Tribuna
PNL
Dumitru Budrala: "Vizionare plăcută! Festivalul Astra Film este deschis"
Alexandra CHEŞCU
2257 vizualizari
Dumitru Budrala:
"Astra Film Festival merge mai departe, chiar dacă a întâmpinat foarte multe dificultăţi (...). AFF a intrat în al treilea deceniu de existenţă", a spus Dumitru Budrala, directorul fondator al festivalului, luni seara, la Sala Thalia. Dumitru Budrala a fost cel care, alături de Ciprian Ştefan, directorul CNM Astra Sibiu, Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu şi istoricul Adrian Cioroianu a deschis, oficial, cea de-a XXI-a ediţie a Astra Film Festival.

"Cea mai importantă modificare a ediţiei din 2014 este aceea că festivalul s-a mutat în centrul istoric al Sibiului. Locaţia principală a festivalului este Sala Thalia. Pe acest ecran vor fi prezentate filme care ne vor ajuta să cucerim necu­noscutul", le-a spus Dumitru Bu­drala celor prezenţi la eveniment, vorbele sale fiind, apoi, întărite de directorul CNM Astra Sibiu. Ciprian Ştefan i-a invitat pe participanţii la festival să facă o incursiune şi în celelalte muzee ale complexului pe care îl reprezintă. 
"Luaţi prezenţa mea ca pe un semn de respect faţă de toţi cei care participă la acest festival", a spus şi Ioan Cindrea, care a ţinut să-l feli­cite pe Dumitru Budrala şi întreaga echipă a AFF pentru organizarea unei noi ediţii a evenimentului, depăşind toate piedicile. 
Unul dintre cele mai interesante momente ale serii a fost reprezentat de prezenţa lui Adrian Cioroianu, care a fost invitat să comenteze un moment din cadrul Congresului al XII-lea al PCR, din 24 noiembrie 1979, când Nicolae Ceauşescu a fost puternic contestat de către Constantin Pârvulescu. În opinia lui Adrian Cioroianu, statutul de Ca­pitală Culturală a Sibiului nu s-a încheiat odată cu anul 2007, oraşul de pe Cibin continuând să fie o capitală a culturii şi în prezent.

O poveste emoţionantă

După ce s-a desfăşurat multe ediţii la rând, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Astra Film Festival, cel mai iubit şi important eveniment al toamnei sibiene, şi-a mutat "cartierul general" la Sala Thalia, loc în care luni seara cinefilii au asistat la o poveste emoţionantă. "Phenianul meu iubit", în regia lui Yong Hi Yang, din Japonia este o poveste de familie, o dramă care reflectă suferinţa a trei băieţi trimişi de tatăl lor din Japonia în Coreea de Nord, în speranţa unei vieţi mai bune, dar care nu s-au mai putut întoarce niciodată, a tatălui loial regimului nord coreean, deşi tră­ieşte la Osaka şi a unei fiice care nu împărtăşeşte ideologia tatălui, dar care deşi a crescut liberă în Japonia este sfâşiată între viziunea ei faţă de viaţă şi societate, între idealurile tatălui şi dragostea şi dorul pentru fraţii pe care nu îi poate vedea decât la distanţe foarte mari de timp.
"Phenianul meu iubit", alături de Cvartetul Intermezzo au lansat edi­ţia din 2014 a Astra Film Festival, un eveniment care se va desfăşura până duminică, 12 octombrie în cinci locaţii din Sibiu: Sala Thalia, Teatrul Gong, Biblioteca Judeţeană Astra (Sala de Festivităţi din Corpul A), Librăria Habitus şi Astra Film Cinema Studio (din incinta Muzeului Franz Binder).

Versiunea mai mică şi mai... tânără a AFF

Împreună cu Astra Film Festival s-a lansat şi cea de-a VI-a ediţie a Astra Film Junior, Festivalul de cine­ma documentar pentru copii şi adolescenţi laureat al Galei Socie­tăţii Civile în 2012 la secţiunea Edu­caţie, Învăţământ, Cercetare. Eve­nimentul de film al copiilor va avea loc între 6 şi 12 octombrie, conti­nuând şi în 2014 crezul AFF de a oferi educaţie prin imagine. Pro­gramul educaţional pentru copii, Astra Film Junior a fost iniţiat în 2009 de Astra Film Festival, din nece­sitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativ[ la pro­gramele TV care încearcă transfor­marea publicului urmând concep­tul „devin ceea ce v[d”. Astra Film Junior a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare, din 2012 fiind solicitat să se desfăşoare şi la nivel naţional în trei ani consecutivi, în săptămâna dedicată activităţilor naţionale ex­traşcolare. 
Programul Astra Film Festival 

Miercuri, 8 octombrie 
SALA THALIA
*ora 15 -    Masacrul de la Fântâna albă (Made in Romania)
*ora 16 -    Experimentul Bucureşti (România)
*ora 17.30 -    Puntea (Made in Romania)
*ora 19 -    Unchiul Tony, trei nebuni şi serviciul secret (Central and 
    Eastern Europe)
*ora 21 -    Sânge (Central and Eastern Europe)
*ora 22 -    Comuna americană (Communes)

TEATRUL GONG
*ora 15 -    Între roţi (Student)
*ora 15.30 -    Iulian (Student)
*ora 15.45 -    Emanuel (Student)
*ora 16 -    Mohamed Tomescu (Student)
*ora 17.30 -    Waiting for August (Student)
*ora 19.30 -    Antreprenorul de pompe funebre (Student)
*ora 21 -    Termeni şi condiţii (Online/Offline)
*ora 22.30 -    TPB AFK: The Pirate Bay Away from the Keyboard 
    (Online/Offline)

BIBLIOTECA ASTRA
*ora 13 -    Apocalipsa primului Război Mondial: Infernul (World War I)
*ora 14 -    Apocalipsa Primului Război Mondial: Furia  (World War I)
*ora 15 -    Apocalipsa Primului Război Mondial: Izbăvire (World War I) 
*ora 16 -    Lume, pui şi corcoduşe (Student)
*ora 16.30 -    Calea vrăjitoarei (Student)
*ora 18 -    Bucureşti, unde eşti? (Made in Romania)
*ora 20 -    Gemenele (Miscellanea)
*ora 21.30 -    Reconstituire (Made in Romania)

LIBRĂRIA HABITUS
*ora 13 -    Intervenţie vs. observaţie în documentarul de televiziune. Masterclass Liviu Tipuriţă (UK)
*ora 16 -    CDPL Story (Romania)
*ora 17.30 -    Oare cei înalţi sunt fericiţi? (International)
*ora 19 -    La Berkeley (International)

ASTRA FILM CINEMA STUDIO
*ora 16 - Vieţi invizibile: Muncitori români de noapte în Londra (Made in Romania)
*ora 16.30 -    Cărămida din perete (Made in Romania)
*ora 17 -    Rost (Made in Romania)
*ora 18 -    Engelthal - Valea Îngerului (Made in Romania)
*ora 19.30 -    Proces în Ungaria (Central and Eastern Europe)
*ora 22 -    Iugoslavia. Ideologia şi mentalul colectiv (Central and 
    Eastern Europe) 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica