Pentru prevenirea apariţiei unor evenimente nefericite privind comercializarea şi consumul cărnii de miel, a produselor lactate, consumul de ouă sau de alte alimente specifice perioadei Sărbătorilor Pascale, conducerea DSVSA Sibiu atrage atenţia populaţiei să se protejeze prin achiziţionarea alimentelor numai din spaţii sau unităţi înregistrate şi autorizate sanitar-veterinar, evitând comerţul stradal, de la marginea drumului sau direct de la stâni ori din curţile crescătorilor.
În cazul cărnii de miel, trebuie verificată existenţa ştampilei ovale care certifică faptul că mieii au fost sacrificaţi într-un abator autorizat sau a ştampilei rotunde care atestă că mieii au fost sacrificaţi într-un centru autorizat temporar.
"Activitatea acestor unităţi de sacrificare - declară dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu - va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizaţi şi împuterniciţi de conducerea D.S.V.S.A. Sibiu care vor examina, marca prin ştampilare, certific]nd carnea rezultată."
Tansportul mieilor la unităţile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii fiind crotaliaţi, însoţiţi de documente de mişcare şi sanitar-veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora, iar crotaliile de la mieii sacrificaţi vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operaţi în baza naţională de date.
"Transportul cărnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua în condiţiile impuse de legislaţia specifică, privind amenajarea mijlocului de transport, a spaţiului de depozitare şi expunere şi cu respectarea normelor de igienă şi temperatură, în caz contrar crescătorii riscă amenzi usturătoare", a mai precizat Penţea.
Prin respectarea acestor obligaţii din partea tuturor factorilor implicaţi, carnea de miel nu periclitează sănătatea consumatorilor. Dimpotrivă, este în măsură să îmbunătăţească, la om, activitatea splinei şi a rinichilor, să înlăture starea generală de slăbiciune, şi să-i ajute pe subponderali să ajungă la o greutate normală.
Datorită conţinutului ridicat de grăsime, carnea de miel nu este recomandată persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4-14 grade C.
Celelalte produse alimentare tradiţionale - cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. - se pot comercializa în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
Precizare
Pentru corecta informare a opiniei publice sibiene, facem precizarea că în judeţul nostru nu s-au înregistrat cazuri de miei... "lătrători".
Năzdrăvăniile unor ciobani, la care am făcut referire în articolul "Atenţie la mieii lătrători" (publicat în ediţia de vineri, 19 aprilie, a ziarului TRIBUNA) au fost relatate de un post de televiziune central care a surprins secvenţe adecvate în două locuri din ţară. Atenţionarea noastră rămâne însă valabilă: nu cumpăraţi carne de miel decât din spaţii şi unităţi autorizate sanitar-veterinar şi certificată cu ştampila ovală sau rotundă.
Personalul redus al Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale s-a alăturat demersurilor tuturor colegilor din țară din cadrul Arhivelor Naționale...
Personalul redus al Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale s-a alăturat demersurilor tuturor colegilor din țară din cadrul Arhivelor Naționale...
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu aun intervenit, miercuri dimienaţa, la un accident produs pe Calea Dumbrăvii.
În timp ce conducea o trotinetă...
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu aun intervenit, miercuri dimienaţa, la un accident produs pe Calea Dumbrăvii.
În timp ce conducea o trotinetă...
Muzeul Județean Olt va găzdui începând din 15 mai expoziția "Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan. Colecția...
Muzeul Județean Olt va găzdui începând din 15 mai expoziția "Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan. Colecția...