Tribuna
PNL
Liceenii au început simulările. Subiectele la Română: "Şabloane”
Ana Maria MĂTUŞOIU
3771 vizualizari
Liceenii au început simulările.  Subiectele la Română:
Liceenii de clasa a XII-a au susținut, ieri, simularea națională la Limba și literatura română la BAC 2015. Potrivit elevilor, subiectele au fost ușoare, ele au devenit deja șabloane și nu mai reprezintă o surpriză, lucru confirmat și de profesorii de Limba și literatură română de la Colegiul Național "Octavian Goga”. Și elevii de clasa a XI-a au susținut simularea la proba scrisă de Limba și lite­ratura română, ei fiind pregătiți încă de pe acum cu rigorile examenului de Bacalaureat pe care îl vor susține abia în vara anului 2016.

Elevii din întreaga țară au intrat în sălile de examen la 8:30 și au primit subiecte­le o jumătate de oră mai târziu. Aceștia au avut trei ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele, însă majoritatea au terminat exa­menul înainte de ora 12. Atât elevii de clasa a XII-a, cât și cei de clasa a XI-a au primit subiecte diferite, în funcție de profil. La Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu, 229 de elevi de clasa a XII-a și 178 de a XI au susținut simularea la Limba și literatura română, ei fiind repartizați în peste 20 de săli. Orarul a fost ajustat, astfel încât elevii care au susținut simularea să nu fie deranjați de colegii mai mici. Aceștia s-au prezentat la cursuri luni după-amiază.

Subiecte clasa a XII-a, la Real şi Uman

Elevii de clasa a XII-a de la profilul Uman au primit trei subiecte. La prima parte, s-a dat un text epic la prima vedere, iar elevii au trebuit să rezolve nouă exerciții de câte patru și două puncte. La subiectul al II-lea, liceenii au avut de elaborat un text argumentativ despre influența traducerilor asupra literaturii naționale, iar la partea a treia au trebuit să redacteze un eseu în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat aparținând lui Tudor Arghezi. Elevii de la Real au primit tot un text epic la primul subiect și, asemenea colegilor de la Uman, au trebuit să rezolve nouă exerciții gramaticale sau de  vocabular. O temă interesantă a picat la subiectul al doilea, unde elevii au avut de redactat un eseu argumentativ despre importanța comunicării dintre părinți și copii. Dacă la Uman s-a dat Arghezi la partea a treia, liceenii de la Real au avut de ales între Eminescu și Bacovia. Cum li s-au părut subiectele elevilor? Ușoare, accesibile, șabloane. Este părerea Anei Maria, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu. Ana Maria este fiică de profesor de Limba și literatura română, care predă chiar la “Goga”. Eleva este extrem de conștiincioasă, s-a pregătit intens pentru simulare și a mărturisit că se aștepta la subiecte mai grele. “Au fost extrem de accesibile subiectele. Sincer, mă așteptam la unele mai grele”, a spus Ana Maria, care plănuiește să studieze în Marea Britanie. De aceeași părere este și mama elevei, Lidia Pircă, profesor de română. “Nu cred că au ridicat probleme exercițiile. Subiectul e redundant, elevii sunt foarte bine pregătiți. Aceste subiec­te au devenit șabloane și elevii se așteaptă la ele”, a explicat profesoara de română. Și directorul liceului, Achim Stoian, profesor de Limba și literatura română, de altfel, a fost de părere că subiectele nu ar fi trebuit să le ridice probleme elevilor. “Subiectele sunt în ordine. Respectă modelele și au un grad de dificultate mediu. În programă nu s-a modificat nimic”, a spus directorul de la “Goga”.

Simularea la clasa a XI,  mai grea

Simularea pentru clasa a XI-a a avut aceeași structură ca cea pentru clasa a XII-a. La profil Uman, elevii au avut de rezolvat nouă exerciții la prima parte și de elaborat un text argumentativ despre importanța vizionării unor muzee și case memoriale pentru dezvoltarea culturii generale, la subiectul al doilea. La ultimul subiect, ei au trebuit să prezinte relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. Elevii de la Real au primit la ultimul subiect tot specia nuvela, însă carac­terizare de personaj. De altfel, la subiectul al doilea, ei au trebuit să scrie un text de tip argumentativ despre importanța vizionării ecranizărilor după opere lite­rare. Două eleve de clasa a XI-a de la “Goga”, Anca și Iris, au spus că subiectele au fost relativ ușoare, însă partea a treia le-a dat mai multe emoții. “A necesitat mai mult timp de gândire partea a treia”, a spus Iris. Pentru colega ei, Anca, simularea este binevenită încă de pe acum, din clasa a XI-a. “Te obișnuiești cu structura. Într-adevăr, poate că nu e așa mare panica la clasa a XI-a pe cât e la a XII-a, pentru că mai avem un an la dispoziție, dar ne obișnuim cu rigorile examenului și atunci spun că e benefic”, a spus eleva. 
Subiectele de la simulare li s-au părut accesibile și elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”. Sergiu Cărată, elev în clasa a XII-a, la profil Real, a spus pentru Tribuna că s-a descurcat foarte bine la simulare și așteaptă probele la Matematică și Informatică, materiile lui pre­ferate. “Au fost ușoare subiectele. Pentru Bacalaureat o să ne pregătim exact în șablonul acesta”, a spus elevul.
Astăzi, pentru elevi urmează simularea la Limba şi litera­tura maternă. La Colegiul Naţional “Octavian Goga”, opt elevi susţin proba la Limba şi literatura maghiară.

 






comentarii
1 comentarii

Oare numai liceele Ghe. Lazar si O. Goga exista in Sibiu?
Simulare ptr bac la lb romana au sustinut si alte licee sbiene.
Probabil ca redactia are un contract ferm cu cele doua scoli, sa le aminteasca de fiecare data cand are loc un eveniment scolar national...
Sunt copii care invata la fel de bine (ca o parte din cei pe care ii amintiti tot timpul), care si-ar dori ca si scolile lor sa fie exemple in media sibiana, in asemenea imprejurari.
geo
02.03.2015 23:25
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica