Tribuna
PNL
Muzicieni de renume internaţional cântă pentru "Clara Haskil"
Alexandra CHEŞCU
1142 vizualizari
Muzicieni de renume internaţional cântă pentru

Considerată a fi genială de către Charlie Chaplin, pia­nista Clara Haskil, revine în ţara natală. Nu o face în carne şi oase, ci prin intermediul unor muzicieni de talie mon­dială şi al unui festival în pre­mieră românească ce se va desfăşura la Sibiu. Festivalul Internaţional de Muzică Cla­sică "Clara Haskil" va avea loc în perioada 30 august - 4 septembrie, la Sala Thalia din Sibiu şi îşi propune să reînvie, prin intermediul mu­zicii, legenda pianistei arhi­cunoscute peste hotare, dar prea puţin între graniţele României.
"Ideea de festival o am de foarte mulţi ani şi în special ideea de a aduce un omagiu marii pianiste Clara Haskil", a spus Alina Azario, directorul artistic al festivalului, care a subliniat, totodată, că ale­gerea Sibiului drept gazdă a evenimentului a fost un lucru la fel de natural precum este şi renumele de susţinător al culturii pe care îl are oraşul.

Pentru "Clara cea perfectă"

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică "Clara Has­kil" a luat naştere la iniţiativa Alinei Azario, o pianistă aflată în plină ascensiune pe scena internaţională, care s-a gân­dit să readucă acasă un sim­bol, cel al geniului muzical al Cla­rei Haskil, pianista de origine română, adoptată de Elveţia, dar care este consi­derată a fi una dintre cele mai talentate pianiste ale tuturor timpurilor.
În cele şase zile dedicate evenimentului, la Sibiu, în numele celei supranumite "Clara cea perfectă", vor cân­ta, pentru melomani, laureaţi ai concursurilor de muzică din întreaga lume. Muzica nu este, însă, totul, pentru că festivalul îşi propune să dezvolte şi o latură educativă, întrucât artiştii invitaţi vor povesti, în deschiderea con­certelor, despre lucrările pe care le interpretează. Cei care vor lega Sibiul, muzica şi sufletul melomanilor de (re)numele Clarei Haskil în cadrul festivalului sunt: pia­nistul Adam Laloum, laureat al Concursului Internaţional "Clara Haskil" din Elveţia, violonista Marina Chiche, pianista Alina Azario, pianistul Mauro Lo Conte, Cvartetul Arcadia, pianistul Julien Quentin, violoncelistul István Várdai, Orchestra Simfonică Bucureşti şi dirijorul Tiberiu Soare.
Clara Haskil, născută pe 7 ianuarie 1895 la Bucureşti, a fost o pianistă renumită pentru interpretarea reperto­riului clasic şi romantic. Haskil a fost în mod special apreciată pentru concertele şi înregistrările ei cu piese de Mozart, mulţi considerând-o cea mai bună interpre­tă a lui Mozart, din epocă.Celebre sunt şi inter­pre­tările din Beethoven, Schumann şi Scarlatti.
Clara Haskil este şi sursa de inspiraţie a Concursului Internaţional de Pian care se desfăşoară, de mai bine de cinci decenii în anii fără soţ, la Vevey, în Elveţia. Concursul le este rezervat tinerilor pia­nişti şi pianiste din lume şi a devenit un renumit şi pres­tigios factor de consacrare.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica