Tribuna
PNL
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
939 vizualizari

* Suntem în săptămâna a 19-a după Rusalii. Pericopa evanghelică a săptămânii (Lc. 6, 31-36) ne redă un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului.
Încă de la început, de la primul verset, Mântuitorul ne îmbie la iubire şi decretează legea de aur a creştinismului, legea de aur a moralei creştine: "Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea faceţi-le şi voi lor" (Lc. 6, 31)
Antichitatea precreştină a descoperit o maximă care dăinuie până astăzi. Ea spune: "Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face". Această maximă era prohibitivă pentru a nu face rău, însă Mântuitorul Iisus Hristos merge mai departe, ridică ştacheta şi ne spune tuturor că nu este destul să nu facem rău, ci trebuie să facem binele.
Mântuitorul Iisus a venit în lume ca să îndrepte lumea, să o facă mai bună. A venit să schimbe întunericul în lumină, iar pentru aceasta a adus în lume noutatea iubirii. Iisus Domnul aduce o învăţătură nemaicunoscută, idei care ne fac şi acum să ne cutremurăm: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc".
Deşi pare utopic acest lucru, Mântuitorul ne cere să facem un efort de autodepăşire. Suntem chemaţi să devenim desăvârşiţi, să devenim fiii celui Prea Înalt, să ne asemănăm lui Dumnezeu, care "porunceşte soarelui să răsară şi peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi".
Mântuitorul ne îmbie la această cinste, la cea mai mare nobleţe din această lume, aceea de a fi fiii lui Dumnezeu, copiii lui Dumnezeu prin har. Şi aceasta cu preţul iubirii semenilor noştri, chiar şi a vrăjmaşilor, fără nicio socoteală, fără niciun scop meschin, ci imitându-l pe Dumnezeu Tatăl.
Efortul de a-i iubi pe vrăjmaşi, deşi pare supraomenesc, este singurul mijloc de a înlătura răul din lume. Răul îl biruieşti nu cu rău, ci cu bine, şi numai cu binele poţi să schimbi sufletul celui care ţi-a făcut rău. Căci, dacă nu-i schimbi sufletul, îl pedepseşti degeaba, că nu-l îndrepţi, iar când îi va fi bine, nu va scăpa prilejul să se răzbune.
Mijlocul de a îndrepta lucrurile nu este altul decât să-l tratezi cu iubire, cu iertare, cu înţelegere, cu speranţa că se va îndrepta. Iar cel pe care-l iubeşti când te urăşte, nu te va putea urî mai mult şi încetul cu încetul îşi va modifica şi el sentimentele faţă de tine. Şi astfel se va putea pune capăt răului din lume.
Iată de ce a vrut Mântuitorul să instaureze în lume legea iubirii, în locul Legii Talionului (răzbunării) din vechime.
Prin această învăţătură Iisus Hristos a întrecut pe toţi legiuitorii şi întemeietorii de religii din istoria omenirii, pentru că niciun legiuitor nu a poruncit vreodată ca vineva să iubească pe vrăjmaşii săi. De aici şi superioritatea învăţăturii creştine.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica