Tribuna
PNL
Marcela Tudosoiu încheie idila cu goblenurile, printr-o expoziţie de 40 de lucrări
Ana Maria MĂTUŞOIU
4202 vizualizari
Marcela Tudosoiu încheie idila cu goblenurile, printr-o expoziţie de 40 de lucrări
A cincea şi ultima expoziţie de goblenuri semnată de Marcela Tudosoiu a fost găzduită, miercuri, de Biblioteca ASTRA din Sibiu. 40 de goblenuri au fost etalate în Sala Festivă a bibliotecii, care, de fiecare dată, şi-a deschis cu drag uşile pentru operele de artă ale sibiencei.

În 1999, Marcela Tudosoiu îşi aranja pentru prima dată lucrările în încăperea din biblioteca sibiană. Erau goblenuri lucrate cu grijă, primele ei opere de artă, pe care a decis să nu le mai ţină doar în casă. Marcela ştia că venise timpul lor, vremea de a fi văzute şi apreciate de publicul sibian. Atunci, şi la următoarele trei expoziţii, toate găzduite de Biblioteca Astra, sala a fost arhiplină. Miercuri, prezenţa Marcelei şi ultimele sale lucrări au umplut din nou sala.

Goblenul, o muncă titanică

Marcela Tudosoiu a venit în faţa publicului însoţită de Anca Vasilescu, bibliotecar la ASTRA, care a vorbit despre pasiunea artistei pentru goblenuri. "Goblenul este un lucru extraordinar. Necesită o muncă titanică", a spus şi Ioan Mariş, fostul director al Bibliotecii ASTRA. Apoi, atenţia publicului a fost centrată spre scenă, acolo unde, pe rând, au păşit cinci elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" Sibiu, care au fost însoţiţi la eveniment de profesorii Marcel Băilă şi Petrică Viţelaru. Programul muzical a debutat cu o doină şi a continuat cu alte patru cântece populare, interpretate de Luminiţa Dejan, Andreea Anghel, Ilie Sădeanu, Sorin Ţipel şi Aurelian Adam. Cei cinci tineri au fost îndelung aplaudaţi de către spectatori pentru interpretările de excepţie.
 
Doi ani dedicaţi unui singur goblen. Goblenul ei de suflet

Toate cele cinci expoziţii ale Marcelei Tudosoiu au avut loc la Biblioteca ASTRA şi toate au primit aceeaşi denumire: "Goblenul, operă de artă". Ultima expoziţie a reunit 40 de goblenuri, opere de artă care stau dovadă unei munci extraordinare. O muncă migăloasă, care a durat nu ore, nici zile, ci săptămâni, luni sau chiar ani întregi. "Rondul de noapte", de exemplu, a fost realizat în doi ani. Atât i-a trebuit artistei ca să dea naştere celui pe care îl numeşte "goblenul meu de suflet". Niciunul dintre cele 40 de goblenuri expuse n-a fost de vânzare. Marcela le vrea acasă, acolo unde se poate bucura în continuare de ele.

Pentru Marcela, idila cu goblenurile se încheie aici

Marcela Tudosoiu a anunţat că nu va mai face goblenuri. Pentru ea, începe o nouă etapă a vieţii, una în care se va vedea nevoită să nu mai coase, să nu mai dedice ore întregi din zi goblenurilor sale. Atunci când se va trezi cu chef de cusut, când va vrea să pună pe pânză peisaje din natură ori fel de fel de imagini, va trebui să ştie să renunţe. "Nu mai pot, nu se mai poate. Mi-am făcut tot felul de ochelari, dar nu se mai poate. Efectiv nu se mai poate. Dar eu sunt foarte mulţumită pentru tot ce am făcut în aceşti ani. Şi ce-i prea mult şi nu se mai poate, nu se mai poate de niciun fel. Sunt foarte mulţumită de faptul că acum realizez ultima expoziţie a mea de goblenuri", a spus Marcela Tudosoiu.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica