Tribuna
PNL
Protejaţi-vă splina şi rinichii cu carne de miel
Ioan VIDRIGHIN
5104 vizualizari
Protejaţi-vă splina şi rinichii cu carne de miel

Pentru prevenirea apariţiei unor evenimente nefericite pri­vind comercializarea şi con­sumul cărnii de miel, a produselor lactate, consumul de ouă sau de alte alimente specifice perioadei Sărbă­tori­lor Pascale, conducerea DSVSA Sibiu atrage atenţia populaţiei să se protejeze prin achiziţionarea alimen­telor numai din spaţii sau uni­tăţi înregistrate şi autorizate sani­tar-veterinar, evitând co­merţul stradal, de la margi­nea dru­mului sau direct de la stâni ori din curţile crescă­torilor.
În cazul cărnii de miel, tre­buie verificată existenţa ştampilei ovale care certifică faptul că mieii au fost sacri­ficaţi într-un abator autorizat sau a ştampilei rotunde care atestă că mieii au fost sacri­ficaţi într-un centru autorizat temporar.
"Activitatea acestor unităţi de sacrificare - declară dr. Ioan Penţea, purtător de cu­vânt al DSVSA Sibiu - va fi supravegheată permanent de medicii veterinari reparti­zaţi şi împuterniciţi de condu­cerea D.S.V.S.A. Sibiu care vor examina, marca prin ştam­­pilare, certific]nd car­nea rezultată."
Tansportul mieilor la uni­tăţile de sacrificare se va face cu mijloace de transport au­torizate, mieii fiind crotaliaţi, însoţiţi de documente de mişcare şi sanitar-veterinare care să ateste starea de să­nătate a acestora, iar  crota­liile  de la mieii sacrificaţi vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operaţi în baza naţională de date.
"Transportul cărnii de miel de la abator la locul de co­mer­cializare se va efectua în condiţiile impuse de legis­laţia specifică, privind ame­najarea mijlocului de trans­port, a spaţiului de depozitare şi expunere şi cu respectarea normelor de igienă şi tem­peratură, în caz contrar cres­cătorii riscă amenzi ustură­toare", a mai precizat Penţea.
Prin respectarea acestor obligaţii din partea tuturor factorilor implicaţi, carnea de miel nu periclitează sănă­tatea consumatorilor. Dim­po­trivă, este în măsură să îmbunătăţească, la om, ac­tivitatea splinei şi a rinichilor, să înlăture starea generală de slăbiciune, şi să-i ajute pe subponderali să ajungă la o greutate normală.
Datorită conţinutului ridicat de grăsime, carnea de miel nu este recomandată per­soa­nelor care au un nivel ridi­cat de colesterol în sânge.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu tem­peratura de 4-14 grade C.
Celelalte produse alimen­tare tradiţionale - cozonaci, prăjituri, produse de panifi­caţie, legume de sezon, etc. - se pot comercializa în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Precizare

Pentru corecta informare a opiniei publice sibiene, facem precizarea că în judeţul nostru nu s-au înregistrat cazuri de miei... "lătrători".
Năzdrăvăniile unor ciobani, la care am făcut referire în articolul "Atenţie la mieii lătrători" (publicat în ediţia de vineri, 19 aprilie, a ziarului TRIBUNA) au fost relatate de un post de televiziune central care a surprins secvenţe adecvate în două locuri din ţară. Atenţionarea noastră rămâne însă valabilă: nu cumpăraţi carne de miel decât din spaţii şi unităţi autorizate sanitar-veterinar şi certificată cu ştampila ovală sau rotundă.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica