Tribuna
PNL
Profesorul Gheorghe Pavelescu, rememorat la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane
Andra MARINESCU
4153 vizualizari
Profesorul Gheorghe Pavelescu, rememorat la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane
Profesorul Gheorghe Pavelescu, unul dintre cele mai longevive cadre didactice la catedra Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost rememorat, în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a Conferinţei în Antropologie, Etnografie, Sociologie şi Asistenţă Socială, ce a avut loc în perioada 15 - 18 octombrie, fiind organizată de Centrul pentru Cercetare Socială din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

Din cei 93 de ani de viaţă, 75 i-a dedicat catedrei, ele­vilor şi studiului. Autor a peste 200 de studii despre arta tradiţională, folclor, magie populară şi etnome­dicină, profesorul Gheorghe Pavelescu a devenit la nici 30 de ani doctor în trei dome­nii diferite, sub conducerea unora dintre cele mai importante personalităţi ale culturii româneşti, dintre care în filosofia culturii, sub conducerea celui care a dat numele universităţii sibiene, Lucian Blaga.

Prorectorul Ţiplic, elevul profesorului Pavelescu

Manifestarea a fost des­chisă joi, în prezenţa cercetă­torilor din mai multe centre universitare şi a reprezentan­ţilor conducerii ULBS. Cel care a moderat alocuţiunile de început a fost sociologul Dumitru Batâr, decanul Fa­cul­tăţii de Ştiinţe Socio-Uma­ne, care a subli­niat impor­tanţa organizării acestei conferinţe. "Alături de scopul principal, acela de a prezenta comunicări semnificative, vrem să întărim relaţiile dintre noi, atât în planul cercetării ştiinţifice, cât şi în planul colegial şi, mai ales, în planul colaborării dintre facultăţile noastre. Pentru mulţi dintre noi, profesorul Pavelescu a însemnat un punct de referinţă în evoluţia în carieră", a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. La rândul său, Ioan Marian Ţiplic, prorector al Universităţii "Lucian Blaga",  a spus că pe profesorul Pavelescu l-a cunoscut în 1992, când i-a fost elev, la Istorie. "Făceam un curs care, iniţial, pentru noi, suna destul de anacronic, la acel moment. Nu eram familia­rizat cu unele aspecte care ţineau de etnografia româ­nească. Era un curs extrem de interesant şi captivant. O parte dintre colegi chiar s-au orientat, în lucrările lor de licenţă, spre zona asta", a povestit prorectorul Ţiplic.
Despre viaţa şi activitatea profesorului Gheorghe Pavelescu a vorbit, mai multe, prof. Ilie Moise. "A fost unicul profesor care a predat în toate cele trei etape ale universităţii sibiene. Profe­sorul a scris până în ultimele săptămâni de viaţă. El ră­mâne o personalitate a vieţii academice româneşti, con­sem­nată în toate enciclo­pediile de specia­litate, marcând performanţe greu de egalat", a spus Ilie Moise.

Fiica, la catedră, pe urmele tatălui

Cea care a iniţiat această conferinţă a fost fiica profesorului Pavelescu, Amalia Pavelescu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a ULBS. "De fapt, această conferinţă nu a fost gândită doar pentru a vorbi despre profesorul Pavelescu, ci pentru dumneavoastră, ca să punem în lumină tot ceea ce faceţi, în diferite domenii, de la sociologie, la etno­grafie, asistenţă socială sau literatură. Aceste discipline se comportă ca buni vecini, dar nu îşi prea vorbesc. Evenimentul acesta este gândit ca aceşti vecini, care sunt în bune relaţii, să devină prieteni, să îşi vorbească", a spus Amalia Pavelescu. Pentru a-i recunoaşte meri­tele aduse în domeniul etno­grafiei, sala 3-8, unde s-a ţi­nut deschiderea oficială, poartă, de joi, numele "Gheorghe Pavelescu".
În cele patru zile de confe­rinţă, au avut loc sesiuni de comunicări. Astfel, printre temele discutate s-au nu­mărat: "Magiile minţilor noastre cotidiene", "Divinaţia în spaţiul românesc. Prac­tică, semn şi interpretare", "Gh. Pavelescu, ultimul mo­no­­grafist din România". "Pri­mele semnale ale monogra­fismului gustian în spaţiul public", "Prezenţa aromâ­nilor în cercetările monogra­fice gustiene din Dobrogea", "Relieful iregular al culturii" şi "Accesul la educaţie - pre­misă în prevenirea margina­lizării sociale". Weekendul a pregătit, pentru participanţi, şi câteva excursii docu­men­tare, în Mărginimea Sibiului, la Alba Iulia şi la Purcăreţi, localitatea de baştină a profesorului Gheorghe Pavelescu.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica