cu angajari par-time ,full-time--probabil si pentru morti?? -- Kome on guys!!
11.08.2017 18:57
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia