Tribuna
PNL
Citite, auzite
"Să rătăceşti în oraşul cu străzile pustii"
N. I. DOBRA
1286 vizualizari

Kate, nevasta lui William, fiul lui Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, a anunţat că e, din nou, însărcinată (George, primul lor copil are un an şi o lună). Gazetarii scriu că englezii sunt în culmea fericirii, iar la casele de pariuri, tâmpiţii îşi "investesc" lirele sterline pe... viitorul prenume al viitorului copil: Elizabeth sau Victoria, James ori Henry. * Dacă aveţi în bibliotecă, (re)citiţi Scrisoarea a III-a a lui Mihai Eminescu. Veţi găsi versuri care se brodesc vremurilor noastre: "Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii" şi "Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă". Cum să nu-i iubeşti pe clasici? * N-am citit nicio carte de-a lui loan Evu (n. 1953, a nu fi confundat cu Eugen Evu, n. 1944, deşi sunt ambii hunedoreni de baştină), dar am găsit în revista România literară nişte versuri care mi-au plăcut: "Să rătăceşti în oraşul cu străzile pustii/printre case cu porţi ferecate/şi storuri ce cad ca nişte cortine/în spatele cărora toate poveştile/par să aibă un epilog fericit (...)" Am trăit, eu însumi, o asemenea experienţă, într-o noapte, când mi-am uitat cheile de la poartă în casă, iar casa era pustie, cu ani în urmă. Sibiul era mai frumos noaptea decât ziua. * O adevărată devoratoare de bărbaţi este actriţa americană Susan Sarandon (67 ani): la 40 de ani, a trăit cu Sean Penn, cu 14 ani mai tânăr, apoi s-a cuplat cu Tim Robbins, cu 12 ani mai "cruduţ", iar acum se află în compania lui Jonathan Bricklin, cu 31 de ani mai "proaspăt". Deviza ei: "Când eşti îndrăgostit, problema vârstei, sexului, culorii n-are importanţă". Mă tem că Jonathan e îndrăgostit mai mult de banii ei decât de ridurile de pe obraz şi de zbârciturile de pe burtă... * Conform unei statistici comparate, iată salariile profesorilor în câteva ţări europene: Franţa - 20.300 euro/an la debut, 38.800 euro/an la sfârşitul carierei; Finlanda - 24.900 şi 32.300; Spania - 28.100 şi 39.700; Germania - 38.700 şi 51.400. La noi, dascălii (nu vorbesc de universitari) pornesc de la 250 euro şi ajung, în pragul pensionării, la 500 euro (dacă au... noroc). Nu ştiu cum nu le e ruşine parlamentarilor, care-şi dau tot felul de sporuri, indemnizaţii, facilităţi, văzând cum trăiesc cei care, ca proştii, se duc şi-i votează. * Apropo, în Finlanda, clasele nu au mai mult de 19 elevi, în Spania sunt 21, în Franţa 23. La noi, se ajunge şi la 35 (noroc că nu vin toţi deodată şi la toate orele!) * Am văzut o poză cu sediul Ministerului de Finanţe al Franţei: 230.000 mp, 150.000 de funcţionari, o pistă de aterizare pentru elicoptere, două navete fluviale (că-i lângă apă). Cred că la număr de funcţionari în ministere ne putem compara cu francezii, nu şi la performanţe. * În "Schimbarea la faţă a României", Emil Cioran scria într-un loc: "Românii iubesc romanele lui Dostoievski pentru dezmăţul din ele. Dezmăţul este climatul natural al României" şi "Nu există în lume popor care să facă o virtute din faptul de a nu munci". Are dreptate?




comentarii
2 comentarii

A inceput sa deranjeze boceala profesorilor si a medicilor!Am citit ca in Sibiu primele cele mai mari trei salarii sunt luate de profesori.Depinde cat de harnici sunt acestia.Daca stau pe doua-trei ore pe zi(sportul,religia,limbi straine se fac cu prof.de specialitate)n-au cum sa castige mai mult asa ca solutia este sa se zbata mai mult,sa mediteze,etc.Ma deranjeaza ca-i obliga pe parinti sa cumpere manuale (dubluri)iar cele oferite de stat sunt doar pt. ingreunarea ghiozdanului...
Relu;
25.10.2014 08:08
Vorbiti in necunostinta de cauza! Norma didactica este de 18 ore/saptamana indiferent de materia predata! Uneori, mai sunt profi care au 2-3-4-5 ore in plus sau o jumatate de norma in plus. Atunci salariul creste, dar se si munceste mai mult! Dar nu toata lumea are norocul sa primeasca ore suplimentare sau inca o jumatate de norma. Iar proful de engleza si cel de religie au acelasi salariu de incadrare. Si nu toti profii au sansa la meditatii care sa le permita sa-si cumpere macar un apartament!
profa
25.10.2014 20:32
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica