Tribuna
PNL
Pasiunea regilor și regina pasiunilor, la Centrul Cultural TRIBUNA. Adunare generală istorică a filateliștilor, la centenar (1924-2024) - raport, bilanț, alegeri și proiecte
Pasiunea regilor și regina pasiunilor, la Centrul Cultural TRIBUNA. Adunare generală istorică a filateliștilor, la centenar (1924-2024) - raport, bilanț, alegeri și proiecte
© foto: Răzvan NEGRU

Duminică 24 martie, membrii Asociației Filateliștilor din jud. Sibiu au fost convocați la Adunarea Generală a asociației, în Centrul Cultural Tribuna. Au răspuns prezent 22 de membri, ședința de bilanț și alegeri fiind declarată statutară. În sala de conferințe „Ioan Slavici” au fost prezenți majoritatea filateliștilor sibieni, lista acestora meritând a fi publicată: Pintican-Juga Liviu, Cristea Virgil, Stroescu Gheorghe, Herișanu Sebastian-Niu, Volosciuc Sorin, Stăniță Aurel, Miculescu Mircea, Reu Ioan Ovidiu, Scorțescu Andrei, Koppandi Levente, Butiuc Constantin, Florea Ionuț, Stâvar Liviu-Nicolae, Hadăr Octavian, Stoica Adrian Marian, Andriescu Bogdan, Dejugan Ioan, Barbu Constantin Horia, Popa Adrian, Popa Sanda Domnica, Bichicean Gheorghe, Salade Nicolae.

La începutul adunării, în memoria tuturor membrilor asociației stinși din viață, s-a ținut un moment de reculegere!

Vizibil emoționat, președintele asociației - prof. Nicolae Salade - a prezentat ordinea de zi, raportul asociației și proiectele aniversare, informând membrii privind depunerea unui proiect pentru cofinanțare prin agenda culturală a mun. Sibiu, fiind în pregătire al doilea proiect, pentru finanțarea prin Administrația Fondului Cultural Național.

Ing. Ioan Ovidiu Reu a prezentat un scurt istoric al asociației, primele confirmări ale unei activități filatelice fiind datate la începutul sec. al XX-lea, existând o grupă filatelică - ce activa pe lângă Cercul Militar Sibiu - condusă de Geza von Jakotz. După primul război mondial, activitatea acestei grupe a fost reluată, pentru ca în 24 martie 1924, Prefectura județului Sibiu să declare persoană juridică „Societatea filatelică TIMBROFILIA”, aprobându-i Statutul, ca societate de colecție. Au fost evocate momente importante din primele decenii de activitate, istoria asociației fiind în curs de cercetare și redactare, în perspectiva publicării în acest an aniversar. Demn de amintit sunt primii președinți ai asociației: Geza von Jakots (1924-1927), dr. Egon Gunhardt (1927-1945), Ludovic Dengel (1945-1950) și Dumitru Costea (1950-1954). În perioada de început, asociația sibiană a fost singura din țară care a sărbătorit - la 12 ianuarie 1941 - ZIUA MĂRCII POȘTALE, atunci tipărindu-se o carte poștală în două culori și o ștampilă comemorativă, prima din țară. Cu acea ocazie, a apărut primul număr al singurei reviste filatelice în limba germană din sud-estul Europei: „Der Briefmarken Bote” (poz. 43/1940 a publicațiilor periodice).

În istoria contemporană a asociației se consemnează o diminuare a numărului de membri, cauzele fiind multiple: «... datorită decesului unora dintre colegii noștri, datorită prețurilor exagerate ale emisiunilor de timbre emise de Poșta Română (prin S.C. Romfilatelia S.A.) și datorită faptului că tineretul din zilele noastre, în mare parte, este lipsit de pasiuni și implicat mai mult în cu totul alte preocupări ...». În prezent, asociația înregistrează 37 membri, din care 26 din Sibiu, Mediaș, Orlat, Șelimbăr, Cristian, Tălmaciu și 11 din alte localități care au aderat la asociație: 3 membri din Reșița, 2 din Alba Iulia și câte unul din Deva, Craiova, Prundul Bârgăului, Periș/ Ilfov și Satu Mare. Se cunoaște că activitatea de filatelie este voluntară și benevolă, fiind un hobby pe care din ce în ce mai puțini pasionați îl îmbrățișează, asociația sibiană fiind printre puținele asociații care mai activează în România (13 din care 2 la Sibiu), membrii ei fiind implicați într-o serie de activități și manifestări deosebite. Lista evenimentelor organizate este lungă, în cadrul acestora remarcându-se expozițiile filatelice interjudețene: „Mediaș - 750 de ani de atestare documentară” (2017), „La două momente aniversare - 755 de ani de atestare documentară Terra Viz - Ocna Sibiului și 160 de ani de la deschiderea Băilor Calde de la Ocna Sibiului” (2018), Bistrița - Botoșani - Caraș Severin - Sibiu și Timiș (2022), Salonul filatelic Sibiu – Chișinău (2022), Expoziția națională de filatelie, cartofilie și maximafilie „Centenarul Marii Uniri” (2018), Expoziția națională de filatelie „Aniversări sibiene 2021” (2021), Expoziția națională de filatelie „Aniversări sibiene 2023” (2023), Expoziția națională de filatelie cu participare internațională „125 de ani de la nașterea lui Hermann Oberth” și 90 de ani de la lansarea lucrării „Căile navigației spațiale” (2019), Expoziția națională cu participare internațională „Un panou” (2020) - cea mai mare expoziție filatelică organizată la Sibiu, cu participarea unui număr de 140 de expozanți din 14 țări. Majoritatea membrilor asociației sunt implicați în diverse activități expoziționale, realizând cataloage, albume, plicuri și ștampile speciale (aprobate de C.N. Poșta Română), toate fiind mărturii ale unei bogate și susținute activități, beneficiind anual de sprijinul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și susținerea financiară a proiectelor, acestea fiind cofinanțate de către Primăria Mun. Sibiu, prin agenda culturală.

Activitatea filatelică are și o puternică și importantă componentă de diplomație culturală, neputând fi neglijată participarea sibiană la expoziții internaționale: IBRA 2023 (Germania), Hunfila (Ungaria), OVEBRIA - Klagenfurt (Austria), Liberec (Cehia), EFIRO 2019, Kranj (Slovenia), Indonezia 2022, Sestri Levante (Italia) și APATIN (Serbia).

La adunarea generală organizată, am cunoscut un colectiv unit și foarte ambițios, realegând în unanimitate conducerea executivă actuală, mandatul primit de prof. Nicolae Salade - președinte, dipl. ing. Liviu Pintican-Juga și ing. Ioan Dejugan - vicepreședinți, ing. Ioan Ovidiu Reu - secretar, col. Virgil Cristea - responsabil financiar, prof. dr. Horia Barbu și Gheorghe Oprescu - cenzori, fiind de a continua activitatea desfășurată.

Pentru toți cititorii Tribunei, precizăm că principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului asociației este dedicat operei de conștientizare a tinerelor generații cu privire la plăcerea de a colecționa și a conserva mărturiile trecutului, dar și de a promova cultura și educația prin filatelie, cartofilie și maximafilie.

Știați că majoritatea membrilor au peste cinci decenii închinate acestei pasiuni (deosebită de profesia în care s-au afirmat!), iar ec. Mircea Țața este veteranul filateliei sibiene, împlinind în acest an frumoasa vârstă de 100 de ani?

Cotidianul Tribuna a sprijinit constant activitățile asociației, iar la ceas aniversar urează tuturor membrilor un sincer „La mulți ani!”, cu sănătate, pentru a avea mulțumirea sufletească în continuarea acestei nobile activități, recunoscută ca „pasiunea regilor și regina pasiunilor!

Marius HALMAGHI






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica