Tribuna
PNL
Mai multe locuri la şcoala profesională, mai puţine la liceu
Ana Maria MĂTUŞOIU
3846 vizualizari
Mai multe locuri la şcoala profesională, mai puţine la liceu
Guvernul României a aprobat Hotărârea privind cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2015-2016. Potrivit actului normativ publicat săptămâna trecută pe site-ul edu.ro, Ministerul Educaţiei îşi propune să aloce 35.600 granturi pentru masterat, cu scopul de a asigura cel puţin jumătate din numărul de granturi de studiu alocate învăţământului universitar de licenţă, adică 62.400. Totodată, potrivit proiectului de hotărâre, MEN vrea să diminueze numărul de locuri la liceu, dar propune majorarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul profesional.

De curând, Guvernul României a adoptat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat finanţat de la bugetele locale, pentru învăţământul preuniversitar militar finanţat de la bugetul de stat, precum şi numărul de locuri - granturi de studii din instituţiile de învăţământ superior de stat, pentru anul şcolar/universitar 2015-2016.
Actul normativ include şi locurile pentru etnicii români din afara graniţelor, cetăţeni români, de origine etnică română, cu domiciliul stabil în străinătate şi cetăţeni străini, în baza documentelor bilaterale şi a ofertelor unilaterale. 

Se menţine cifra de şcolarizare de anul trecut

În Hotărârea de Guvern se prevede că, în învăţământul preuniversitar, pentru anul şcolar 2015-2016, MEN va menţine cifra de şcolarizare la nivelul anului şcolar precedent pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal cu frecvenţă seral şi frecvenţă redusă, pentru stagiile de pregătire practică, dar şi pentru locurile din clasele cu program de artă, cu program sportiv şi pentru locurile din cluburile sportive şcolare. Astfel, pentru anul şcolar 2015-2016, MEN alocă un număr de 925.000 de locuri în învăţământul primar şi 830.000 în învăţământul gimnazial, dintre care 810.000 la zi şi restul de 20.000 cu frecvenţă redusă.

Majorări la profesională, diminuări la liceu

Ministerul Educaţiei propune, însă, majorarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul profesional de masă cu 2.000 de locuri, iar pentru învăţământul profesional special cu 500 de locuri. Pentru învăţământul profesional, MEN alocă 53.000 de locuri pentru primul an de şcoală şi alte 5.000 pentru stagii de pregătire practică. De altfel, Ministerul Educaţiei doreşte majorarea cu 2.000 de locuri a învăţământului postliceal de masă cu frecvenţă la zi şi cu frecvenţă la seral, dar şi învăţământul postliceal special cu frecvenţă la zi şi cu frecvenţă la seral cu 100 de locuri. Dacă pentru şcoala profesională propune mai multe locuri, Ministerul Educaţiei are îl plan diminuarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul liceal de masă la clasa a IX-a cu 4.000 de locuri şi învăţământul liceal special la clasa a IX-a cu 600 de locuri în anul şcolar 2015-2016. MEN alocă 176.000 de locuri în clasa a IX-a, la învăţământul cu frecvenţă la zi, 17.000 la învăţământul cu frecvenţă la seral şi cu frecvenţă redusă şi 15.000 la învăţământul cu frecvenţă la seral. "Menţionăm că în cadrul cifrei de şcolarizare pentru învăţământul postliceal militar sunt incluse şi locurile solicitate de către structurile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru pregătirea personalului propriu în instituţiile de învăţământ aparţinând Ministerului Apărării Naţionale", se arată în Hotărerea publicată pe edu.ro. În acelaşi act normativ se mai precizează că proiectul de hotărâre înaintat de Guvernul României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare şi nici creşteri numerice ale totalului normelor/posturilor didactice la nivel naţional.

Peste 64.000 de granturi pentru licenţă, jumătate pentru masterat

Referitor la învăţământul universitar din anul 2015-2016, MEN vrea 62.400 granturi de studiu pentru licenţă şi 35.600 granturi de master care vor fi repartizate instituţiilor de învăţământ superior de stat, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare, prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Ministerul Educaţiei precizează că prevede 35.600 granturi de studiu pentru învăţământul universitar de master, pentru a se asigura cel puţin jumătate din numărul de granturi de studiu alocate învăţământului universitar de licenţă. Pentru ciclul universitar de doctorat cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2015-2016 este de 3.000 granturi de studiu.
Pentru fundamentarea cifrelor de şcolarizare propuse pentru ciclurile universitare de licenţă, master şi doctorat, s-au luat în considerare mai multe criterii, precum numărul estimat al absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoţia 2015 sau din promoţiile anterioare, dar şi creşterea calităţii programelor de studii şi a inerţiei absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă. 

Învăţământ superior militar

Instituţiile de învăţământ superior militar din întreaga ţară au propus 1.389 de locuri pentru licenţă, 399 pentru masterat şi 18 pentru doctorat, pentru anul universitar 2015-2016. Cifra de şcolarizare propusă de către Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu este de 246 de locuri la licenţă, 8 la masterat şi niciunul la doctorat. Cifrele de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne au fost stabilite pe baza solicitărilor beneficiarilor interni, pentru a face faţă constrângerilor bugetare cu care se confruntă această instituţie.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica