Tribuna
PNL
Noua conducere a spitalului vrea
Linie dublă de gardă în Urgenţă
Laura BUCIU
2170 vizualizari
Linie dublă de gardă în Urgenţă
* Pentru ca sibienii să nu mai aştepte cu orele în holul UPU, directorul medical al spitalului, prof. univ. dr. Ioan Baier, spune că vrea să dubleze linia de gardă * Cei care îi vor dubla pe urgentişti vor fi medicii rezidenţi *
Pacienţii care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu vor aştepta mai puţin timp. Noul director medical, prof. univ. dr. Ioan Baier, a spus că prioritar pentru perioada de interimat, dar şi pentru noul mandat, în cazul în care va fi declarat câş­tigător la concursul pen­tru ocuparea postului, este dublarea liniei de gardă din UPU. Cei care îi vor dubla pe specialiştii din Unitatea de Primiri Urgenţe vor fi rezi­denţii din anii mai mari, care vor putea, în acest fel, să şi câştige nişte bani, din gărzi. Salariul mediu al unui rezi­dent este 1.200 de lei. „Acest UPU este unul din primele mele obiective. Trebuie să dea o mai mare satisfacţie populaţiei municipiului şi ju­deţului Sibiu. Partea hote­lieră şi de spaţii sperăm ca până în toamnă - iarnă să fie gata şi să existe total alte circuite, dar până atunci am zis că trebuie să vedem ce facem cu această resursă umană pe care o avem în spital, cu aşteptarea, cu triajul şi, efectiv, cu tratarea unui bolnav care se prezintă în Urgenţă. Totul trebuie să curgă mult mai repede, mult mai bine. Pentru acest lucru, ieri (n. red. miercuri), primul lucru pe care l-am făcut a fost întâlnirea cu talpa ţării, cu medicii rezidenţi.  Vreau să vă spun că avem o forţă de muncă de înaltă pregătire profesională care şi pe mine m-a surprins: 300 de anga­jaţi ai spitalului, deci 300 de viitori specialişti, care sunt doctori, sunt în stagiu de pre­gătire. Nu le putem oferi, din păcate, remuneraţie cum ar merita-o, dar, împreună cu domnul manager şi cu doam­na directoare de la re­sur­se umane s-a găsit posi­bilitatea de a plăti nişte ore de gardă, să câştige şi ei nişte bani în plus şi astfel şi ei să ne ajute pe noi. Probabil în câteva săptămâni o să reuşim să dublăm numărul de medici din UPU pentru a crea acest rulaj mult mai rapid şi mai eficient. Forţă de muncă calificată în acest spital avem, resursă umană este. Totul este ca această re­sursă umană să o capa­cităm să fie foarte promptă în a da asistenţă medicală populaţiei”, a spus prof. univ. dr. Ioan Baier, directorul me­dical al Spitalului Clinic Ju­deţean de Urgenţă Sibiu.

„Oamenii aşteaptă mult în UPU. Nu e normal!”

Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Baier, problema fundamentală cu care se confruntă medicina în gene­ral este cea a finanţării la limită sau sub limită a me­dicinei de familie. În aceste condiţii, în zilele de sărbă­toare, noaptea sau în weekend, toţi cei care au proble­me medicale se duc la Ur­genţă. „Avem două linii acolo, pe care vreau să le dublez: este linia de medic de urgenţă de medicină internă şi medic de urgenţă de chi­rur­gie. Aceşti doi medici ur­gentişti sunt cei mai colmataţi şi pe ei vreau să îi dublez, ca măcar în rotonda aia cineva să poată să îşi dea seama care e urgenţa majoră. Horror este noaptea şi în zile de sărbă­toare, dar şi sâmbăta şi duminica. Şi vă spun: a­ceas­tă etapă încă va mai dura până când medicul de familie va fi medicul de familie plătit pe servicii şi la care pacientul se va duce sau îl va chema acasă, cum este în Germania sau în Olanda sau în altă parte. Acel medic de familie plătit pe servicii l-ar prelua  pe cel care are un junghi toracic, iar cel care are un junghi toracic nu ar mai sta şi cu cel cu infarctul, şi cu cel cu abdomen acut. Toţi, săracii, mai ales în weekend, sunt călare acolo în UPU. Şi e foarte greu să realizezi cât de greu e, pentru că fiecare dintre noi, când îl doare ceva, el este maxima urgenţă şi are dorinţa - corectă, zic eu - de a fi imediat văzut, tratat şi aşa mai departe. Dar la puhoiul de lume de acolo, e foarte greu. Pe cele două linii se vor dubla medicii. Am apelat la medicii rezi­denţi. E vorba de anumite specia­lităţi: de ATI, de Urgenţă, am făcut rugămintea şi soli­citarea ca medicii care au terminat medicină de fami­lie, pentru că medicul de la circă făcea şi el când­va triajul aici în Ur­genţă. Mă gân­desc la o solu­ţie care să fie foarte rapidă. Omul stă trei ore, patru ore, cinci ore, e nemulţumit de treaba asta şi trebuie să o rezolvăm cât mai repede”, a mai spus directorul medical al spitalului.

Contractul cu CJAS, primordial pentru noua conducere

Dacă pentru directorul me­dical prioritară este probema din UPU, directorul financiar - contabil spune că vrea, ca în mandatul scurt de interi­mat, să semneze contractul de finanţare şi să asigure nece­sarul de medicamente şi mate­riale sanitare al celui mai mare spital din judeţ. „În perioada imediat următoare, fiind vorba de un interimat, consider că avem două prio­rităţi pe care eu le consider la fel de importante. Prima se referă la semnarea con­tractului cu Casa de Asigurări în baza contractului cadru care a fost semnat şi intră în vigoare de la data de 1 aprilie şi pentru aceasta avem la dispoziţie două săptămâni pentru pregătirea documen­taţiei pe care o vom depune la Casa de Asigurări pen­tru decontarea serviciilor medi­cale pentru anul 2013. A doua prioritate în acest interimat este asigurarea necesarului de mate­riale sanitare, medi­camente, reac­tivi, dezinfec­tanţi şi tot ceea ce concură la realizarea unui act me­di­cal pe care să îl considerăm de bună ca­litate”, a spus Doina Burnete Mitea, director fi­nanciar - contabil al Spita­lului Clinic Jude­ţean de Ur­genţă Sibiu.
Concursul pentru cele două funcţii care fac parte din comitetul director, respectiv funcţia de director medical şi funcţia de director financiar - contabil va fi organizat de Consiliul de Administraţie al Spitalului, sub suprave­ghe­rea Consiliului Judeţean în 23 aprilie. Pentru funcţia de director admi­nistrativ sarcina de organizare a concursului revine în totalitate executivului spitalului.





comentarii
3 comentarii

super va doresc mult subces si va multumim ca va ghinditi la oameni
mosu
06.04.2013 06:45
Oricum, in afara de a-ti da o aspirina, medicii sibieni nu stiu nimic. Sunt zero! Ascultand manele la diverse chiolhane nu iti imbunatatesti cunostintele medicale. La urgenta asta e, trebuie sa mergem la ei, nu avem ce face. Daca aveti insa probleme mai complexe, dragi sibieni, mai bine faceti un drum la Cluj sau la Targu Mures, decat sa muriti aici cu zile de mana unui incompetent.
Lobster
07.04.2013 09:37
am fost si eu cu un caz mai deosebit care nu puteam sa astept la usa prea mult di cauza boli , am apelat la cunostinte angajate ale spitalului ,dar si asa am stat aproape 5 ore la usa dupa care am reusit sa intram iar inauntru sa mai asteptat aproape 1 ora pana a reusit singurul medic care era de garda sa ma consulte ,parerea mea ca trebuie sa fie cel putin 2 medici de garda care sa poata face fata si inca ceva fffffimportant se pare ca fff multe persoane vin la urgente cu cazuri minore asta ca sa nu mearga la cabinete private sau in policlinica, ar trebui sa se tina cont de gravitatea cazului nu sa se scrie doar afise pe panourile din urgenta ,ar trebui sa se si respecte. iar legat de personalul angajat se pare ca la fisier este o acritura bruneta si cam in varsta , cu parul lung care nu are ce cauta acolo, noi care mergem acolo nu mergem de placere, restul personalului medical e chiar ff dragut,nu am nimic de comentat
pacient
07.04.2013 10:52
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica