logo
spartan
A venit primăvara! Dar ea nu poate acoperi gunoaiele dintre Rahova şi Promenada Mall
Dumitru CHISELIŢĂ
504 vizualizari
A venit primăvara! Dar ea nu poate acoperi gunoaiele dintre Rahova şi Promenada Mall

Nu-i aşa că e frumos acum afară? E exact ca în prognoza meteo, cu temperaturi aşa şi aşa, cer aşa şi aşa, vânt aşa şi aşa, dar decorul e de primăvară. De am avea mai mulţi copaci decât rable prin Sibiu, ne-am bucura de parfumul florilor lor, de prospeţimea aerului, de culori frumoase. Iar dacă ne-am sătura de oraş, am merge pe câmp, dincolo de Lidl, spre Promenada Mall, pentru a simţi viaţa aia care revine la viaţă în mijlocul sălbăticiei de lângă civilizaţie. Ceea ce am şi făcut, că tot nu a mai plouat ca în zilele anterioare. Dar romantismul şi bucuria primăverii au cam lipsit la apel. În schimb am avut gunoaie puse oriunde, maşini parcate oriunde, blocuri plantate oriunde şi un aspect de haos urbanistic de zile mari.

 

Balta cu peturi şi papură plus parcarea din câmp

 

De fapt am dorit să verificăm cum mai stă sărmana ce a mai rămas din Valea Săpunului după campaniile acelea de curăţenie Let's Do It sau generate de marcarea Zilei Mondiale a  Apei, tot aia. Valea Săpunului arată satisfăcător. Adică e mai puţin murdărită de ce scapă din containerele puse de-a-mboulea pe malul apei, la super-blocul de lângă Lidl. Ceva mai încolo, peste drum, e mai cool. Mai demult era o băltuţă simpatică, din aceea cu papură, broaşte care făceau oac şi păsări diverse. Dar ce şi-au zis gospodarii, privaţi sau publici. Că e mai bine altfel. Aşa că avem acolo ceva hălci de asfalt de la ultima reabilitare fără trotuare (mulţumim edililor de Şelimbăr!). Plus, ca bonus, o mulţime de chestii aruncate acolo, care pot fi generos clasate ca fiind „diverse”: zdrenţe, ambalaje de lichide şi solide, alimentare sau nealimentare, plus câte şi mai câte, de şi apa a secat iar tu ai plecat de silă. Ca să admiri, la giratoriul obligatoriu (despre care încep să cred tot mai mult că e mai mult o modă decât o necesitate). Parcarea aceea a nimănui, cu maşini parcate de zici că-s ale nimănui, de fapt nu parcate, ci aruncate pe câmp, pe un fundal bloculeţe înghesuite la modul „cât mai mulţi bani de pe o suprafaţă cât mai mică” (că altfel nu ştiu de ce s-ar fi aprobat pădurea aceea de beton şi sticlă cu garnitură de maşini la poale).

 

Un nene pe bicicletă mă depăşeşte pe trotuar, admir un copac care în curând pun pariu că nu va mai fi, şi admirăm calea aceea de acces care, de la înfiinţarea Promenadei Mall, se ambiţionează să nu existe. Hai că ceva îmbunătăţiri are: 23-lopeţi de pietriş, alte câteva de asfalt, aşa, ca să fie... 

 

...Şi dăm de alt ochi de apă care confirmă că orice poate fi groapă de gunoi, chiar şi ecologică, că doar e în sânul naturii.  Aici e apă-apă, încă nu a secat, chiar o identifici printre ambalaje şi alte peturi de: ketchup, bere (Argus), smântână, apă minerală sau plată, polistiren, mazăre, alcoale ieftine la plastic, semipreparate congelate şi mai ales etc.  Da, nu e Sibiul-Sibiu dar tot e jenant. Felicitări, ce să povestim. Trecem cu vederea două urme de drifturi pe carosabilul din spatele Carrefour-Flanco, de un mic „trenuleţ” de coşuri-cărucioare de shopping abandonat acolo ca să fie lipsă la inventar. Mai admirăm o panglică de nylon care ornamentează un tufiş şi nişte foşti stâlpi de lemn „de curent” depozitaţi acolo. Deja suntem în zona de intrare în Promenadă, şi e circ. Adică e circ pe bune ceva mai încolo. Unde e şi staţia lui 15, în care urcăm şi plecăm „la Sibiu”. Că ne-a ajuns şi ne-am convins. Primăvara, câmpul este doar un alt loc unde poţi arunca gunoiul.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia