Tribuna
PNL
Regal folcloric pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita
Regal folcloric pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita

La Agnita a avut loc a XXVII-a ediție a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Cânt și joc pe Hârtibaci”. Festivalul concurs de la Agnita este un prilej pentru tinerii interpreți de muzică populară de a-și dovedi atât calitățile de interpreți cât și vocația de păstrători și promovatori ai tezaurului folcloric național.

Câștigătorii edițiilor anterioare au dovedit prin succesele ulterioare că trofeul câștigat la Agnita a fost binemeritat: Gabriela Tuță, Alexandru Brădățan, Virginia Irimia, Răzvan Năstăsescu, Florin Boită, Codruța Rodean, Andra Matei, Cătălina Rotaru și Ioana Ștefan, sunt câțiva dintre cei care au confirmat decizia juriului, devenind nume cunoscute în cultura folclorului național

La această ediție 14 tineri din toate zonele țării, au îmbrăcat frumoasele costume populare reprezentative, au ales cele mai frumoase cântece și au venit pentru a le prezenta juriului și publicului agnițean.

Un juriu exigent, format din mari profesioniști din domeniul folclorului, Elise Stan, Silvia Macrea, Mariana Anghel, Marcel Părău Brâncoveanu, Doina Părău și Paul Hârțoagă, a certificat și de această dată valoarea concursului și a concurenților.

Pentru a-și pune în valoare calitățile de interpreți, concurenții au avut alături orchestra Ansamblului „Cindrelul Junii Sibiului” condusă de Radu Dinescu, cel mai tânăr dirijor de orchestră de muzică populară.

Publicul a trăit emoțiile concursului împreună cu Boieriu Bogdan Florin din Mărginimea Sibiului, Mămăligă Alexandrina din Republica Moldova, Nastasie Chiva Sorin din Caraș-Oravița, Drăgoi Denisa din Rupea, Diac Sabina Cristina din Neamț, Vlad Robert Daniel din Buzău, Romanți Ioana Maria din Valea Mureșului, Cupșe Denis din zona Codrului, Tămaș Camelia Alexandra din Valea Someșului Mic, Cojocariu Didi Ionuț din Moldova, Goia Roxana din Banat, Balogh Vasile Raul din Valea Târnavelor, Elena Lorena din Gorj și Crețu Bianca din Valea Târnavelor.

Emoțiile publicului au continuat și după terminarea concursului, când pe scenă au urcat copiii și tinerii agnițeni într-un spectacol primit cu bucurie și aplaudat de spectatori.

Au adus bucurie

în sufletul spectatorilor, mulțimea prichindeilor din formațiile de copii pregătite de Ioan Sârbu și Ionuț Mihăilă, care au umplut scena cu primii pași de joc, dovedind preocuparea părinților pentru cultivarea dragostei de joc și cântec popular.

Ansamblurile Cununa și Cununa Veteranii au impresionat prin virtuozitatea cu care au prezentat jocuri de pe Valea Hârtibaciului, Mărginime și de pe Târnave.

Pentru cântecele prezentate au primit aplauze grupurile vocale ”Flori Hârtibăcene” pregătite de prof. Doina Părău, și spun grupuri pentru că pe lângă cel inițial, format în urmă cu cinci ani, a mai apărut un buchet de floricele foarte talentate.

Pentru frumsețea cântecelor și a interpretării au fost aplaudate solistele Claudia Mihăilă, Teodora Țerbea și Cezara Borcea, aceasta prezentând și o suită de melodii interpretate la vioară.

O noutate pe scena din Agnita a fost grupul de elevii de la cursul de saxofon din cadrul Școlii de Muzică din Agnita pregătit de profesorul Daniel Țârlea, care, deși foarte tânăr a impresionat prin virtuozitatea interpretării.

Taraful Casei de Cultură condus de Nicolae Vâștea, pe lângă acompaniamentul solistelor, a fost aplaudat și pentru colajul de învârtite, din care nu au lipsit cele mai îndrăgite adică cele de pe Valea Hârtibaciului.

A doua zi a acestui regal folcloric a început cu prezentarea și premierea concurenților care au urcat pe scenă așteptând cu emoție decizia juriului, pentru care, așa cum a spus Elise Stan, a fost destul de dificil să facă departajarea, fiind nevoiți să acorde de trei ori, la câte doi concurenți același loc în clasament.

Premierea a început prin acordarea diplomelor de participare tuturor concurenților, de către prof. Doina Părău, directorul Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” și al festivalului „Cânt și Joc pe Hârtibaci”.

Trofeul concursului din acest an

a plecat în Banat cu talentata interpretă Roxana Goia care a impresionat atât prin calitățile vocale cât și prin ținuta și portul reprezentative pentru această zonă.

Locul I a fost obținut de Vasile Raul Balogh, locul II de Denis Cupșe și Vlad Daniel Robert iar locul III de către Alexandrina Mămăligă și Didi Ionuț Cojocaru.

Centrul de Creație „Cindrelul Junii Sibiului” i-a premiat pe Bianca Crețu și Bogdan Florin Boeriu iar Lorena Ene, Camelia Alexandra Tămaș și Ioana Maria Romanți au primit mențiuni.

Premiații, lipsiți de emoții, le-au oferit spectatorilor câte un cântec din cele prezentate în concurs. Câștigătoarea trofeului a fost aplaudată pentru cele două cântece și felicitată de Ioana Ștefan câștigătoarea trofeului la festivalul precedent care a oferit și ea cele două cântece pentru care a fost premiată.

După emoțiile premierii a urmat un spectacol oferit de ansamblul „Junii Sibiului”, spectacol pe măsura valorii acestui etalon al culturii naționale, coordonat de Silvia Macrea, marea doamnă a folclorului românesc.

Intre suitele de jocuri populare din diferite zone folclorice, spectatorii au aplaudat o pleiadă de îndrăgiți soliști vocali: Traian Stoiță, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Robert Târnăveanu, Alina Bica, Marcel Părău Brâncoveanu, Felicia Stoian, Ioana Bogdan Roman, Roxana Lupu Vasilescu, Constantin Vasilescu, Ioan Surdu și Mariana Anghel care a ridicat publicul în picioare cu cântecele patriotice dedicate Zilei Naționale a României.

Neanunțat în program, având altă invitație, în scenă a intrat Adrian Neamțu care a declarat că nu a putut lipsi de la acest festival foarte drag inimi sale și cu taragotul lui a umplut sala de doine și de cântece de joc de pe Valea Hârtibaciului și spectatorii l-au aplaudat cu multă dragoste.

Minunatul spectacol a fost încheiat de ansamblul sibian cu o suită de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului.

La frumusețea acestui spectacol un rol deosebit l-a avut îndrăgitul solist Traian Stoiță care, cu talentul lui de prezentator, a adăugat un plus de valoare celor două zile de maraton folcloric desfășurate timp de opt ore pe scena Casei de Cultură din Agnita.

Festivalul concurs „Cânt și joc pe Hârtibaci” a fost organizat de Primăria Agnita și Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu” cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii Sibiului” și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

I. Bârsan

 

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica