Tribuna
PNL
Pasiunea pentru grătar bate Postul Mare şi frica de căpuşe
Dragoş BAKO
3210 vizualizari
Pasiunea pentru grătar bate Postul Mare şi frica de căpuşe
Ce se întâmplă în primul sfârşit de săptămână însorit şi călduros al anului? Se umplu terasele, străzile şi parcurile. Şi? Şi? Aţi ghicit: se umple Valea Ştezii, "raiul grătarelor". E post, e fobie de căpuşe, dar ieşitul la iarba - de-acum - verde e o dorinţă ce biruie orice teamă. În fiecare an, în primul week-end generos din punct de vedere meteorologic, toate drumurile duc la Curmătură. Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, când Valea Ştezii s-a repopulat. Cu iubitori de natură, de perpelit carne pe grătar, de manele.
Dacă 1 Mai e data bătută în cuie la care se dă undă ver­de pentru popularea lito­ralului, cu ieşitul la grătar în mijlocul naturii, situaţia e variabilă: sezonul oficial de grătar se deschide atunci când se înmoaie vremea. Şi, gata, s-a înmuiat!

Alt sezon, aceleaşi manele

Poate că prin cluburi, discoteci sau pub-uri muzica se mai schimbă de la un an la altul, se rotesc genurile pro­movate. Ei bine, pe Valea Ştezii e consecvenţă: mane­lele deţin supremaţia, îşi fac ritmurile şi textele auzite de la sute de metri. Cei care au mers la sfârşitul săptămânii trecute la "Curmătură" au fost întâmpinaţi încă de la ieşirea din Răşinari de apologiile "duşmanilor, merţanelor, va­lorii şi fetiţelor" ce inundau valea, prin boxele maşinilor; că doar pentru asta dă omul o fugă în mijlocul naturii - nu-i aşa? - să-şi încarce bateriile în "liniştea" decibelilor. Nici la capitolul culinar n-au apă­rut schimbări: micii, pulpele de pui şi, regina grătarelor, ceafa de porc, au umplut valea de mirosuri tentante.

"Ţinem post numai miercurea şi vinerea!"

Lângă o maşină din care - culmea! - nu se aude mu­zică, o familie s-a strâns în jurul măsuţei pliante pe care au fost aşezate pahare, tacâmuri şi farfurii din plastic. La doi paşi, pe gră­tar, nişte mici, nişte cefe şi nişte cârnaţi sfârâie pro­miţător. Mircea, capul fami­liei, îi iniţiază pe copii în întorsul micilor: "Uite, aşa trebuie întorşi, numai când sunt făcuţi bine pe partea cea­laltă".
Un vecin de pajişte, pro­babil o cunoştinţă mai veche, îl întreabă râzând, de la distanţă: "Băi, Nicule, dar nu ţii post?". Răspunsul vine prompt, fără ca bărbatul să-şi dezlipească privirea de la cărnetul de pe grătar: "Ţinem post numai miercu­rea şi vinerea!". Azi e dumi­nică, aşa că micii, câr­năciorii şi ceafa sunt în deplină legalitate.

Dragostea de grătar bate frica de căpuşe

Pentru că Sibiul e fruntaş la "producţia" de muşcături de căpuşe, există tot felul de recomandări, inclusiv aceea de a evita zonele cu iarbă, fără o echipare adecvată: panta­loni lungi, de culoare deschi­să, şosete, în fine, cam tot ceea ce ar putea împiedica o căpuşă să-şi bage capul în pielea ta. Judecând după multele perechi de picioare desculţe, după îmbrăcă­mintea lejeră a multora dintre cei ce dădeau roată grăta­relor sfârâinde, pasiunea pen­tru fleici, cefe şi alte preparate e mai puternică decât frica de căpuşe. De altfel, subiectul întors pe toate feţele în presă e tratat în viteză şi aici, între două înghiţituri de bere: "M-or ^nnebunit ăia la televizor cu căpuşele! Io n-am văst niciuna pe aici. Şi uite, stau desculţ, că mi-o ajuns cât am umblat cu şosete groase şi bocanci toată iarna!". Parcă luându-se la întrecere cu manelele, apare în peisaj obsedantul refren "Eu vara nu dorm". N-a fost plină Valea Ştezii, dar nici puţini n-au fost cei care au deschis sezonul de petreceri în aer liber. E doar începutul: urmează vreo 25 de week-end-uri în care valea se va umple de muzică, fum, chiote, jocuri. Şi, proba­bil, de PET-uri, pungi şi alte ambalaje.




comentarii
9 comentarii

dupa toata buna dispozitie, inainte de plecare o sa lasati curat?
s-au ramine in grija nu stiu cui!
sua
22.04.2013 00:22
logic ca nu o sa curete , las ca mergem noi la ''let's do it'' sa adunam dupa ei
daniel
22.04.2013 00:29
ca sa nu mai zic ca gratarele se fac la nici 2 metrii de sosea, eu chair nu pot sa inteleg cum poti sa te bucuri de iesirea la "iarba verde" cand sta dea dea masina peste tine..........
ocean
22.04.2013 06:45
A inceput sa foloseasca Romanul stampila educatiei ? Asa s-ar zice.
Sacalul
22.04.2013 07:20
Sibienii adevarati si cu get-begetii, burtaverzimea care se crede superioara restului romanilor, au inceput sa faca ce stiu ei mai bine: iesitul la iarba verde, cu manele, jiene si poluarea biologica de rigoare. Mi-e si rusine ca in fiecare an imaginile de la tv cu burtosii care topaie in jurul fleicilor, impreuna cu balabustele din dotare, sunt numai de pe Valea Stezii sau din Paltinis. Sa vedeti ce munti de gunoaie si stive de peturi raman dupa astia.
hi,hi
22.04.2013 09:08
Toti cocalarii dau muzica cat pot de tare fara sa tina cont ca nu sunt singuri in acea zona.Acum cad''manelele e viata mea''va dati seama ce vacarm a fost in zona.Din cauza cocalarilor,nu mai poti sa spui ca ai iesit la iarba verde.Cat despre vocabularul folisit....nu ai ce sa mai comentezi.
sibian
22.04.2013 10:09
legea aia care reglementeaza "grataritul" cine trebuie sa o aplice?
hotmail
22.04.2013 10:28
Am fost si eu ieri, dar intr-o plimbare.Sincera sa fiu, asa am o impresie ca muntii de gunoaie sunt adusi de undeva.....Se vede.Cred ca sunt unii care decat sa plateasca ridicarea gunoiului ,mai bine-l cara langa rau.
Si educatia se face de mic copil.Nu la 20-30-40 ani.
E clar ca daca te duci sa stai pe iarba, prima data trebuie sa-ti faci loc, sa strangi dupa unii.
Maria
22.04.2013 12:14
intr-un oras civilizat din unele tai din europa nu se intampla si nu se manifesta sarbatorile asa cum ne manifestam noi,acolo lucrurile stau altfel . cand este vreo sarbatoare la ei prmariile din fiecare sat s-au oras isi iau masuri de precautie,adica in primul rand le oferaaproape toate conditile de de a se distra,spatii amenajate ,locuri special amenajate cu gretare spaecial construite ,spatii si locuri de depozitare a gunoaielor si resturilor de gunoaie,o toaleta mobila unde sa isi faca nevoile toti drogatii si petrecaretii. ASTA INSEAMNA CIVILIZATIE ,unde la noi ,lipseste.
hotu
22.04.2013 12:50
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica