Tribuna
PNL
Copii şcoliţi nemţeşte
Record de înscrieri în clasa 0, la germană
Sorana MAIER
8608 vizualizari
Record de înscrieri în clasa 0, la germană
În Sibiu, ca de altfel în toate oraşele în care există învăţământ în limba germană, numărul copiilor înscrişi pentru clasa 0 depăşeşte cu mult numărul locurilor disponibile. Acolo unde este posibil, Inspectoratul Şcolar Sibiu va permite extinderea claselor de la 25 de elevi, la 30 maxim.
Numărul copiilor înscrişi la clasa 0, la şcolile cu predare în limba germană, depă­şeşte cu mult numărul locurilor disponibile, la toate şcolile de acest fel din Sibiu.
La nivelul municipiului, în opt şcoli sunt în total 10 clase cu predare în limba ger­mană, fiecare clasă cu câte 25 de locuri. Pentru a face departajarea între numărul de copii înscrişi şi cei care vor intra efectiv pe aceste locuri, legea prevede ca singur criteriu organizarea unor evaluări pentru cunoştinţele de limbă.
"Categoric sunt mai mulţi copii înscrişi decât în anii trecuţi, aceasta şi din cauza faptului că avem copii de 5 ani, dar şi de 7 ani în aceste clase. Din discuţiile mele cu directorii şcolilor, se vor organiza evaluări la toate şcolile, mai puţin la ~coala 18, unde vom decide luni, dacă se înscriu mai mulţi copii", ne-a declarat ieri Monika Hay, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Sibiu.
Monika Hay a adăugat că cel mai probabil vor extinde numărul de copii dintr-o clasă de la 25 la 30, pentru a da o şansă în plus altor cinci copii în fiecare clasă, dar nu mai mult de atât. "Vrem să păstrăm totuşi calitatea", spune inspectorul.
Evaluările cunoştinţelor de limbă vor avea loc săptă­mâna viitoare, iar Monika Hay spune că şcolile pot organiza şedinţe cu părinţii pentru a le explica modul în care se vor face aceste testări, că evaluarea va fi una ludică şi, la fel ca în toţi anii, învăţă­toarele vor face acest "test" într-un mod plăcut pentru cei mici.

Aproape 2 pe un loc

Deşi încă nu s-a terminat perioada de înscrieri, recor­dul îl deţine, la nivelul Sibiu­lui, Şcoala "Nicolae Iorga". "Avem 91 de copii înscrişi pentru cele 2 clase, sunt mulţi, anul acesta au depăşit orice aşteptare, dar probabil că părinţii sunt interesaţi de rezultatele şcolii", spune directorul Ioan Moşneag. Teoretic, aici vor rămâne 31 de copii care vor fi distribuiţi spre alte şcoli.
Şi Şcoala nr. 2 din Sibiu este una râvnită de părinţi.
"Avem 73 de copii înscrişi pentru cele două clase cu predare în limba germană. Din experienţa anilor trecuţi, ne aşteptam ca numărul copiilor înscrişi să depă­şească numărul locurilor, iar criteriul de departajare va fi evaluarea competenţelor de limba germană", spune Simona Greavu, directorul Şcolii nr. 2.
Şcoala nr. 18 a fost ceva mai "norocoasă" şi este posibil ca aici să nu se organizeze o evaluare a cunoştinţelor de germană.
"Sunt înscrişi 29 de copii, pentru cele 25 de locuri. Cu aprobarea inspectoratului putem merge până la 30 de locuri, însă dacă în cursul zilei de astăzi mai vin copii să se înscrie, organizăm şi noi testare", a spus ieri directorul Cornel Ţichindelean.
La Şcoala nr. 4 există o clasă cu predare în limba germană, şi sunt 41 de copii înscrişi, iar la Liceul Ghibu sunt 25 de locuri şi 28 de înscrişi.
O situaţie specială o are Şcoala nr. 8, unde există sec­ţie în limba germană, dar din lipsă de personal nu a putut fi înfiinţată clasa 0. "Riscul era prea mare să avem o clasă cu personal necalificat şi nu ne dorim aşa ceva", spune inspectorul Hay.
Lia Chişu, directorul Şcolii nr. 8, spune că în clipa în care învăţătoarea de la clasa a IV-a va termina anul, atunci vor înfiinţa din nou clasa 0.




comentarii
20 comentarii

Hei! Hei!... Cum e posibil o asa inghesuiala a copiilor de rumani la invatamintul in limba unei insignifiante minoritati nationale ??!!!!!!!!???!!
... Si cind te gindesti la faptul ca, in planul declaratiilor publice (nu ma refer aici la politicieni, in primul rind, ci la toti azvarlitorii de pareri ce se trezesc graind in diferite momente ale existentei lor), ultra-majoritatea locuitorilor Sibiului = cei cu adinci radacini in "Extremitatea" Sibiului (a se citi Marginimea...)blameaza pe etnicii germani de la origini si pana in prezent !!?!
Curat - muradar, herr Iohannis !
Ce poate sa insemneze acest current de opinie?
Datele statistice indica faptul ca peste 3 milioane de romani traiesc in prezent in Diaspora...
Dintre cei aproximativ 17,5 milioane ramasi,inca, in spatial carpato-danubiano-pontic, iata ca se inghesuie la scolile germane !?!
Quo vadis, Romania ?
Ilie Voinica
20.04.2013 00:26
Poi cum asta ? Pana acum nu de mult Oltenii,care primisera azil in Sibiu , faceau ravagii inpotriva nemtiilor si acum iata ca isi baga Copii in scoli sa invete nemteste.
Mie mi se cam pare ca Oltenii isi cam inbraca Paltonu dupa cum bate vantu.
Goguta
20.04.2013 00:39
Si v
Popescu
20.04.2013 01:09
e ceva firesc fiecare parinte spera un viitor mai sigur pentru copii lor da nu va sta in tara lui 8-9 la suta cu salari minim pe economie cu pensii de 100 de euro cu conditi de trai can evu mediu nu toti au speranta la locurile de munca bine platite la stat ,astea sunt cu circuit inchis numai pentru neamuri,prieteni si cunostinte in curind boieri mari no s-a mai avea cine va va plati pensile la care sperati vati dat legi doar pentru asta
normal
20.04.2013 07:30
Explicatia e simpla: o limba straina stiuta bine iti deschide anumite usi. Daca e germana (ca engleza va veni mai tarziu obligatorie in majoritatea scolilor), cu atat mai bine.

Pentru ca in ziua de azi e indobitocita ideea ca "toata lumea stie engleza" - desi e departe de adevar.

Iar pentru ca desenele animate sunt dublate, copiii din ziua de azi au si mai putine sanse sa invete limbi straine.
M.
20.04.2013 09:17
Aici nu e vorba de ''limba unei insignifiante minoritati nationale''. E vorba de limba germana, limba de circulatie internationala, limba unei mari si significante culturi, cu majuscule.
www
20.04.2013 10:56
Se feresc astfel de a fi colegi cu
TIGANI
ovidel
20.04.2013 10:57
Bravo WWW ...
Laura,Nürnberg
20.04.2013 12:40
copii doritori a fi inscrisi sunt dar nu sunt invatatoare pt limba germana nici chiar pt clasele existente ce e de facut ?
muti
20.04.2013 14:34
Pentru țăranul cu IP 76.69.229.39: marși bă! Ești o varză cu mentalitate MITICO-BALCANICĂ.
Și ca să
Un sibian
20.04.2013 15:53
felicitari tuturor pentru elevata comunicare.trebuie insa sa intelegem toti, ca in ziua de azi ,perspectivele copiilor nostri catre o limba straina si spre manuirea calculatorului sunt cu totul altele fata de timpurile cand am fost noi scolari.e timpul ca orice roman sa inteleaga ce scoala inseamna educatie, civilizatie si progres daca muncesc serios atat elevii cat si dascalii si parintii.deschiderea pe care ne-o ofera tarile europene trebuie (munca,studii,alt nivel de viata) fructificata macar pentru copiii nostri daca noi nu am reusit, din lipsa de viziune.
realista
20.04.2013 16:16
Pregătiţi plicurile dragi părinţi aşa cum se practică de ani de zile la şcoala 6 pt. testul de limba germană. Cum să diferentiezi nişte copii de şase ani ?
rada
20.04.2013 17:13
"Vrem sa pastram calitatea?" - asta e o gluma banuiesc!
A incercat d-na inspector sa predea ea la o clasa cu 30 de copii care nu stiu un cuvant germana, desi ar trebui sa fi invatat DEJA aceasta limba macar un an inainte la gradinita?

Faptul ca scolile sunt platite la nr de elevi este un mare dezavantaj pentru acestia. Vor fi multi in clasa ca sa dea bine la numarul total......cum exact se lucreaza cu ei, nimeni nu stie.... si nimanui nu-i pasa...
Anca
20.04.2013 17:31
NU MAI CENZURA
paf
20.04.2013 18:29
Totusi de ce nu suplimenteaza clasele??? Sa stea d-na inspector cu 30 in clasa. Ce invatamant e asta????
Ada
20.04.2013 22:46
In loc sa se fi facut mai multe spatii pentru clasele pregatitoare, ca sa nu stea copii inghesuiti,guvernul da liber la biserici si manastiri.
decapolitul
20.04.2013 22:56
Cand colonizezi un teritoriu te apuci sa-i inveti pe bastinasi limba ta, ca sa priceapa mai repede ordinele si sa-si creeze o falsa iluzie ca-ti sunt egali, din moment ce vorbesc aceeasi limba cu tine. Si uite asa... am intalnit cativa idioti care se credeau si ei un soi de nemti, fiindca aveau copii care mergeau la clasa germana. Daca vorbesc aceeasi limba, asta nu inseamna ca si sclavul are si aceleasi drepturi cu stapanul!
Fuhrer
21.04.2013 07:40
Poate ei la cunostinta ca si iubitul Fiu al Poporului , numit si Ceasca , a obligat toti locuitorii Romaniei sa invete cat se poate de multe limbi straine.
Poate iti aduce cineva aminte de faimosul Ministru de externe al Romaniei , Manea Manescu , care vorbea 5 limbi straine perfect.
O fi Romanu prost dar asa de prost ca tine cred ca nu mai gasesti.
ptr Fuhrer in 21.04.2013 07:40 ( 5.15.229.199 )
21.04.2013 17:23
asta cu diferentierea intre copii mi se pare discriminare,
cip
21.04.2013 18:19
sa fi vazut ca daca erea lb.RUSA nu erea nimeni,cred ca ar trebui sa se reorienteze,astea care cred ca ele au inventat, NASTEREA..........................!?
ginecologgggggg!!!
21.04.2013 20:45
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica