Tribuna
PNL
Preotul Constantin Necula: "Nicio lege din lume nu dă dreptul cuiva să schimonosească Educaţia"
Ana Maria MĂTUŞOIU
3655 vizualizari
Preotul Constantin Necula:
Dacă până acum orele de Religie erau obligatorii iar părinţii elevilor care nu voiau să le urmeze erau nevoiţi să facă o solicitare în acest sens, de acum înainte se va proceda exact invers. Religia nu mai e obligatorie în şcoli de când Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Prin urmare, CCR crede că cel care vrea să facă un lucru trebuie să ceară, nu cel care nu vrea. Care este, însă, poziţia Bisericii referitor la această decizie?

De mai bine de două săptămâni, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de Reli­gie este neconstituţională. Drept urmare, oficialii CCR au stabilit că o asemenea solicitare va trebui făcută, de acum înainte, doar de cei care vor să studieze Religia. Astfel că, după deciziile luate de judecătorii Curţii Constituţionale, părinţii care vor dori să îşi trimită copiii la orele de Religie vor trebui să facă o solicitare către şcoală.

Pe ce considerente s-a mers în decizia de scoatere a Religiei din şcoală?

Judecătorii CCR au stabilit că prevederile art. 9 alin. (2) din Legea Învăţământului numărul 84/1995 şi cele ale art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. La ce se refe­ră articolele de lege declarate necon­stituţionale de către CCR? Ei bine, Legea Învăţământului nr. 84/1995, art. 9 alin. (2), spune că: "La solicita­rea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frec­venteze orele de religie". De partea cealaltă, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, art. 18. alin. (2), spune că: "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie".

Care este poziţia BOR?

Decizia a ridicat numeroase con­tro­verse, mai ales în rândul Bisericii Ortodoxe Române şi, implicit, în rândul preoţilor. Biroul de Presă al Patriarhiei Române a publicat un co­municat oficial pe site-ul Patriarhiei, unde afirmă despre decizia CCR că este una "discriminatorie şi umili­toare pentru ora de religie". Tribuna a luat legătura cu preotul Constantin Necula, pentru a vedea care este poziţia sa referitor la faptul că religia nu mai este obligatorie în şcoli. Preotul Constantin Necula este de părere că, fără CCR situaţia era aceeaşi, doar că acum "a beneficiat de o reclamă nouă pe fondul emoţiei generale". Mai mult, situaţia actuală l-a făcut să amintească despre anul 1948, atunci când tot printr-o astfel de hotărâre s-a scos religia din şcoală şi s-a interzis catehizarea, inclusiv în Biserică. La fel ca BOR, părintele Necula crede că ora de religie este discriminată, la fel şi profesorii. "Personal cred că profe­sorii de religie au fost discriminaţi de CCR, li s-a atacat dreptul la siguranţa locului de muncă, au fost transformaţi în profesori de mâna a doua, un soi de neaveniţi într-un sistem educa­ţional de elită", spune preotul Necula. Acesta apără drepturile profesorilor de religie din ţară şi explică prin ce fel de pregătire trec aceştia pentru a ajunge să predea. "Ca să ne înţelegem, singurii din ţară care pot preda Istoria Religiei, în formula pro­pusă de „pârâşii” orei de religie, pen­tru că au competenţa şi cultura asu­mată academic, sunt tot... profesorii de religie. Ei au prin construcţia programului de pregătire universitară de 4 ani, pentru că Teologia a refuzat reducţionismul procesului Bologna, 4 semestre de Istoria şi Filosofia Religiei, Teologie dogmatică şi spiri­tualitate - adică religie comparată, cursuri de ecumenism - deci tot istoria culturii religioase, cunosc mi­ni­m 3 limbi de cultură religioasă (latina, greaca şi ebraica), au primit noţiuni de arheologie, psihologie şi istorie comparată şi altele", explică părintele. Mai mult, acesta este ex­trem de ferm într-o privinţă: com­petenţele nu se discută. "E nefiresc ca o catedră în care s-au dezvoltat ierarhii educaţionale de excepţie să fie anulată de o posibilă interpretare a unui posibil text al unei posibile modificări a unei nedefinitivate legi". Preotul îi îndeamnă pe colegii de la celelalte materii să reacţioneze, referindu-se inclu­siv la colegii de alte confesiuni ori de alte materii abu­zate prin reducţii de program educa­ţional.

Aşteaptă explicaţia CCR

Toată această situaţie i-a trezit preotului Con­stan­tin Necula şi o cu­riozitate: care sunt competenţele so­cio­logice ori de na­tură culturală prin care s-a ajuns la o asemenea con­cluzie? "Motivarea CCR, ambiguă şi într-o limbă păsă­rească deplină, nu conţine elemente de comunicare so­cială a unui adevăr educa­ţio­nal", spune preo­tul. Acum, preotul Necula aşteaptă momentul în care CCR va explica în ce mod anume fa­ce selectarea do­rin­ţelor studenţilor în Drept, dacă aceia vor să facă drept constitu­ţio­nal sau nu, dacă în cultura unui om de drept modern mai intră dreptul roman sau nu şi toate celelalte. "Nicio lege din lume nu dă dreptul cuiva să schi­monosească edu­caţia. Iar când o face, urmările sunt sesizabile sute de ani", este părerea preotului Necula.

Părintele Necu­la a vorbit şi despre alte probleme le­gate de învăţă­mântul românesc, subliniind schim­bările prin care trece domeniul Edu­caţiei. "Aştept cu nerăbdare ma­nualele de biolo­gie fără plante şi animale, geo­me­tria fără de­sene, algebra fără cifre, chimia fără ele­mente chimice şi limba română fără cuvinte. Acum pare că avem o şcoală fără copii şi fără profesori. Cu tablete şi manuale suspendate, cu miniştri, secretari de stat şi o ierarhie a deciziei greoaie şi încărcată politic", a conchis preotul Necula.






comentarii
12 comentarii

Aveti dreptate d-le Gigi.Preogtii sunt cei mai mari profitori,niste nerusinati, cauta sa ne prosteasca, iau bani fara sa dea socoteala cuiva.Opulenta Patriahului BOR , care, a ajuns , ca la masina institutiei, sa aiba nr.de inmatriculare, poleit cu aur. Ce saracie pe acolo.....
Andrei
29.11.2014 08:23
Cred ca biserica n-a inteles ...! Poarta-te , fa-ma sa vin, convinge-ma ..nu ma obliga! Aroganta afisata de biserica ortodoxa,obraznicia preotilor, sursa de informatori ,..respinge optiunea romanilor! Suntem un popor crestin dar nu transformati ortodoxia in afacere,nu ma injosii ! Merg la biserica, sunt ortodox dar majoritatea popilor nu-mi inspira respect.Cand se publica ,,dosarul de activitati'' real al patriarhului...??
Klaus
29.11.2014 09:19
L-am apreciat si inca il apreciez pe distinsul pr.prof.dr. C.Necula, dar sa nu ia in seama cele stabilite de CCR nu este democratic. Si de ce numai reprezentantii religiei ortodoxe sunt suparati? Noi nu suntem suparati de ce fac ei? Lux, homosexualitate, mita, hotie! Calugarii care au jurat sa traiasca in saracie se imbraca cum nici imparatii bizantini n-o faceau, atarna aurul pe ei, merg in cele mai luxoase masini si nu dau socoteala nimanui de matrapazlacurile pe care le fac (ex. Teodosie, Pimen, PF Daniel etc).
Vipera
29.11.2014 10:02
e o rusine sa va numiti sfintiti si preasfintiti. lui Isus ii spuneti domn iar voi sunteti preasfintiti.
vasile
29.11.2014 15:27
cred ca saguna se rasuceste in mormant vazand ca l-ati facut sfant ptr folosul vostru. el a fost un om prea cu capul pe umeri ca sa sa pretinda ca ar fi fost sfant. a fost un om care a facut mult bine dar nu a facut miracole. pe parintele Arsenie, care a facut miracole nu-l recunoasteti ca sfant. care e smecheria?
vasile
29.11.2014 15:32
Mare ticalos popa necula. Apără interesele popilor dar nu zice nimic despre problemele copiilor (unii afectați psihic pe viață) de alte confesiuni care sunt obligati sa participe la orele de religie ortodoxă. Vouă v-ar place să participe obligat copilul vostru la ore de mahomedanism???
arin
29.11.2014 21:11
Multumim parinte Necula!
Ne sunteti atat de drag!
...Pacat pentru cei care nu au inteles sensul si rostul orelor de religie...
...oare pe cand si intrebari precum: cine (mai) doreste ore de mate? sau chimie? fizica???
nu conteaza
30.11.2014 05:45
Actualul ministru al "educatiei" vrea invatamant obligatoriu de la 3 ani. Se pare ca societatea romaneasca nu considera necesara o dezbatere serioasa pe aceasta tema. Se revolta, in schimb, pentru o ora de religie. Concluzia? "Destepti" sa fie, ca de morala adevarata (izvorata din credinta, nu din constrangerea legii) n-avem nevoie. Si ne plangem mereu de coruptie...
ABC
01.12.2014 06:38
MASS-MEDIA bandita si aservita de ce nu a mediatizat mai de mult legea 84/95art,18alin.2 si alin.5 prin tembeliziuni, radio si ziare, de ce ne indobitociti cu tabloide gen curve de lux si alte minciuni ridicate la rang de virtute?
roman haituit
01.12.2014 15:20
ideea cu fă-mă să vin la biserică pe care o invocă unii este asemănătoare cu povestea ivan turbincă care s-a dus la rai și
crestin
01.12.2014 15:59
Mai Popo! Nu te mai fa ca nu sti ca in scoli trebuia sa se predea Istoria Religilor si de fapt s-a predat Doctrina Ortodoxa. In scoli e bine sa se invete despre cum au aparut religiile in general si nu o singura religie...
Lilu
01.12.2014 20:18
cine nu vrea religie in scoala bine să nu mai primească nici un serviciu religios din partea biseicii si a preoților nici spovedanie nici impărtășanie botez cununie maslu inmormantare pomeni coliva nici cruce in cimitir la capul lor după ce mor ci să aibă toți un cimitir special fără cruci cel puțin o coadă de maimuță la cap. nici ei nici rudele lor nici copiii lor pentru că asta vor vor să separe pe Hristos de biserică
contra ateilor
03.12.2014 21:13
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica