Tribuna
PNL
Informaticioanul
Cosmin PRIŞCĂ
838 vizualizari
Informaticioanul
După despărţirea de matematicianul Cristi Pustai, de acum o jumătate de an, Gaz Metan a rămas cu informaticianul Dan Matei.
Nu mulţi ştiu că "secundul" Dan Matei are pasiuni asemănătoare cu ale fostului tehnician al Gazului Metan, Cristi Pustai. Dacă “Profesorul” a absolvit Facultatea de Matematică, Dan Matei s-a specializat în informatică, urmând cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică, secţia informatică, la Cluj-Napoca.
“În 1986 am început, la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, facultatea de mate-info, secţia informatică, pe care am terminat-o după 5 ani la seral, pentru că la vremea respectivă jucam la "U" Cluj. Cu toate că aveam scutire de frecvenţă 50 la sută şi sesiune prelungită deoarece eram un club universitar, am preferat să îmi dau examenele în sesiunea normală, alături de colegi, iar frecvenţa mea la cursuri depăşea cu mult acel procent. Îmi aduc aminte că, în acea perioadă, era practic vorba despre începuturile informaticii la noi, ca tehnologie. Aveam monitoare alb-negru, calculatoare Coral, iar la practică algoritmii de programare îi copiam în caiet, nu existau dischete. Abia după 1990 am văzut primele IBM-uri, însă erau doar vreo câteva calculatoare la 36 de studenţi. Era luptă mare să prinzi loc la vreun computer”, îşi începe povestea "secundul" Dan Matei.
Tânărul antrenor a mai adăugat că, dacă nu ar fi jucat fotbal, cu siguranţă ar fi ajuns analist programator. “După ce am absolvit facultatea, dat fiind faptul că jucam la CFR, am fost angajat ca şi analist programator timp de 2 ani la Regionala CFR Cluj. Am plecat apoi la Bistriţa, dar nu am mai profesat în domeniu. Oricum, în cazul în care nu aş fi jucat fotbal, aş fi ajuns analist programator”, a mai dezvăluit gazistul.
Dan Matei are numai cuvinte de laudă la adresa antrenorilor cu care a colaborat la Gaz Metan. “Cu Cristi Pustai nu mă cunoşteam înainte să ajung la Mediaş, o singură dată am fost, cu CFR Cluj, în serie cu Mediaşul, în sezonul 1993/1994. Atunci ne-am văzut pentru prima dată. Am avut o colaborare fructuoasă, bună, au fost rezultate frumoase... Îmi aduc aminte cu foarte mare plăcere de sezonul în care am participat în Europa League, unde am fost doar la un singur gol de a intra în grupele competiţiei. Am învăţat practic unul de la celălalt. La fel a fost şi cu Gigi Mulţescu, un om deosebit, extraordinar, preocupat de meserie, cu mare experienţă. Iar cu Cristi Dulca am jucat la CFR, în perioada 1993-1994, în ultimul meu an în Gruia, iar doi ani mai târziu ne-am întâlnit la Gloria Bistriţa, echipă de la care a plecat pe urmă la Rapid”, a rememorat Dan Matei.

Sfătuit de Mircea Lucescu
La finalul junioratului a avut de făcut o alegere dificilă. Avea de optat între Sportul studenţesc şi câteva cluburi din Transilvania, însă ca ardelean a preferat Universitatea Cluj. “Eram în ultimul an de juniorat, iar Mircea Lucescu a insistat foarte mult să merg la Sportul studenţesc. Venea la jocurile internaţionale pe care le jucam şi îmi aduc aminte că, la un turneu de calificare, contra URSS-ului, am câştigat cu 3-2, iar eu am marcat golul victoriei, în minutul 90. La vremea aceea mai aveam oferte de la ASA Tg. Mureş, Universitatea Craiova, FC Baia Mare şi "U" Cluj, iar eu am ales cu sufletul şi am ajuns pe Someş. Până la urmă, eu zic că am ales bine chiar, dar în timp am avut uşoare regrete că nu l-am ascultat pe Mircea Lucescu”, a mai precizat Matei.

Coleg cu Dulca la Cursurile Pro
Dan Matei a fost coleg cu actualul său "şef", Cristi Dulca, la Şcoala de Antrenori. Actualul "secund" al Gazului Metan şi-a luat Licenţa Pro în urmă cu 2 ani, odată cu mai mulţi foşti internaţionali. Practica, Dan Matei a făcut-o la AC Milan, unde a avut ocazia să-l cunoască pe celebrul Allegri. “În perioada 1997-1999 am urmat cursurile Şcolii de Antrenori. Visam să rămân în sfera fotbalului după ce îmi voi încheia activitatea. Iar în 2011 mi-am luat Licenţa Pro împreună cu Cristi Dulca, Contra, Selymes, Ionel Ganea sau Jerry Gane. Partea de practică trebuia să o desfăşurăm la un club de renume, iar împreună cu Minteuan am plecat pentru o săptămână la AC Milan, unde am mai fost cu 2 antrenori italieni şi 3 francezi. Am avut ocazia de a vedea cum este organizat un club de talia Milanului. Ne-au luat cu maşina în fiecare zi din oraş şi ne duceau vreo 70 de kilometri, până la baza de la Milanelo, unde am asistat la şedinţele de pregătire conduse de Allegri. Totul era foarte bine organizat. Am rămas impresionat de ceea ce am văzut”, a povestit Dan.
Dan Matei susţine că nu are un anumit model de antrenor, însă mărturiseşte că au fost câţiva tehnicieni care au avut un rol important în cariera lui: “Au fost mai mulţi antrenori care mi-au marcat cariera, începând cu cel care m-a promovat în liga secundă, Mihai Culda. Apoi, a fost Remus Vlad, primul meu antrenor de la "U" Cluj, care avea nişte metode revoluţionare în fotbal, îi plăcea stilul ofensiv, dovadă cu Universitatea marca peste 50 de goluri în campionat. Iar la CFR am lucrat cu Marius Bretan, un antrenor foarte preocupat de meserie”, şi-a adus aminte "secundul" grupării medieşene.

Pasionat de romancieri
“De câte ori am timp liber prefer să ascult o muzică de calitate şi să citesc. Nu best-seller-uri, ci în special romancieri. Îmi place un Tolstoi, sau Dostoevski. Tot timpul am în bagaje cărţi. Aşa mă relaxez şi eu”, a mai adăugat medieşeanul.
Cu toate că, de mai bine de 4 ani, este "secund" la Gaz Metan, Dan Matei a afirmat că nu se grăbeşte să preia destinele vreunei echipe. “Când m-am înscris la cursurile Pro m-am gândit la viitor. Am prins momentul şi am absolvit, iar dacă se va ivi ocazia vreodată, mi-ar place să ajung antrenor principal. Dar, nu sunt disperat, nu forţez nota. Motto-ul meu? Trebuie să îţi faci treaba unde eşti cât mai bine”, a mai spus Matei.



 





comentarii
1 comentarii

Poate ca a fost greu pentru voi,36 la un coral zis computer.Computerul meu era cu bilute,rosii si albe,dadeai doua apoi mai dadeai trei,iar sarma,computerul zicea ca-s cinci.No vezi ce moderni eram noi prin 60?
corbul
01.07.2013 22:02
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA