Tribuna
PNL
Mai sănătos, mai simplu şi mai ieftin, cu Tribuna
Varza, ceapa şi sfecla – materii prime pentru vopsit ouăle
Alexandra CHEŞCU
4145 vizualizari
Varza, ceapa şi sfecla – materii prime pentru vopsit ouăle

Puţin peste o săptămână mai avem la dispoziţie până în Joia Mare, cea în care, zice-se, s[ vop­seşti ouăle de Paşti. Acestea vor ţine mai mult, deci nu se vor strica. Chiar dacă unii dintre creştinii, prinşi în muncă, nu simt neapărat cât de puţin timp mai este, de fapt, până la marea sărbătoare creşti­nească, alţii au început deja să-şi achiziţioneze vopselele de ou şi micile decoraţiuni pentru casă şi masă. În această ordine de idei, deşi magazinele gem de vopsele de ouă, care mai de care mai in­teresante şi mai cu ştaif, vă propun în cele ce urmează, o întoarcere la origini, la tradiţii şi la natură, de vreţi să vopsiţi ouăle de Paşti aşa cum o făceau bunicii noştri, la ţară. Prie­tenoşi cu mediul, ouăle, apa, portofelul şi cu sănătatea noastră, pigmenţii naturali promit să vop­sească bine şi interesant, bucurând masa de sărbătoare.
*"roşu" de foi de ceapă - ouăle de Paşti erau la origine doar roşii, doar timpul şi vremurile noi mo­dificându-le culoarea. De vrei însă să obţii o interesantă nuanţă de roşu-bordo, pune deja de-o parte, de pe acum, cam două mâini bune de foi (uscate) de ceapă roşie. Procedeul de vopsire e simplu, ouăle nefierte, spălate şi degresate fiind aşezate într-o oală, la fiert, în care s-au adăugat foile de ceapă şi câteva linguri de oţet. Ouăle se fierb în această apă, până când se obţine nuanţa dorită. Atenţie însă, că dacă sunt lăsate prea mult pe foc, vor căpăta o nuanţă închisă, spre maro.
* roşu de sfeclă...roşie - dacă în cazul folosirii foilor de ceapă ouăle primesc o nuanţă destul de închisă, cei ce vor să obţină un roşu frumos, pot alege sfecla roşie, iar vopsirea e la fel de simplă: în aproximativ un litru de apă se pun la fiert două sfecle de mărime medie, tăiate în bucăţi mari, şi vreo două linguri de oţet alb. Pe foc, împreună cu sfecla, se pun în oală şi ouăle, verificând din când în când nuanţa rezultată.
* galben-portocaliu, tot cu ceapă - foile uscate de ceapă albă sunt "şefe" şi atunci când vrem să ob­ţinem o culoare galben - portocalie, procedeul fiind acelaşi ca şi în cazul ouălor roşii.
* albastru de...varză roşie - varza roşie este prietena noastră atunci când vrem să vopsim, natural, ouăle în albastru. Pentru a ajunge la un rezultat bun, iată care sunt paşii: o varză roşie se fierbe în doi litri de apă, cu trei linguri de oţet, în jur de 30 de minute, după care se lasă puţin la "astâmpărat" până când devine nici prea fierbinte, nici prea rece. În soluţia rezultată se pun ouăle gata fierte şi se lasă aşa, până ajung la culoarea perfectă.
* slănină (sau ulei) pentru luciu - la ţară, bunicii noştri puneau pe masa de lucru şi o bucăţică de slănină cu care ungeau ouăle fierbinţi pentru a le da luciu, azi, însă, este valabilă şi varianta folosirii unui şerveţel cu ulei, în cazul celor care n-au slănină
* "mămăruţe" de prepeliţă - pentru că nu toată lumea se poate bucura de ouăle de găină din cauza colesterolului, o variantă bună în acest caz sunt ouăle de prepeliţă. Odată vopsite, cu aspectul lor de mămăruţe, acestea nu vor fi doar pe placul colesterolului mărit, ci şi al unei mese ce se vrea interesante




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica