Tribuna
PNL
Moş Crăciun şi TRIBUNA au oferit primele daruri la Marpod
Andra MARINESCU
3002 vizualizari
Moş Crăciun şi TRIBUNA au oferit primele daruri la Marpod
Cu nerăbdare, cu lacrimi în ochi şi cu bucuria că acum vor avea ce pune pe masa de Crăciun. Aşa ne-au primit două familii din Marpod. TRIBUNA a adus primele zâmbete în prag de sărbători, prin campania "Moş Crăciun vine cu TRIBUNA", o acţiune pusă la cale cu prieteni şi sponsori ai publicaţiei noastre.

Moş Crăciun a sosit mai devreme în Marpod, la două case ce adăpostesc oa­meni nevoiaşi. Primul po­pas l-a făcut în capătul stră­zii Bisericii, unde îl aşteptau deja şapte suflete. Aici, locuieşte familia Mateş. La poartă, cum aude că Moşul a sosit, iese mama. "Bine că aţi venit! Eu mă necăjesc cu lemnele, că uite ce e pe aici!", ne spune şi se în­toar­ce către Sonia, fata care tocmai ce ieşea din cămă­ruţa unde stăteau cu toţii. "Hai în casă, Sonia lu' ma­ma, că e frig!", îi spune fetiţei, urmând-o. Maria a rămas singură de două luni. Soţul său, Nicolae, este închis în penitenciarul de la Aiud, iar ea trebuie să aibă grijă de cei şase co­pilaşi ai săi. "E pe nedrept închis. Am fost ieri să îl vizităm", mărturiseşte fe­meia, cu lacrimi în ochi. Ală­turi de ea, stă Silviu. "Mi-a spus tata să o ascult pe ma­ma şi să nu o supăr", îşi com­pletează părintele mi­cuţul de trei anişori. Când văd dulciurile şi fructele, prichindeii nu mai au răb­dare şi deja încep să des­facă bananele. Se bucură şi chicotesc, mai ales că am nimerit într-o zi de sărbă­toare pentru familia Mateş, fiind ziua de naştere a Soniei, care a împlinit şapte ani. Este ^n grupa zero şi spune că cel mai mult îi place să coloreze, să se joace şi să scrie. Totuşi, nu vrea să se facă nici pictoriţă şi nici scriitoare, ci poliţistă. "Vreau să apăr oamenii", ne spune. Alături de Sonia, mai sunt Maria Otilia, de opt ani, Dragoş de doi ani şi şapte luni, Bogdan Andrei de 11 ani, Silviu Nicolae de patru ani şi mezinul familiei, Laurenţiu Gabriel, de numai zece luni. "~i mai avem un bebe pe drum, de două luni", adaugă femeia. Sunt mulţi şi împart o ca­meră cu două paturi. Te­mele şi le fac la o singură măsuţă, pe rând, şi se în­călzesc la plită. ~apte astfel de vieţi chinuite se întreţin cu 600 de lei, adică cu alocaţiile copiilor şi ajutorul social. "Curent avem de la Primărie, dar e neplătit de două-trei luni. Abia avem bani de pâine. ~i celui mic îi mai trebuie şi pampers... Mi-e frică să nu se îmbol­năvească", spune mama. Cât îl avea pe Nicolae al său, mai adăuga sumei lunare încă câţiva bănuţi, el muncind cu ziua în sat. "E greu fără el...", încheie femeia, privindu-şi copilaşii. "Ei sunt bucuria mea".

Muncă cu ziua
Greutăţi sunt la tot pasul. De ele au avut parte şi Lina Zălar şi Constantin, care locuiesc aproape de cen­trul satului. Nu sunt căsă­toriţi, dar au împreună tot şase copii şi împart tot o cameră. În aceeaşi curte, mai stau şi cu părinţii lui Constantin. Copiii lor au între două săptămâni şi opt ani. "Eu mai lucrez cu ziua. Ne bucurăm foarte mult de ajutorul dumneavoastră", ne spune Constantin. În căruţă, gata de plecare, îi vedem pe doi dintre copiii lui. Micuţul Constantin şi micuţa Narcisa vor să devină amândoi doctori. "Să facem lumea bine", spun ei, aşteptându-şi tatăl să îi plimbe puţin.
***
Tolba Moşului a fost plină cu bucate şi dulciuri. De la cârnaţi de casă şi tobă, la brânzeturi, fructe (banane, portocale), cozonaci, pâine, ciocolată şi multe altele. În desaga lui au pus daruri SC Jidvei SRL, prin Liviu şi Claudiu Necşulescu, ASI NATURE Ţichindeal, deputatul PSD Ioan Axente, SC Boromir SRL Sibiu şi SC Simpa SA Sibiu.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica