Tribuna
PNL
Roboţii au descoperit comorile ULBS - VIDEO
Roboţii au descoperit comorile ULBS -  VIDEO
Vreo 14 roboţi au intrat în roluri de piraţi şi au pornit să caute comorile ascunse în Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Maşinăriile care au găsit cele mai multe comori au câştigat nu doar competiţia, ci şi dreptul de a reprezenta România la finala Eurobot din Franţa.





Agitaţie mare ieri la Fa­cultatea de Inginerie a Uni­versităţii "Lucian Blaga": holul instituţiei a fost împ]nzit de oameni şi... roboţi, că doar Sibiul găzduia din nou com­petiţia robotică RobotX. În acest an, la startul concur­sului s-au aliniat nouă echi­pe: două de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; două de la Universitatea Transilvania din Braşov; câte o echipă de la Universitatea Politehnică Bucureşti, Uni­versitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea din Oradea, precum şi o echipă de la Universitatea din Budapesta şi o echipă de liceeni de la Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu. Deşi RobotX reprezintă finala naţională care asigură calificarea celor mai bune trei echipe în finala europeană Eurobot, în competiţie s-a înscris şi o echipă din Un­garia, dat fiind faptul că în ţara vecină nu există un concurs similar.

Emoţiile au fost mari pen­tru toate echipele concu­ren­te, indiferent că membrii lor erau liceeni sau studenţi, ro­mâni sau maghiari. Şi a fost şi un motiv pentru emoţiile sporite: provocările din concurs au fost mai grele decât la ediţiile anterioare. Astfel, în acest an, echipele au putut crea nu unul, ci doi roboţi - un căpitan şi un secund, iar misiunea acestora nu a fost deloc uşoară: fiecare robot a trebuit să adune cât mai mul­te monede şi să le transporte apoi pe corabia proprie; în plus, roboţii au fost nevoiţi să îşi păzească navele astfel încât echipa adversă să nu le fure comorile strânse. Deşi totul pare simplu la prima vedere, să ştiţi că au fost şi roboţi încăpăţânaţi, care, după ce s-au deplasat 10-15 centimetri, s-au... împotmolit şi abia au reuşit să strângă două puncte în timpul unui meci.

"În ultima lună, studenţii s-au întâlnit şi au muncit la ro­boţi aproape în fiecare seară. A fost muncă multă, dar aceşti tineri sunt foarte pa­sionaţi de ceea ce fac şi eu cred că am devenit deja o fa­milie. Spe­răm să ne clasăm între pri­me­le trei echipe şi să repre­zentăm România la Eu­robot, doar suntem campioni naţio­nali en-titre", spune Ilie Be­ri­liu, şef de lucrări la Facul­tatea de Inginerie "Hermann Oberth". Primele trei echipe clasate pe podimul RobotX vor fi prezente la finala Eurobot, în Franţa, la Ferté-Bernard. (M. S.)




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica