Tribuna
PNL
"Spartacus & Cassandra", Marele Premiu la Astra Film Festival 2015
Alexandra CHEŞCU
2509 vizualizari
Cultura şi modul de viaţă al romilor, oglindite în documentarul "Spartacus & Cassandra" au reuşit să-i farmece într-atât de tare pe membrii juriului Astra Film Festival încât filmul, în regia lui Ioannis Nuguet a fost distins cu marele premiu al festivalului.

Felul de a fi şi de a trăi al romilor pare să fie încă un subiect fierbinte în Europa, deloc mic fiind numărul filmelor documentare în care el au fost transpus de-a lungul timpului. Perspectiva nouă pe care o abordează regizorul Ioannis Nuguet este cea care i-a adus aprecierea juriului AFF, filmul aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor. Prin ochii lor publicul are ocazia de a vedea relaţia micuţilor cu familia şi cu grupul de romi pe de-o parte, dar şi cu instituţiile franceze şi familia adoptivă pe de alta. Filmul reuşeşte să traverseze dincolo de stereotipurile clasice şi ilustrează comprehensiv şi emoţionant complexitatea vieţii romilor pe fundalul schimbărilor din societate.

Mai multe premii

"Spartacus & Cassandra" nu este singurul documentar care pleacă acasă cu un premiu de la ediţia a 22-a a Astra Film Festival, juriul internaţional acordând mai multe dinstincţii în cadrul Galei de Decernare a Premiilor desfăşurată sâmbătă seara la Sala Thalia
Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experţi internaţionali din domeniul cinematografiei – John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova şi Rene Wolf au evaluat 48 de filme selecţionate pentru cele 4 secţiuni competiţionale ale festivalului: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi Student.
În urma evaluării experţilor premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Internaţional i-a revenit filmului I Am The People / Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon. Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care ne introduce în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obişnuiţi, oameni ale căror voci rămân de obicei neauzite. Filmul transgresează spaţiul geografic în chestiune şi ne provoacă să regândim propria noastră concepţie despre democraţie şi locul pe care îl ocupăm ca fiinţe politice.
În cadrul aceleiaşi secţiuni competiţionale, juriul a oferit o Menţiune Specială documentarului "With Or Without You / Cu sau fără tine", în regia lui Hyuckjee Park. Filmul a fost premiat pentru abordarea discretă şi delicată, în stil observaţional, cu care suprinde epifaniile mărunte ale vieţii de zi cu zi în apropierea morţii a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean.

Europa Centrală şi de Est în "Casa mea"

"My Home/ Casa mea" este producţia care, în opinia juriului, a fost cel mai bun documentar la categoria Europa Centrală şi de Est. Filmul, în regia lui Jiri Stejskal a fost premiat pentru pledoaria întru respect pentru individualitate şi tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată, pledoarie construită prin profunzimea personajelor, un umor subtil şi o imagine impresionantă.
La rândul său, premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia România a fost câştigat de filmul "Outside / Afară" (regia: Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină şi pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste şi post-comuniste.

Premieră mondială, premiată

John Albert Jansen, regizorul documentarului "The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii" expus în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu Premiul pentru regie. Jansen re-crează universul literar al Hertei Muller, laureată a Premiului Nobel, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalităţi publice extraordinare, ci şi a unui traiect moral şi politic de excepţie.

Două pentru Student

În ceea ce priveşte secţiunea competiţională Student, două la număr au fost documentarele care au intrat în atenţia juriului Astra Film Festival. "Swamp Dialogues / Dialoguri de baltă", în regia lui Ildiko Zonga Plajas, a obţinut Premiul pentru cel mai bun documentar pentru că este o poveste convingătoare care răzbate din dialoguri între oameni obişnuiţi. O abordare proaspătă şi o analiză cuprinzătoare a problematicii grave care este Delta Dunării. Filmul Super Unit / Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai bună imagine pentru modul în care transformă un bloc mamut de locuinţe în personaj principal şi metaforă a societăţii.
Toate filmele câştigătoare ale Astra Film Festival au fost vizionate ieri seară de către cinefili la Sala Thalia, în Aula Magna a ULBS şi la Astra Film Cinema. Mai mult, întreaga energie a evenimentului internaţional s-a mutat, după lăsarea întunericului în Piaţa Mică, unde Taraful din Clejani a susţinut un concert exploziv.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica