Tribuna
Citite, auzite: "Ce e frumos în îmbătrânire”
N. I. DOBRA
1641 vizualizari
Citite, auzite:

 

Cei mai mulţi oameni se tem de bătrâneţe, cu gândul la toate necazurile de care vine însoţită: neputinţă, boli, sărăcie, uitare. Am dat şi peste un ins care vede altfel lucrurile: filozoful Constantin Noica. El scrie: "Ceea ce e frumos în îmbătrânire e că nu mai poţi spera, aştepta, amâna. Este singura vârstă în care nu trăieşti în suspensie". Şi-a mai zis câteva de ţinut minte la căpătâiul patului: "Înţelepciunea nu e ceva care se învaţă, e ceva care se trezeşte; Orice om învaţă nu din ce i se spune, ci din ce e făcut să spună singur; Des­tinul nu curmă o viaţă: abia o începe; Omul este cea mai bolnăvicioasă dintre fiinţe, fiindcă s-a îndepărtat cel mai mult de instincte". Poate are dreptate, dar poate nu. Cât a stat la Păltiniş, nu i-am făcut nicio vizită ca alţii, fiindcă vorbea mult, era obositor. Ce era să-i răspund la întrebarea: "Ce e de făcut când nu mai e nimic de făcut?" Să te sinucizi nu cred că i-ar fi convenit. * La cei care râdeau de mine că sunt scund deşi am câţiva prieteni cu care mă mândresc fiindcă sunt mai mici ca mine, le răspundeam cu o zicală germană, ca să le tai macaroana: "Ein kleiner Mann ist auch ein Mann" * O carte savuroasă este "Amintiri şi polemici" de Victor Eftimiu. Cred că e cea mai bună scriere a lui. În rest a scris mult şi prost. * O comparaţie inedită: "Vinul e ca omul, nu vom şti niciodată până la ce punct îl putem respecta şi dispreţui". Cred că se potriveşte şi viceversa. * Aristotel spune şi nu greşeşte că, dintre toate fiinţele "în ce priveşte pofta de dragoste şi de mâncare, omul este cel mai nesăţios". Nu-l cred. * Am citit undeva afir­maţia lui Friedrich Nietzsche cum că Schopenhauer este "ultimul german de luat în consideraţie". Nu îmi amintesc dacă aduce şi argumente în acest sens. Şi tot el mai face câteva afirmaţii năucitoare: "Mi­siunea oricărui învăţământ superior este să facă din om maşină, el trebuie să înveţe să se plictisească”. A murit la 55 de ani, după 11 ani de demenţă. De unde se vede că nu-i bine nici să ai prea multă minte. * Un inginer constructor cu vechime declara unui reporter: "Eu n-aş recomanda nimănui din România să cumpere ceva gata construit, la cheie". Omul ştie cum lucrează constructorii care au mai rămas în ţară. * La Editura Humanitas a apărut volumul "Cartea oraşelor", în care 16 autori contemporani vizitează locurile în care s-au născut sau de adopţie. Despre Sibiu scrie Adela Geceanu (n.Sibiu, 1975), pe adevăratul nume Adela Maria Duţu, absolventă a Facultăţii de Jurnalism, din 1998 lucrează la Radio România Cultural. N-am apucat s-o răsfoiesc pentru a vă oferi mai multe date. * Când a fost rupt frontul la Stalingrad în zona românilor cei mai slab dotaţi din toate punctele de vedere, un locotenent le-a strigat soldaţilor: "Scapă cine poate!". Cam asta ar fi "deviza’’ şi acum cu pandemia, cu mască, fără mască, vaccinaţi, nevaccinaţi.






comentarii
7 comentarii

1.Hotarati-va! Ori Aristotel nu greseste , ori nu-l credeti! Principiul noncontadictiei!
2. Nici eu n-as cumpara un apartament la cheie, facut in vremurile noastrei! Prefer un apartament ceausist pe care sa-l renovez pe gustul meu si cu materiale de calitate!
17.01.2022 22:06
Bine observat la punctul1.
Corny
18.01.2022 12:35
Ce cred eu despre Nietzsche ? Prea multe litere pentru un nume atât de scurt !
Jules Renard
18.01.2022 15:29
Nu mă interesează părerea sibienilor ,,de adopție,, ,dacă au ajuns la Sibiu după vârsta de 12 ani...
18.01.2022 15:33
Prin lipsa de eficiență de la Stalingrad plus Actul de la 23 August, România și-a atras simpatia tovarășului I.V. Stalin care a insistat ,în februarie 1947, la anularea completă a Diktatului de la Viena !!
pv313urss
18.01.2022 16:31
Despre Victor Eftimiu, multe amănunte senzaționale din monografia în limba rusă ,de pe Wikipedia !
18.01.2022 18:04
Imbatranirea combatuta prin statul intr-un picior cu ochii inchisi timp de 1 minut. Incercati! Ce va costa?
18.01.2022 20:16
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA