Tribuna
PNL
Jidveiul gustă "Strugurele de Aur" pentru a XIV-a oară
Andra MARINESCU
2567 vizualizari
Jidveiul gustă
Folclorul va face legea timp de patru zile, datorită SC Jidvei SRL, prietenul TRIBUNEI. În perioada 11-14 septembrie, va avea loc la Alba Iulia și Jidvei, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Național de Folclor "Strugurele de Aur", un eveniment ce a devenit deja o tradiție în Ardeal și la care, de fiecare dată, participă și artiști sibieni.

Toată țara se va aduna în cele patru zile de la sfârșitul săptămânii la Alba Iulia și Jidvei, localitatea care a prins din nou viață de peste zece ani datorită patronilor SC Jidvei SRL, Liviu și Claudiu Necșulescu. Brandul extraordinar creat de cei doi  în domeniul vinificaţiei a fost po­tenţat, o dată în plus, şi prin implicarea acestora în organizarea unuia dintre cele mai importante festivaluri folclorice din ţară, su­gestiv intitulat "Strugurele de Aur".

Din Banat, până-n Moldova

Agenda festivalului este încăr­cată și aduce în Ardeal formații și soliști din toate colțurile țării. Azi, 11 septembrie, sărbătoarea se va ține în Casa de Cultură a Sindi­catelor. Aici, de la ora 18.30, vor urca pe scenă suita orchestrală de Mara­mureș (Orchestra Jidvei România), Ansamblul Artistic Jidvei - recital folcloric din Ardeal și Banat, laureațo și tineri interpreți din Ardeal, cum sunt Ancuța Matei, Bogdan Toma, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Daniel Pop, Denisa Balu și Ciprian Pop, Roxana Reche și Alexandru Pal, Leontina Fărcaș și Muguri de Tezaur din Alba, Cornel Borza și Dana Jurju din Bihor, soliștii An­samblului "Augustin Bena" din Alba, Mariana Deac, Ioan Bocșa, Sergiu Cipariu, Florentina și Petre Giurgi. Vineri, tot la Casa de Cultură a Sin­dicatelor, vor evolua pe scenă suita orchestrală din Transilvania (Or­chestra Jidvei România), Ansamblul Artistic Jidvei - recital folcloric mul­tizonal, laureați și tineri interpreți din Dobrogea, respectiv Cristian Bogdan, Andreea Fieraru și Marius Brutaru, "Vocile brazilor din Munii Cibin", cu Ciprian Silași, Sebastian Stan și Robert Târnăveanu, Felicia Stoian și Maria Coman din Banat, Nineta Popa, maestrul Nicolae Bot­gros care va susține un recital la vioa­ră, laureați și tineri interpreți din Moldova, cum sunt Alexandru Brădățan, Angelica Flutur, Andra Ma­tei, Andreea Haisan, Ilie Caraș și Nicu Mâță. Seara se va încheia pe ritmurile populare ale Vioricăi Macovei.

Lucreția Ciobanu, aniversată la 90 de ani

Weekendul nu se lasă mai prejos la surprize. Astfel, aceeași des­tinație va avea folclorul sâmbătă: Casa de Cultură a Sindi­catelor din Alba Iulia. Pe înserate, ne va încânta suita orchestrală de Ardeal (Orchestra Jidvei România), după care va urma un moment ani­ver­sar care o va avea în centrul aten­ției pe Lucre­ția Ciobanu la ve­ne­rabila vârstă de 90 de ani, fiind aici într-un dialog cu Ansamblul Artistic Jidvei și Emilia Mun­tean. Pro­gra­mul cuprinde și oda "Doamnei Mun­ților" - meda­lion cu cele mai re­prezentative doine și cântece ale Lu­creției Ciobanu, momente artistice susținute de Paul Ananie, Stana Stepănescu, Adina Popa, Adriana So­fica, Marian Me­dre­goniu, Gabriel Dumitru, Ina Todo­ran din Alba, Cornelia Neaga și "Muguri de Tezaur" din Sălaj, Reta Rus din Alba, Pamfil Roată din Suceava, Mariana Deac din Hunedoara, Maria Butaciu din Bistrița Năsăud și celebrul Nicolae Furdui Iancu.

Gheorghe Turda și Ionuț Fulea petrec la Jidvei

Duminică, jocul și cântecul popular se vor muta cu tot cu invitați la Jidvei. În Piața Primăriei, încă de la ora 18.30, cei prezenți vor fi încântați de Ansamblul Artistic Jidvei - recital folcloric din Transilvania, artiștii din Feisa, Nicuțor Balu, Denisa Balu și Adina Popa, dar și de Ina Todoran, Marineta Baba, Ion Drăgan, Mărioara Dragotă, Adriana Irimieș, Adrian Neamțu din Sibiu, Ion Ursache, Ilie Medrea, Mariana Deac, Gheorghe Turda din Maramureș și Ionuț Fulea.
Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Orchestra Jidvei Ro­mânia, sub bagheta dirijorului Stelian Stoica.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica