Tribuna
PNL
Invită-ți familia și prietenii la un prânz ca în 1935
Alexandra CHEŞCU
2944 vizualizari
Invită-ți familia și prietenii la un prânz ca în 1935

Gata, s-au dus și zilele sprințarului februarie și, de ieri, am intrat cu surle și tâmbițe în luna martie. Frumoasă, capricioasă, cu zile calde, răcoroase, cu chef de viață și, uneori, cu grade sub limita înghețului. Cam așa se prezintă prima lună de primăvară, cea care ne mai aduce un moment de egalitate între zi și noapte, zile ale Babei care își leapădă cojoacele, un Mărțișor și multă speranță de vreme bună.
Și pentru că vremea mai caldă vine neapărat împreună cu prieteni mulți și dragi, cu membri ai familiei adunați laolaltă, o duminică sau sâmbătă din martie se pot transforma, liniștite, într-un moment cu totul special. Un prânz cu invitați construit după ”regulile” și cutumele anilor 1935, când viața avea un gust bogat și interesant de eleganță. Un lucru pe care ne este dat să-l observăm cu ușurință din filele cărții lui Constantin Bacalbașa, ”Dictatura gastronomică, 1501 de feluri de mâncări din 1935”.
”Drept îndrumare, mai ales pentru folosința familiilor, dăm aci un număr de liste de mâncare, ce constituie dejunuri și prânzuri, atât pentru mesele intime, cât și cele pentru invitați sau mesele de gală, supeuri sau mese de noapte”, este notat în volumul menționat, un prânz cu invitați recomandat pentru luna martie, sunând cam așa:
*Supă de raci (Bisque)
*4 mezeluri
*Crap cu bere
*Găină rasol (La poule au pot)
*Ciuperci cu untdelemn
*Mere a la Conde
*Brânză, fructe
Supa de raci sau Bisque-ul
”Iei de pildă, 60 de raci de talie mai mică și-i speli în mai multe ape, le scoți tubul negru al digestiunii de la coadă și-i pui să fiarbă în puțină apă cu sare. Îi scoți, cureți cozile și picioarele și pui cărnurile de o parte, iar restul racului îl pisezi, mult de tot, într-o piuliță. Adaugi în piuliță 150 grame de unt și pisezi mereu. Pasta ce a rezultat o pui într-o cratiță cu puțină apă și o lași să fiarbă. Apoi, treci pasta prin sită subțire. Piureul acesta îl pui din nou în cratiță adăugând coji bine coapte de franzelă. de îndată ce piureul e fiert, treci tot conținutul cratiței prin sită. Pui să fiarbă din nou piureul în zeamă de carne sau într-o apă în care fiert pești. Prăjește în unt bucățele de franzelă, le pui în cratiță și torni peste ele bulionul. Apoi, răstorni crnea cozilor și a picioarelor . Dai la masă după ce aceste cozi au stat în bulionul fierbinte, cel puțin de la 5 până la 10 minute.”
Crapul cu bere
”Scoți carnea de pe oasele pe care le arunci și o pui într-o cratiță cu un strat de ceapă tăiată mărunt, sare, piper, pătrunjel, cimbru, foaie de dafin și vreo două cuișoare. Presară peste bucățelele de pește bucățele de turtă dulce, apoi toarnă atâta bere cât să acopere peștele. Să fiarbă jumătate de oră”
Găina rasol
”Întâia metodă: Pui la foc toate cărnurile de vacă și legumele ca pentru rasolul și bulionul numit Pot-au-Feu. În timpul fierberii, adică după două ore de fierbere a cărnii de vacă, adaugi o găină. Găina tânără din an ul acela trebuie să fiarbă 4 ore, cea bătrână 6.”
”A doua metodă: Bagi în găină usturoi tocat, sare, piper și slănină. Coși deschizătura. Găina să fiarbă, dacă e tânără o oră, dacă e bătrână, două. Ea va fierbe în apa în care ai pus diferite zarzavaturi precum: ceapă, morcovi, cartofi, varză, păstârnac și țelină. Când găina e fiartă, servește-o caldă, ia bulionul ca supă.”
Ciupercile cu untdelemn
”Curăță-le bine, spală-le, taie-le bucățele și pune-le pe sitănsă se scurgă. pune untdelemn într-o cratiță, pătrunjel, usturoi, sare, piper, și așează ciupercile în ea; acoperă și lasă să fiarbă în zeama ce vor lăsa ele. De va scădea sosul înainte ca ciupercile să fie fierte, mai adaugă puțină zeamă de carne.”
Merele ”a la Conde”
”Fierbe un ceas la foc domol 250 gr. de orez într-un litru de lapte, cu puțină vanilie sau coajă de lămâie. Adaugă 100 gr. zahăr și unt cât un ou, leagă două gălbenușuri. Pe o farfurie, fă o coroană cu acest orez și deasupra unge cu marmeladă de caise. La mijlocul coroanei pune mere fierte dinainte sau preparate ca compot. Pune la cuptor 20 de minute și servește cald.”







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica