Tribuna
PNL
Acasă la „arhitectul lui Dumnezeu”, în revigoranta Barcelona
Dragoş BAKO
724 vizualizari
Acasă la „arhitectul lui Dumnezeu”, în revigoranta Barcelona
© Dragoș BAKO

Când spui Paris, spui Luvru, când spui Roma, spui Colosseum, iar când spui Sagrada Familia, spui Barcelona. Unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, capitala Catalaniei e locul în care poți hălădui în orice anotimp, datorită climei blânde. Fără doar și poate, Antoni Gaudi, cel supranumit „arhitectul lui Dumnezeu” a schimbat soarta acestui oraș, al doilea ca mărime din Spania. Dacă în urmă cu mai bine de un secol potentații vremii își doreau ca geniul arhitectului să schimbe fața prăfuită a orașului, ei bine, azi Barcelona e un magnet pentru turiști. 

De-a lungul timpului, aici s-a creat o atmosferă aparte, puțini fiind cei ce pleacă dezamăgiți din oraș.   

Interminabila Catedrală

De mai bine de un secol, emblema Barcelonei, Catedrala Sagrada Familia se construiește după planurile arhitectului Gaudi, uimindu-i prin măreție, frumusețe și unicitate, pe toți cei ce îi trec pragul. Orice documentar, orice fotografie, oricât de bine ar fi fost realizate, nu pot reda adevărata dimensiune a locului și nici sentimentele care te cuprind atunci când privești această capodoperă. Sagrada Familia surprinde prin tot, de la vitralii, coloane, până la fresce și, nu în ultimul rând, prin trăirea pe care ți-o dă în momentul în care ai pășit în interiorul ei. 

© Dragoș BAKO
 
© Dragoș BAKO

Casa Batlló, probabil a doua cea mai importantă construcție ce poartă amprenta lui Gaudi, este un alt punct de atracție al orașului (veți găsi aici audio-ghid și în limba română). Și în acest caz, vizita fizică întrece cu mult orice producție de prezentare sau promovare, geniul arhitectului, materialele folosite la construcția și amenajarea casei îmbinându-se magistral. Un alt punct ce merită vizitat este Casa Milà. 

© Dragoș BAKO

Un altfel de parc 

Conceput inițial ca un ansamblu rezidențial pentru cei cu posibilități materiale peste medie, Parcul Güell s-a transformat într-un loc de relaxare cu totul și cu totul aparte. Situat pe un deal terasat, parcul oferă vederi panoramice extraordinare asupra orașului, dar mai presus de acest lucru, îi introduce pe cei ce îl vizitează într-o lume fascinantă creată de același arhitect genial Antoni Gaudi. Crezul acestuia era că trebuie să existe o relație armonioasă între natural și util, iar acest deziderat îl regăsești luând la pas parcul. Esplanada (Teatrul Grecesc) este inima parcului, locul din care majoritatea celor ce vin aici vor să plece cu câteva fotografii. Accesul se face doar pe bază de bilet, acesta putând fi achiziționat fizic sau on-line.  

© Dragoș BAKO

Acvariul, Casa Muzicii, Cartierul Gotic, faleza orașului sunt alte câteva locuri pe care merită să le vizitezi.

© Dragoș BAKO

O vizită în Barcelona trebuie să cuprindă și parcurgerea la pas a unuia dintre bulevardele celebre ale lumii, Las Ramblas. Un instrument util pentru descoperirea atracțiilor Barcelonei și pentru facilitarea unei vizite cât mai bine organizate este site-ul oficial al Turisme de Barcelona https://www.barcelonaturisme.com unde pot fi găsite informații utile pentru turiști. 

© Dragoș BAKO

Orașul în care nu ai griji

Barcelona e un oraș prietenos în care nu ai cum să nu te simți bine. De la trotuarele largi, până la terasele deschise în toate anotimpurile, de la localurile pitorești sau cele elegante, la plaja unde localnicii și turiștii vin și în extrasezon să se relaxeze, acest oraș te transformă într-o persoană fără griji. Nu vei găsi în Barcelona oameni crispați, forfota nu e deranjantă și poți dibui în mijlocul metropolei străduțe fascinante pe care te vei plimba în tihnă. Transportul în comun funcționează foarte bine, există autobuze turistice, însă, Barcelona poate fi luată la pas, pentru că are ceva de oferit la fiece colț. Preparatele mediteraneene, cele locale, nenumăratele sortimente de bere, vin, fac din Barcelona locul în care cei ce pun preț pe bucurarea papilelor gustative se simt precum peștele în apă. În ciuda faptului că vorbim despre un oraș cu adevărat turistic, prețurile nu sunt foarte mari, existând locuri pentru toate categoriile de turiști, atât pentru cei cu bugete limitate, cât și pentru cei mai ”mobilați” la buzunar/card. Dincolo de obiectivele clasice pe care le regăsim în orice ghid turistic, de istoria și particularitățile lor, capitala provinciei Catalonia, cu țărmuri scăldate de Marea Mediterană, are un farmec aparte, astfel că, trei-patru-cinci sau șapte zile petrecute aici îți vor rămâne nu doar în minte, ci și în suflet. 

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica