Tribuna
PNL
Tradiţia "oului sacru" de la Sălişte
Adrian POPESCU
1861 vizualizari
Tradiţia

Încondeierea ouălor de Paşti se înscrie în traditia străveche - precreştină, practicată în Europa centrală şi estică. Oul văzut ca un simbol primordial, sămânţa vieţii, este vopsit şi încondeiat în zilele de joi şi sâmbătă din Săptămana Mare. În consens cu obiceiul, mai multe grupe de preşcolari şi şcolari sălişteni,  la iniţiativa protopopului Ioan Ciocan, au venit să înveţe tehnica încondeierii oului,  ornamentării acestuia cu simboluri populare şi creştine, cu modele din natură sau  preluate din  tesăturile populare, evident cu tot repertoriul lor de semne sacre. În acest sens, există o tradiţie mai puţin cunoscută, anume cea a "oului sacru" de la  Sălişte, conform căreia femeile în etate ar încondeia ouăle cu modele-simbol inspirate din portul local.     
Reîntorşi în timp                                                                                                                                                               Modernitatea "a  virusat" acest frumos meşteşug, devalorizând simbolistica şi mesajul spiritual pe care îl transmitea oul pascal. Ca atare, Muzeul Parohial, Şcoala Populară de Arte - cercul de la Sălişte şi Liceul Tehnologic "Ioan Lupaş" din localitate au convenit să se preocupe de păstrarea şi transmiterea decorării cu ajutorul cerii şi folosirea de culori vegetale preparate după reţete străvechi (culoarea roşie din coaja de măr dulce, frunze şi flori de măr dulce, flori de şovârf, coajă de măcieş; albastrul din flori de viorele; galbenul din coji de ceapă, coajă de lemn-pădureţ, coajă din lemnul câinelui; verdele din frunze de nuc sau  floarea-soarelui, negru din coaja verde a nucilor etc).Unealta folosită - chişiţa - este un betişor de lemn ce are fixat la unul din capete o pâlnie minusculă confecţionată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc. Cursanţii au fost numai ochi şi urechi şi la obiceiurile religioase relatate de luminate  feţe preoţeşti.





comentarii
4 comentarii

Vai de mine , dar cum scrieţi despre Sălişte şi nu scrieţi nimic despre primarul atomic al Săliştei, marele Horăţelul Răcucelul. Ruşine să vă fie , nemernicilor nu ştiaţi că datorită lui şi neamului lui pedelist se
CITITOR
29.04.2013 02:44
scrieti si despre atelierul de creatie de la teatru gong, care are loc azi la ora 11. e interesant sa stim ce fac micutzii acolo.
dan
30.04.2013 08:08
La asa comentariul asa cititor ce ar mai fi de zis , sant convins ca esti marca Banciu suta la suta daca nu vei fi vreunul chiar din familie care a-ti pierdut ln fata P.D.L.ului ca vorba ceea si o maimuta daca era pe lista u.s.l.ista ar fi catigat la cum a votat prostimea .
Andrei
01.05.2013 08:37
Primarul Răcuciu este un tip educat şi cu foarte mult bun simţ nu suferă comparaţie cu fostul primar Banciu.
Cred că doreşte să facă foarte mult pentru sălişteni. Sărbători Fericite D-le primar.
observator
05.05.2013 22:20
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica