Tribuna
PNL
SMURD pentru 20.000 de mărgineni, la Sălişte
Andra MARINESCU
5286 vizualizari
SMURD pentru 20.000 de mărgineni, la Sălişte
De ieri, peste 20.000 de mărgineni sunt mai în siguranţă. Asta pentru că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru" al judeţului Sibiu a deschis o nouă subunitate operativă, la Sălişte. 27 de subofiţeri din cadrul ISU Sibiu şi opt paramedici din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sălişte vor încadra autospecialele de intervenţie, în regim de tură.

La ceremonia de inaugu­rare a noului sediu SMURD au participat atât oficialităţi locale şi judeţene, garda şi reprezentanţi ai ISU Sibiu, primari din localităţile apro­piate care vor beneficia de această unitate, cât şi localnici interesaţi să viziteze sediul SMURD de la Sălişte. Evenimentul a început cu introducerea drapelului de luptă în formaţie şi prin primirea prefectului Sibiului, Ioan Ovidiu Sitterli, şi a primarului oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu. Înainte de alocuţiuni, s-a cântat imnul naţional, interpretat la micro­fon de pompierul Gheorghe Muntean. "Sunt onorat şi mândru să inaugurăm un nou drum, un nou proiect, un nou inspectorat. Acest nou nucleu de intervenţie în situaţii de urgenţă de la Sălişte, alături de celelalte inaugurate anul acesta, reprezintă o confir­mare a preocupărilor echipei de conducere a inspectora­tului şi autorităţilor publice centrale şi locale pentru creş­terea gradului de siguranţă a populaţiei. Începând de astăzi (n.r. duminică), colegii de la punctul de lucru Sălişte, sub atenta îndrumare a specialiş­tilor din cadrul inspectoratului, cu sprijinul primăriilor Sălişte, Orlat, Tilişca, Poiana Sibiului, Jina, Gura Râului, vor interveni pentru salvarea celui mai de preţ bun: viaţa umană. Ne dorim ca acesta să fie un nou exemplu, iar în viitor şi alte consilii locale să gândească în acest spirit, asigurându-i că vor avea din partea noastră tot sprijinul de care au nevoie", a spus inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru" al judeţului Sibiu, col. Cosmin Balcu.
Urări de cât mai puţine intervenţii
Noul sediu SMURD a primit şi binecuvântare, din partea unui sobor de preoţi de pe raza oraşului Sălişte şi din satele aparţinătoare urbei. Cei care au oficiat slujba religioasă au fost pr. protopop Teodor Da­mian, pr. protopop Ioan Ciocan, pr. Nicolae  Bădilă, pr. Claudiu Teşa, pr. Romul Roşca, pr. Ioan Muntean, pr. Florin Radu, pr. Dan Sima, pr. Silvian Stîngaciu, pr. Nicolae Drăghici şi pr. Ciprian Nuţă. "Am reuşit să aducem şi bine­cuvântarea lui Dumnezeu în această nouă instituţie de prestigiu, care va deservi Mărginimea Sibiului. Noi le dorim celor care vor lucra aici multă putere. Ne mai rugăm lui Dumnezeu ca ei să îşi arate cât mai puţin măiestria şi pregătirea, în cazurile reale, adică să fie cât mai puţine acci­dente şi evenimente ne­dorite", a spus pr. protopop Teodor Damian. Cu această ocazie, a fost transmis şi mesajul ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.
"Un pas uriaş în salvarea vieţilor omeneşti"
La rândul său, Horaţiu Ră­cuciu, primarul oraşului Să­lişte, a mărturisit că acesta este "un pas uriaş în salvarea vieţilor omeneşti". "Nu se cuvine ca astăzi să vorbesc despre eforturi şi osteneala care au condus la realizarea acestei subunităţi, pentru că orice efort sau osteneală păleşte când vorbim despre salvarea unei vieţi omeneşti. Cine salvează o viaţă salvează omenirea. De astăzi (n. r. du­mi­nică), la Sălişte va funcţiona o subunitate care va deservi peste 20.000 de locuitori pentru care va interveni oriunde va fi nevoie", a spus primarul oraşului Sălişte. Apoi, pre­fectul Sibiului, Ioan Ovidiu Sitterli, a povestit despre cum a luat naştere SMURD-ul, la Târgu Mureş, extinzându-se de acolo în toată ţara.
La evenimentul de inaugu­rare a fost invitat şi dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pen­tru Situaţii de Urgenţă. Potrivit ISU Sibiu, acesta acceptase invitaţia, dar, pe ultima sută de metri, a trebuit să plece într-o delegaţie, în străinătate.


Baie Populară, Primărie şi acum SMURD


Înainte de a deveni sediu SMURD, clădirea a adăpostit Baia Populară Sălişte, iar apoi a fost sediul administrativ al Primăriei Sălişte. Astăzi, este sediul unde vieţile iau, iarăşi... viaţă. Noua subunitate de intervenţie beneficiază de o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mare, o autospecială de lucru cu apă şi spumă de capaci­tate mică, cu modul de descarcerare, şi o ambulanţă SMURD de tip B. Săliştea are opt paramedici, angajaţi de Primăria Sălişte, care au urmat cursuri de pregătire în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul ISU Sibiu. Subunitatea are şi garaj modern, şi bară pe care angajaţii ISU pot coborî mai repede, în sediu, nu pe scări.
Anul acesta, în judeţul Sibiu au mai fost inaugurate trei puncte de lucru ISU, la Avrig, Ocna Sibiului şi Păltiniş. Potrivit cpt. Bianca Sabău, purtător de cuvânt al ISU Sibiu, în 2016 sunt în proiect alte două subunităţi ISU în judeţ, la Dumbrăveni şi Sadu.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica