Tribuna
PNL
Peste 70.000 de spectatori la Astra Film Festival 2015
Alexandra CHEŞCU
1582 vizualizari
Peste 70.000 de spectatori la Astra Film Festival 2015
Peste 70.000 de spectatori, 15.000 de elevi şi profesori participanţi la Astra Film Junior, peste 1.500 de filme înscrise din 90 de ţări, 130 de filme în programul oficial AFF 2015, 90 de filme prezentate în premieră naţională sau absolută, 350 de evenimente cinematografice în 6 săli, 30 de concerte şi spectacole în aer liber, 150 de voluntari din Sibiu şi din ţară, peste 3.000 de apariţii în presa naţională şi internaţională, 200.000 de afişări pe site-ul www.astrafilm.ro reprezintă, în cifre, ediţia din 2015 a Astra Film Festival. Evenimentul, care s-a desfăşurat în perioada 5-11 octombrie în mai multe locaţii din Sibiu a mai adunat 2 milioane de utilizatori pe Facebook, care au citit, apreciat, dezbătut sau redistribuit materialele evenimentului.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival s-a încheiat duminică, după ce sâmbătă, 10 oc­tombrie şi-a premiat cele mai bune filme. Evenimentul dedicat filmului documentar a transformat Sibiul, pentru o săptămână, în vitrina mondială a filmului de non-ficţiune.

La AFF s-a luat pulsul lumii

Timp de şapte zile, centrul Sibiului a fost locul unde s-a putut lua pulsul lumii doar prin vizionarea filmelor din selecţia Astra Film Festival. Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Ci­nema, Aula Magna ULB, Sala Studio şi Librăria Habitus au fost transfor­mate în săli profesioniste de cinema, concentrând un număr record de 350 de evenimente cinematografice pen­tru peste 70.000 de spectatori. În zona istorică a oraşului, atmosfera de festival s-a simţit zi şi noapte. Zeci de steaguri au împânzit străzile centrale, au fost amplasate ecrane outdoor pe care au rulat non-stop preview-uri din filme, iar în premieră, în Piaţa Mică a fost amenajată o scenă unde seară de seară a răsunat doar muzică live de calitate.
”A fost o ediţie spectaculoasă de răsunet mondial. 7 zile la Astra Film Sibiu echivalează cu o experienţă unică, o ocazie de a ne conecta la realităţile lumii pe undele filmului documentar”, a spus Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Promotorul filmului de non-ficţiune

În cei 22 de ani de existenţă, Astra Film Festival a reuşit să aducă prestigiu filmului de non-ficţiune în ţară şi dincolo de graniţele ei şi a deschis apetitul publicului pentru vizionarea de film documentar. Prin selecţia diversă şi inedită de filme şi programe speciale, sesiuni de discuţie şi masterclass-uri, Astra Film Festival a devenit un spaţiu viu în care se schimbă în mod continuu idei şi emoţii, toate izvorând din realitate şi din modul în care aceasta este transpusă în filme. În 2015, nu­mărul de filme înscrise în competiţie a depăşit toate aşteptările: peste 1.500 de filme din 90 de ţări, unul singur a obţinut însă Marele Premiu AFF 2015: "Spartacus & Cassan­dra", în regia lui Ioannis Nuguet.
La rândul lor, producţii precum "The Wolfpack", "The Look of Silence", "The Alphabet of Fear" au fost doar câteva dintre cele mai aşteptate filme din program, toate fiind proiectate în premieră naţională la Astra Film Sibiu.

Entuziasm şi bucurie la Astra Film Junior

Entuziasmul şi bucuria au fost cu­vintele cheie care au însoţit progra­mul dedicat celor mai tineri dintre cinefili. Pentru al 7-lea an consecutiv, elevii şi profesorii din Sibiu şi din judeţ au revenit cu entuziasm şi bucurie la cel mai îndrăgit festival de film al copiilor: Astra Film Junior. 15.000 de spectatori au beneficiat de un program educativ de top men­ţinut la standarde europene, Astra Film Junior însemnând nu doar vi­zionări de filme, ci şi dezbateri la orele de curs plecând de la ma­te­rialele didactice incluse în program, concursuri şi un workshop dedicat liceenilor sibieni care funcţionează ca o platformă de iniţiere şi lansare în film documentar.


Personalităţi de renume mondial

Ca în fiecare an, la Sibiu au fost invitaţi regizori de renume inter­naţional, producători, profesionişti din domeniul cinematografiei, jur­nalişti, artişti, tineri pasionaţi de film, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din România şi din lume, toţi prieteni mai noi sau mai vechi ai festivalului.
”După 22 de ani de la prima ediţie, să fii prezent la Astra Film Festival, să ai un film în selecţie sau să obţii un premiu a devenit foarte im­portant. Este un festival presti­gios şi este deja un brand nu numai pentru Si­biu, ci pentru toţi iubitorii de film” a spus Ionuţ Vulpescu, mi­nistrul Cul­turii, Thierry Garrel, mem­bru al ju­riului la ediţia din 2015 ară­tându-se "extra­ordinar de impre­sionat" de festival şi de filmele pre­zentate în cele şapte zile ale evenimentului.
Dacă regizorul Cristi Puiu crede că ”Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar de-a lungul anilor a coagulat o comunitate de pro­fe­sionişti în ţară”, artistul Dan Per­jovschi vede AFF drept ”un festival extrem de im­portant pentru Europa. Docu­menta­rele sunt ca arta, iar aici pot fi văzute cele mai senzaţionale docu­mentare de pretutindeni. Faptul că se întâmplă de 22 de ani la Sibiu spune ceva”.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica