logo
12 ani de la întronizarea ÎPS Laurenţiu Streza
12 ani de la întronizarea ÎPS Laurenţiu Streza
© Răzvan NEGRU

Luni, 13 noiembrie, preoţii din Protopopiatele Sibiu, Mediaş, Agnita, Avrig şi Sălişte au participat la conferinţa preoţească „Martiri şi mărturisitori ai Rugului aprins”, prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Evenimentul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat în prezidiu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea şi consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. De asemenea, invitatul de seamă al organizatorilor a fost arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a susţinut o prelegere legată de „Mişcarea isihastă «Rugul aprins»”- despre martiriul preoţilor în timpul regimului comunist ateu. Programul conferinţei a cuprins şi o prelegere a IPS Mitropolit Laurenţiu, intitulată „Mărturisitori din temniţele comuniste în memoria noastră” şi care a adus în actualitate memoria unor preoţi care au suferit în timpul prigoanei comuniste.

12 ani de la întronizare

Întâlnirea preoţilor la Sibiu a fost şi un bun prilej pentru a-l felicita pe ÎPS Mitropolitul Laurenţiu cu ocazia împlinirii celor 12 ani de la întronizarea sa pe scaunul de Arhipăstor al clerului şi credincioşilor din Ardeal.

  • "Este o zi în care ne gândim la cei care l-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă dar şi la cei care îl mărturisesc prin activitate liturgică neobosită - de zi cu zi, prin activitatea pastorală, liturgică şi misionară. Nu putem să nu ne gândim la ziua de 13 noiembrie 2005, atunci când şirul mitropoliţilor a fost reînnodat prin întronizarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu. Practic astăzi este sărbătoarea Arhiepiscopiei, Tronului şi a Mitropoliei. Din aceste considerente la 12 ani putem spune că suntem martori la o adevărată împlinire apostolică. Apostolii, cei 12, şi-au găsit loc în activitatea misionară şi pastorală a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, căruia la ceas aniversar îi dorim ani mulţi, dar mai ales ani buni, îi dorim să cârmuiască aşa cum se cuvine patrimoniul Sfântului care ne-a devenit protector şi care i-a fost protector Înaltpreasfinţitului, anume Sfântul Ierarh Andrei Şaguna”, a cuvântat cu acest prilej consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

ÎPS Mitropolit Laurenţiu avea să le mulţumească celor prezenţi pentru faptul că slujesc împreună de 12 ani.

  • "Începutul a fost greu, dar şi ce a urmat. Doar timpul poate evalua dacă a fost bine şi dacă rămâne ceva în urma noastră. Acest timp ce măsoară totul nu trebuie să treacă degeaba printre frăţiile noastre”, a spus Înaltpreasfinţitul, atrăgând atenţia asupra ireversibilităţii fenomenelor, dar şi asupra şansei oferite de forţa Divină, anume de a îngădui fiecăruia să lase în urma lui mărturii concrete despre ce şi cum a ctitorit apostolic.


 

 

comentarii
2 comentarii

Oare cine trebuie sa mature trotuarele dinspre B dul Victoriei si str. Transilvaniei, trotuare ce sunt adiacente gardului ce delimiteaza ,, proprietatea privata a Mitropoliei - faimoasele case"? Vechea cladire cat si spatiul ,,verde" dintre ea si gardul dinspre B dul Victoriei, inclusiv starea gardului, te indeamna sa te intrebi : cine ma invata sa nu fur, sa nu mint, sa muncesc si sa fiu harnic? Cum stam cu amenzile pentru starea fatadelor, curatirea trotuarelor (nu numai de zapada)? SARACII!!
15.11.2017 16:10
Daca era si el un constructor, un edificator, un altceva, poate facea si curat in jurul proprietatzii de la fostul sediu al Casei Pionierilor. Asa, voi latratzi, mitrpolitul trece, dar mai e pana atunci...
Preaplecatu
17.11.2017 15:15
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia