Tribuna
PNL
Lumea ca bâlci
Nevinovat, condamnat la închisoare pe viaţă
N. I. DOBRA
2578 vizualizari
Nevinovat, condamnat la închisoare pe viaţă

Nu întâmplător Statele Unite ale Americii sunt numite "ţara tuturor posibilităţilor". O dovedeşte şi istoria vieţii lui Craig Coley, născut în 1947, tatăl său, ofiţer de poliţie, mama sa, profesoară. Un american ca mulţi alţii, chemat sub arme, trimis în Vietnam, scăpat cu bine din acel infern. În armată a obţinut şi o calificare de bucătar-cofetar, aşa că a deschis un restaurant. Şi-a găsit şi o prietenă, Rhonda Wicht (24 ani), cu un copilaş de 4 ani. Toate bune şi la locul lor până în 11 noiembrie 1978, când Rhonda a fost găsită violată şi sugrumată în locuinţa ei, alături de băieţelul ei ucis! Urme de intrare prin efracţie nu existau, semn că acela care intrase era un cunoscut sau cineva care avea cheile locuinţei. Acela era Craig. În timpul anchetei, s-au găsit zgârieturi pe corp, în plus nici nu avea un alibi pentru perioada când se bănuia că au fost omorâţi cei doi... Ancheta a fost condusă de Bob Klamse, un tânăr şi ambiţios locotenent de poliţie, care a întocmit dosarul. La vremea aceea nu era în vigoare testul ADN, aşa că instanţa s-a bazat doar pe probele şi supoziţiile poliţiei. Au fost aduşi şi nişte martori care au declarat că Rhonda şi Craig erau pe cale să se despartă şi poate că asta îl înfuriase pe bărbat... La capătul procesului, Craig a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.
Părinţii lui, pensionari, şi-au cheltuit toate economiile, plătind avocaţi pentru revizuirea procesului, i-au cerut lui Arnold Schwarzenegger, guvernator al Californiei, să aprobe o nouă anchetă, fără rezultat.
Salvarea i-a venit, când un detectiv pe nume Mike Bender s-a încăpăţânat să reia dosarul. Se întâmpla în 1989. S-a dus la puşcărie, a stat de vorbă cu Craig, a reînnoit cererea de revizuire a procesului şi noul guvernator al Californiei, un avocat iezuit pe nume Jerry Brown, a aprobat redeschiderea dosarului, în 2015. Analiza ADN a arătat că acesta nu era al lui Craig Coley!
În seara de 23 noiembrie 2017, Craig a fost pus în libertate. Când a fost închis, avea 31 de ani, acum avea 70!
Timp de şase luni a locuit la salvatorul său, detectivul Mike Bender, să se obişnuiască, după atâţia ani de detenţie, cu... lumea secolului XXI. La eliberare i s-a pus în contul bancar suma de 1,9 milioane dolari din partea statului California, reprezentând despăgubiri pentru cele 13.991 de zile cât a durat detenţia. La rândul său, Craig a dat în judecată municipalitatea localităţii de reşedinţă, Simi Valley, care a acceptat să-i verse suma de 21 milioane de dolari despăgubiri pentru prejudiciul suferit.
Cu o parte din bani şi-a cumpărat o casă pe malul oceanului şi fixat o indemnizaţie lunară şi doreşte ca în anii care i-au mai rămas de trăit să vadă lumea. Bineînţeles că şi-a găsit şi o parteneră de viaţă. Le-a declarat reporterilor de la revista Paris Match: "Mi-au furat 39 de ani de viaţă, vreau să mă bucur de fiecare zi cât mai am de trăit. O dorinţă aş mai avea: să fie găsit adevăratul ucigaş, cel în locul căruia am fost eu condamnat din cauza zelului exagerat al unui anchetator superficial”.
Adevărul este că nici o sumă de bani, oricât de mare ar fi, nu poate despăgubi aproape patru decenii de închisoare nedreaptă.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica