Tribuna
PNL
Sibiul, premiul II la Festivalul-Concurs "Vară, Vară, Primăvară"
Andra MARINESCU
2807 vizualizari
Sibiul, premiul II la Festivalul-Concurs
Peste o mie de spectatori au aplaudat tinerii interpreţi ai celei de-a XVII-a ediţie a Festivalului-Concurs "Vară, Vară, Primăvară", care s-a desfăşurat între 3 şi 5 aprilie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Aici, spectatorii au fost purtaţi într-o lume în care cântecul şi jocul popular au fost "personajele" principale.
Andra Ioana Matei, o tânără de 19 ani din Suceava, este cea care a câştigat ediţia de anul acesta a Festivalului Concurs "Vară, Vară, Primăvară", primind trofeul specific competiţiei, pentru ca podiumul să se deschidă cu premiul I, oferit lui Marian Medregoniu din judeţul Mehedinţi, premiul II Ionelei Sterp din judeţul Sibiu, iar premiul III Letiţiei Boroi din judeţul Argeş. Surpriza Festivalului a venit, însă, din partea Stelei Botez, din Republica Moldova, căreia i-a fost înmânat Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu. De asemenea, tot sibiencei noastre, Ionela Sterp, i-a fost decernat, prin vot direct, Premiul Publicului, întrucât a reuşit să impresioneze spectatorii de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

"Tot mai mulţi tineri participă la Festivalul-Concurs Vară, Vară, Primăvară"

Evenimentul a ajuns să fie în topul primelor trei cele mai mari festivaluri-concurs dedicate tinerilor interpreţi de muzică populară. "O mare bucurie este faptul că tot mai mulţi tineri iubesc muzica populară, dovadă interesul tot mai mare pentru folclor. Tinerii interpreţi care vin la Festivalul nostru iubesc oraşul, iubesc <<Junii Sibiului>>, iubesc calitatea spectacolelor oferite de noi, la Sibiu, dar cel mai mult iubesc publicul, pe care îl consideră cel mai educat public pentru folclor din ţară", spune Silvia Macrea, director al festivalului şi manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, adăugând şi faptul că motivul pentru care oraşul de pe Cibin a revenit în topul celor mai buni tineri interpreţi este dat de Ionela Sterp, tânăra din Jina care se pregăteşte pentru această vocaţie la Şcoala de Artă Populară Sibiu.

Junii au dus jocul popular în toată lumea. Mai puţin în Australia

În jur de o mie de spectatori i-au aplaudat pe tinerii interpreţi, dar şi spectacolul susţinut de cel mai vechi ansamblu din România şi, de altfel, cel mai valoros, "Junii Sibiului". Formaţia profesionistă, alcătuită din 14 perechi de dansatori, 18 instrumentişti şi cinci solişti vocali, a dus faima cântecului şi a jocului tradiţional românesc în toată lumea, pe toate continentele, excepţie făcând Australia. Organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Festivalul îşi propune ca, an de an, să pună accent pe descoperirea şi promovarea soliştilor vocali de muzică populară din întreaga ţară, dar şi din diaspora, valorificarea de către tinerii interpreţi a caracteristicilor zonei etnofolclorice din care aceştia priovin, precum şi ale costumelor populare specifice regiunii respective, cultivarea calităţilor vocale şi interpretative ale concurenţilor, dar şi conservarea, valorificarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti autentice.




comentarii
2 comentarii

Bravo Silvia Macrea!
Bogdan
08.04.2013 07:00
cele mai frumoase festivaluri si spectacole sunt cele oferite de junii sibiului...bravo lor bravo organizatorilor
mimi
08.04.2013 09:10
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica