Tribuna
PNL
Maia Morgenstern, într-un concert-lectură la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil"
Alexandra CHEŞCU
2056 vizualizari
Maia Morgenstern, într-un concert-lectură la Festivalul Internaţional  de Muzică Clasică
Îndrăgita actriţă Maia Morgenstern se va afla la Sibiu în 2 noiembrie. Ea va lua parte, pe scena Sălii Thalia, la un concert - lectură, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil", ce se va desfăşura în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie, la Sala Thalia din Sibiu.

Spectacolul Maiei Morgenstern va aduce în prim-plan prietenia dintre doi pianişti de talie internaţională: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Legătura dintre cei doi muzicieni a fost una îndelungată, în ciuda diferenţei de vârstă dintre ei. Dacă pianista Clara Haskil obişnuia să spună că „Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu”, pianistul român a descris modul ei de
a cânta ca „însumarea perfecţiunii pe pământ”.

O pleiadă de muzicieni valoroşi

Maia Morgenstern este doar unul dintre numele valoroase care vor urca pe scena evenimentului, pentru că în săptămâna dedicată Clarei Haskil, în faţa spectatorilor sibieni se vor perinda: pianistul şi violonistul Ştefan Tarara, Orchestra Simfonică Bucureşti, pianistul Mauro Lo Conte, Cvartetul Arcadia, pianista Alina Azario, pianistul Alexander Schimpf, pianiştii Cristian Budu şi Volodymyr Lavrynenko sau dirijorul Tiberiu Soare.
"Cred că este o responsabilitate, că este vital pentru noi să ne cunoaştem valorile", a spus Alina Azario, directorul festivalului. Alina Azario se declară o admiratoare a talentului incontestabil al Clarei Haskil, pianista de origine română, devenită, mai apoi, cetăţean elveţian. "Clara Haskil este un nume din multele personalităţi de talie internaţională. Încerc să creez un eveniment care să scoată numele Clarei Haskil din uitare. O admir. Este una dintre cele mai mari pianiste", a mai spus Alina Azario, subliniind că organizatorii festivalului de la Sibiu au reuşit să aducă în cadrul evenimentului "Muzicieni de excepţie care sunt mai puţin cunoscuţi în România".
 
Născut din dragoste faţă de Clara Haskil

Festivalul Internaţional "Clara Haskil" a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario, care şi-a propus să readucă în atenţia românilor o valoare uitată de mulţi dintre ei. Clara Haskil, un muzician despre care Charlie Chaplin spunea că este un geniu şi care a marcat, prin tehnica şi talentul ei, scenele internaţionale. Născută la Bucureşti, pe 7 ianuarie 1895, într-o familie de evrei, Clara Haskil avea să se perfecţioneze la Paris, urmând să concerteze alături de mari muzicieni ai lumii. În 1942 pianista s-a stabilit la Vevey, în Elveţia, în prezent, în semn de recunoaştere, unul dintre cele mai importante con­cursuri de muzică clasică din lume îi poartă numele.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica