Tribuna
PNL
Visând cu ochii deschişi la Olimpiada albă
Ovidiu BOICA
2167 vizualizari
Visând cu ochii deschişi la Olimpiada albă
"Dintotdeauna mi–am dorit s&#259; ajung la o Olimpiad&#259;. Ca sportiv, nu am reu&#351;it, dar voi fi al&#259;turi de fratele meu la Soci, în Rusia, anul viitor. Întreaga sus&#355;inere a familiei &#351;i–a atins scopul. Dac&#259; &#351;i rezultatele vor fi pe m&#259;sura a&#351;tept&#259;rilor, "Alic&#259;" va face pasul spre lumea bun&#259; a schiului mondial".<br> <br> Sebastian Barbu
La 4 ani distanţă de la Jocurile Olimpice de la Vancouver, mega-eveniment pe care l-a ratat pe ultima sută de metri, schiorul sibian Alexandru Barbu se clasează în Top 500 FIS la proba Super Combinata, ceea ce-i dă dreptul să participe, în 2014, la Olimpiada de la Soci. Această performanţă este încununarea atâtor ani de muncă şi de susţinere din partea întregii familii.
Cu un an înainte de Jocurile Olimpice de anul viitor, schiorul sibian Alexandru Barbu şi-a asigurat biletul pentru Soci. "Alică", aşa cum îi spun prietenii, este numărul 474 în clasamentul federaţiei internaţionale de specialitate (FIS) la proba Super Combinata, clasarea dându-i posibilitatea să-şi vadă visul împlinit, calificarea la Olimpiada albă din Rusia. Schiorul sibian împărtăşeşte bucuria cu cei mai mari susţinători ai săi, părinţii şi fratele Sebi. Acesta din urmă a făcut schi, la rândul său, dar în cele din urmă s-a îndreptat spre automobilism, marea pasiune a tatălui său, în prezent fiind pilot în Campionatul Naţional de Raliuri "Dunlop". "Asta în timpul în care nu mă ocup de pregătirea fratelui meu", ne asigură el.
Prima întrebare vine firesc: "Ce înseamnă pentru "Alică" această calificare la Jocurile Olimpice?". "Încununarea atâtor ani de muncă şi de sacrificii. Şi eu aş fi vrut să ajung la Jocurile Olimpice, dar nu s-a putut. Acum, toată susţinerea familiei şi-a atins scopul. Dacă şi rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor, "Alică" va face pasul spre lumea bună a schiului mondial", susţine Sebi.

CARACTERE 12X12
"Rezultatele obţinute de fratele meu au fost tot mai bune de la an la an. Calificarea la Olimpiada de la Soci vine să încununeze toţi aceşti ani de muncă. Dar, greul de-abia de-acum încolo începe!".
Sebastian Barbu

"Ce înseamnă "rezultate pe măsura aşteptărilor?". Aţi fixat un obiectiv anume, locul X sau Y? Există vreo barieră impusă în trecut de vreun sportiv din România şi pe care vă doriţi să o depăşiţi?". Răspunsul vine tot de la Sebi: "La băieţi, sincer nu îmi aduc aminte să fi avut rezultate. Cea mai bună clasare a vreunui român se leagă tot de Sibiu, îi aparţine Mihaelei Fera, tot în Super Combinată, locul 19 la Olimpiada din '94. Ne dorim cu toţii ca "Alică" să intre în primii 30, la Soci. Nu este un obiectiv imposibil de îndeplinit, cu o pregătire ca la carte poate fi atins. Desigur, nu facem o tragedie dacă nu intră în Top 30, pentru că şi faptul că a obţinut această calificare la Jocurile Olimpice reprezintă o performanţă".

Atacă şi celelalte două probe
"Alică" Barbu are în obiectiv calificarea şi la celelalte două probe, la Olimpiada de la Soci. "Pentru moment, la slalom sunt pe locul 626 mondial, iar la slalom uriaş, pe 823. Sper să reuşesc să mă calific şi pentru aceste două probe la Olimpiadă. Am timp până pe 14 ianuarie, anul viitor, să ating baremul. La acea dată va fi definitivată lista sportivilor care vor merge la Soci", afirmă schiorul sibian, completat fiind de fratele său: "Super Combinata este formată din Super G şi slalom. Este, practic, proba care te pregăteşte atât pentru slalom, cât şi pentru slalomul uriaş. De aceea credem că avem şanse şi la celelalte două probe să obţinem calificarea la Olimpiadă".

CARACTERE 12X12
"Super G este proba regină a schiului alpin. Este ceva între slalom uriaş şi coborâre. Un schior complet trebuie să participe neapărat la Super G".
Sebastian Barbu

Echipamentul, peste 10.000 de euro
Un  hop în calea participării multor sportivi talentaţi la o competiţie de anvergura Jocurilor Olimpice este suma imensă ce trebuie investită în echipament. "Ca să ai echipamentul adecvat pentru o astfel de competiţie cum sunt Jocurile Olimpice, se poate spune că ar trebui să ai anumite porţi deschise în lumea mondenă. Există posibilitatea să faci colaborări cu unele firme. Echipamentul costă peste 10.000 de euro. Numai o pereche de schiuri face 1000. Unui sportiv, la un asemenea nivel, îi trebuie cel puţin 4 perechi de schiuri pentru o probă. O geacă, spre exemplu, în magazin e 300 de euro. Sunt sume imense. Noi lucrăm din 2005 cu Uvex, care îi asigură lui "Alică" o parte din echipament. Pentru schiuri, colaborăm cu Head, iar cu Lange, pentru bocanci".
Din nefericire, federaţia nu asigură mare lucru. Ciudat însă, sportivii sunt la mâna forului suprem de specialitate, pentru că, mai nou, înscrierea în orice concurs, indiferent de unde se desfăşoară el, se poate face doar prin Federaţia Română de Schi şi Biatlon. Aceasta suportă însă numai taxa de participare, care este achitată FIS, cu restul urmând să se descurce sportivii. Norocul acestora este că organizatorii diverselor competiţii acordă unele facilităţi. "În turneul balcanic în care am fost în martie şi aprilie, la Bansko şi Pamporovo, în Bulgaria, am stat la hoteluri de 3 şi 4 stele cu numai 28 de euro camera, cu demi-pensiune. Există protocoale între organizatori şi anumite hoteluri, iar acestea din urmă aplică unele reduceri participanţilor la competiţii. La fel ar putea sta lucrurile şi dacă vor fi reînfiinţate Campionatele Balcanice, aşa cum se zvoneşte, în mai multe ţări din partea asta de continent. Fiecare ţară gazdă va acorda unele facilităţi participanţilor", mai spune Alex.

Ce înseamnă pregătirea pentru Olimpiadă?
Pregătirea pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Soci, de anul viitor, se anunţă una mult mai complexă decât cea de până acum. "Alică" are neapărată nevoie de un preparator fizic, care să-l ajute să fie în vârf de formă la Soci. De asemenea, schiorul sibian trebuie să fie însoţit în permanenţă de un fizioterapeut, sau maseur. De ceva vreme, Alex Barbu colaborează cu un sibian renumit în acest sens, Ioan Măerean. Programul său de pregătire trebuie să cuprindă antrenamente specifice. Baza tuturor acestor pregătiri sunt antrenamentele fizice, dar nu trebuie neglijată nici pregătirea tehnică, ceea ce presupune multe ore pe schiuri, pe diferite tipuri de schiuri. Cam jumătate din pregătirea fizică, "Alică" o va face în România. Pregătirea specifică, în schimb, va fi sută la sută peste hotare.
În paralel, "Alică" trebuie să participe la o serie de antrenamente pe pârtii. Un prim cantonament e deja stabilit pentru luna iulie, în Franţa, la Deux Alpes, unul de două săptămâni. Apoi, din noiembrie, schiorul sibian reintră în competiţii. "Concursurile la care voi participa trebuie foarte bine alese. Vom merge pe pârtii pe care le cunosc deja, pentru a evita unele riscuri inutile. Intenţionez să îmi îmbunătăţesc punctele la slalom şi slalom uriaş", mai spune cel mai bun schior al momentului din România.

Clasări bune în Grecia şi Bulgaria
În martie şi prima jumătate a acestei luni, Alex Barbu a luat startul unor competiţii în Balcani. Mai întâi a participat la Campionatele Naţionale ale Greciei, desfăşurate la Parnassos, o staţiune poziţionată între Marea Egee şi Golful Corintului. "S-a schiat doar pe zăpadă naturală. Grecii îşi dau silinţa să organizeze concursuri bune, dar sunt cam în urmă. Ceva în genul nostru, al României, acum 4-5 ani. Ca sportivi, în momentul de faţă grecii sunt însă sub noi. La startul Naţionalelor lor au fost prezenţi brazilieni, suedezi, finlandezi şi, bineînţeles, schiori din ţările din această parte a Europei. În total, 40 de sportivi. "Alică" a avut cel mai bun timp în prima manşă la slalom uriaş, iar în final a terminat pe 3. A mai obţinut un loc 10, tot la slalom uriaş, iar la slalom a avut un loc 9 şi un 11. Am mai participat la Campionatele Naţionale ale Azerbaidjanului, unde a fost prezent şi austriacul Killian Albrecht, naturalizat bulgar. La această competiţie, "Alică" s-a clasat de două ori pe locul 8. Iar la Campionatele Naţionale ale Bulgariei, la Pamporovo, a abandonat în manşa întâi la slalom şi s-a clasat pe 11 la slalom uriaş", a mai adăugat Sebi Barbu.
Printre competiţiile majore la care a participat în această iarnă Alex Barbu se numără etapa de Cupa Mondială de la Alta Badia, la slalom uriaş, precum şi etapa de Cupa Europei de la Obereggen. dacă la primul eveniment a fost nevoit să abandoneze în manşa întâi, la Obereggen aajuns în manşa a doua.

CARACTERE 12X12
"Bulgarii sunt sportivi mult mai bine pregătiţi. Au staţiuni construite de austrieci. La Bansko s-a ţinut etapă de Cupa Mondială, iar la Pamporovo au organizat o etapă din Cupa Europei. Noi nu ne ridicăm, din păcate, la nivelul lor, în acest moment".
Sebastian Barbu

Sacrificiu în numele fratelui
Unul dintre cei mai talentaţi piloţi din tânăra generaţie, din Campionatul Naţional de Raliuri "Dunlop", Sebastian Barbu este decis să se sacrifice, în 2013, pentru fratele său. "În funcţie de programul lui o să particip şi eu la etapele din Campionatul Naţional. Sigur voi merge la 3-4 etape, la Raliul Deltei, al Clujului, probabil la Harghita şi obligatoriu acasă, la Sibiu. Pentru că nu voi lua startul mai multor raliuri în ţară nici nu am fixat un obiectiv anume. Îmi doresc să merg cât mai tare şi mai constant şi să-mi îmbunătăţesc tehnica. Iar afară, îmi propun să ajung în Croaţia şi Belgia. Dar, repet, depind de programul lui "Alică". El e prioritatea", a mai spus Sebi Barbu.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica