Tribuna
PNL
Obiecte din "lumea bună"
Diamantele - stranii, scumpe şi legendare
Alexandra CHEŞCU
4165 vizualizari
Diamantele - stranii, scumpe şi legendare
"Diamantele sunt cele mai bune prietene ale fetelor", cânta cu convingere legendara Marylin Monroe cu câteva decenii bune în urmă, fascinată, probabil, de strălucirea stranie şi rece a celebrelor şi neasemuitelor pietre. Dincolo de Marylin Monroe, şi de toate fetele care au visat la o piatră uriaşă, strălucitoare şi...veritabilă, diamantele au fost de-a lungul timpului, un simbol al bogăţiei, potenţei financiare şi al generozităţii, nu de puţine ori nestemate celebre purtând cu ele blesteme nerostite care s-au abătut asupra tuturor proprietarilor lor.
Încă de la prima lor descoperire, din anul 800 Î.Hr, diamantele au subjugat naţiuni întregi şi multe suflete de lideri în ferecătura lor ciudată, Alexandru Macedon fiind "responsabil" cu aducerea primelor diamante în Europa, din India. S-a întâmplat în anul 327 I. Hr, pentru ca multe secole mai târziu, în 1456 să vină rândul lui Lodewyk van Berken, un tăietor de diamante din Anvers, să se facă cunoscut. El a fost cel care a creat primul diamant tăiat în faţete. Şi de aici a început povestea. Cea a diamantelor de legendă.

Diamantul galben Tiffany

Una dintre pietrele care         s-au înconjurat de legendă este diamantul galben Tiffany. Cântărind 287,42 de karate în stare brută, diamantul este una dintre cele mai mari astfel de nestemate galbene descoperite vreodată. Povestea sa a început în a doua parte a secolului al XIX-lea, mai precis în anul 1878, când a fost descoperit în mina Kimberley din Africa de Sud. Tăiat în formă de perniţă, diamantul are 90 de faţete, care îi conferă o strălucire excepţională. Piatra a fost cumpărată imediat de către firma Tiffany din New York, care a fost fondată de Charles Lewis Tiffany în 1837, aflându-se în aceeaşi proprietate şi în prezent. Diamantul a putut fi admirat de altfel de clienţii magazinului din Big Apple, unde a fost expus.

Hope de la speranţă

Albastrul său profund, remarcabil, şi cele 45,52 de karate ale sale nu sunt singurele care i-au adus diamantului Hope noto­rietatea. Descoperit în anul 1642, diamantul nu este doar excepţional, ci încărcat de ghinion, pentru că Jean Baptiste Tefernier, cel care se presupune că, aflat în India, ar fi furat diamantul din fruntea sau ochiul zeiţei hinduse Sita, a fost pedepsit fiind sfâşiat de câini turbaţi, la puţin timp după ce vânduse piatra preţioasă.
Mult mai cunoscut decât Jean Baptiste Tefernier, Regele Ludovic al XVI, care a deţinut nestemata şi-a găsit moartea, fiind ghilotinat alături de soţia sa, regina Maria Antoaneta. Aceştia nu au fost însă singurii săi proprietari, pentru că dia­mantul a trecut prin mâinile "Regelui Soare", ale bijutierului Daniel Eliason, în 1813, ale regelui George al IV-lea al Angliei, în 1939 intrând în proprietatea bancherului Henry Philip Hope, de unde a moştenit numele.
După un periplu de sute de ani, diamantul cunoscut şi ca "Le bijou du Roi" (Bijuteria regelui), cu o valoare esti­mată la aproximativ 250 milioane de dolari, şi-a             găsit liniştea la muzeul Smithsonian din SUA.

Orlov sau Orloff

O jumătate de ou de găină este descrierea de care are parte diamantul Orlov, aflat în Rusia. Povestea sa a început în secolul al XVIII-lea, în sudul Indiei, legenda spunând, că la fel ca diamantul Hope, a fost montat şi el în ochiul statuii lui Brahma.
Un soldat francez a fost cel care ar fi furat diamantul care se afla în ochiul stâng al statuii, vânzându-l apoi în anul 1750 unui căpitan de marină englez.
Cel care a botezat cu numele său piatra, a fost prinţul Grigori Grigorievici Orlov, care în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea i-o dăruieşte ţarinei Ecaterina cea Mare, pentru a-i recâştiga prietenia. Strania irizaţie albastră-verzuie a nestematei a fermecat-o pe ţarină, care a pus să-i fie montată în sceptru, Orlov fiind purtat, apoi, de toţi ţarii Rusiei.
Deşi diamantul se află încă din 1967 în tezaurul din Kremlin, gurile rele şi superstiţioase spun că Brahma i-a blestemat pe toţi cei ce-l deţin.
Dincolo de legende, însă diamantul Orlov, cunoscut şi ca fiind piatra Ecaterinei cea Mare, cu cele 189,62 karate ale sale, este considerat a fi una dintre cele mai scumpe pietre preţioase ale lumii.

Diamantul Lingurarului

Se spune că absolut orice pe lumea asta are o culme. Superlativul  devine punct de referinţă pentru toate celelalte elemente care intră în categoria sa. Mergând pe ideea aceasta, o culme poate fi considerată şi o bijuterie, de fapt un diamant, unul care poate lăsa pe oricine mut de uimire, fascinat, în faţa strălucirii sale stranii. Este vorba despre Diamantul Lin­gu­rarului, cunoscut şi drept Kasikci, care se află la Palatul Topkapî din Istanbul şi care reprezintă unul dintre punctele de atracţie ale muzeului. Diamantul Lingurarului are 86 de karate şi este aşezat într-o montură sofisticată alcătuită din alte 49 de diamante mai mici, care îi sporesc magia. Numele lui se leagă de primul proprietar, un lingurar foarte sărac din Istanbul, care l-a găsit în 1669 în gunoi şi care necunoscându-i va­loa­rea, l-a vândut unui biju­tier pentru zece monede din argint. Piatra preţioasă a devenit însă în scurt timp obiect de dispută între bijutieri, ştire care a ajuns la urechile sultanului Mehmed IV, care a pus să-i fie adus la curte.
Chiar dacă alte poveşti îl indică pe ofiţerul francez, Pikot drept unul dintre proprietarii diamantului, după Maharajahul Madra­sului, apoi pe nu mai puţin celebrul Cassanova şi pe Letizia Ramolino, mama lui Napoleon Bonaparte, orice turist aflat la Istanbul poate admira reflexele luminoase, de un alb aproape transpa­rent ale Diamantului Lingurarului.

Marea Stea a Africii

3.106 karate cântăreşte cel mai mare diamant desco­perit vreodată. Este vorba despre Diamantul Cullinan, găsit în anul 1905, în minele Premier din Africa de Sud, ale lui Sir Thomas Cullinan, care i-a împrumutat numele.
După ce diamantul a fost tăiat în 105 piese, nouă mari şi  96 mici, cel mai mare dintre acestea a fost botezat Cullinan I sau Marea Stea a Africii. Considerat a fi cea mai mare astfel de piatră şlefuită din lume, Cullinan I care cântăreşte 530,2 karate, a fost detronat în anul 1985 de diamantul Golden Jubilee, care are 545,67 de karate. Piatra albă şi clară face parte din bijuteriile coroanei britanice şi poate fi văzut în Turnul Londrei.




comentarii
2 comentarii

Diamantul HOPE fara montura cunoscuta. Observati irizatia ca o CORONA....
Dupa iluminarea sub ultraviolet iradiaza noaptea...

(h+t+t+p+:+/+/+w+w+w.)renesim.com/blog/wp-content/uploads/2012/05/Hope-diamant-ungefasst.jpg
Georg
11.03.2014 14:08
Diamantul HOPE fara montura cunoscuta. Observati irizatia ca o CORONA....
Dupa iluminarea sub ultraviolet iradiaza noaptea...

Poate LINK-ul acesta functioneaza:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/HopeDiamondwithLighting2.JPG
Georg
11.03.2014 14:14
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica