Tribuna
PNL
"Junii Sibiului" şi "Bujoreii de Bâlea" au făcut spectacol la Cârţişoara
Andra MARINESCU
3654 vizualizari
Cârţişoara a fost destinaţia Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu, duminică. Comuna de unde a plecat, la pas, Badea Cârţan, spre Roma, a sărbătorit folclorul pe scena de la Căminul Cultural din localitate, şi s-a mândrit cu produsele tradiţionale locale. Ediţia de toamnă a proiectului Consiliului Judeţean Sibiu continuă în weekend pe Valea Hârtibaciului.

Folclorul şi cultura s-au mutat, pentru un weekend, în Ţara Oltului. Popas au făcut la Cârţa şi Cârţişoara, unde s-au pregătit numeroase activităţi pentru toate vârstele, de la proiecţii de film pentru copii, până la spectacole cu muzică populară. Startul evenimentului a fost dat sâmbătă, când micuţii au avut ziua lor, adică o zi dedicată prichindeilor, în care au putut călători în diferite ţări, prin intermediul filmelor vizionate la Căminul Cultural din Cârţişoara. Caravana Astra Film le-a adus copiilor patru proiecţii, "Hai să ne jucăm! Sif din Maroc", "Hai să dansăm! Asmina din Grecia", "Iubesc muzica! Yutaro şi toba sa" şi "Iubesc muzica! Emmanuel şi clavecinul". De asemenea, cârţişorenii au putut descoperi mai mult şi din judeţul Sibiu, prin filmul documentar "Judeţul Sibiu: Poarta de sud a Transilvaniei". Sâmbătă, micuţii s-au putut relaxa la şcoala din localitate, împletind cu măiestrie meşteşugul. Astfel, ei au luat parte la atelierele meşteşugăreşti şi la cercul de ţesut la război tradiţional.
Pe înserate, cultura s-a mutat la Cârţa, la Abaţia Cisterciană, unde ora 18 s-a transformat în "Ora de muzică clasică", concertând Ansamblul Cameral "Barocco", alături de violoncelistul Cristian Florea şi de Corul de Cameră "Caedonia".


Invitaţi speciali


Ziua de duminică a fost sărbătorită prin folclor. Neobositele piruete ale "Junilor Sibiului" şi bătăile în cizmă ale feciorilor ansamblului au stârnit ropote de aplauze îndelungi, din partea publicului din Căminul Cultural al comunei Cârţişoara. Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată la ora 13, iar printre invitaţi s-au numărat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca şi Constantin Şovăială, vicepreşedinţi ai CJ Sibiu, senatorul Nicolae Neagu şi consilierii judeţeni Constantin Borcan și Constantin Sofronie.
Aceştia au fost primiţi, ca şi ceilalţi oaspeţi, de Fanfara "Muzicienii Sibiului". În Căminul Cultural din localitate au răsunat voci renumite ale folclorului românesc, precum Viorica Telcean, Răzvan Năstăsescu, Alina Pinca şi Mariana Anghel. Pe scenă, au evoluat şi elevii şcolii de Arte şi Meserii "Ilie Micu" Sibiu, precum şi gazdele, respectiv formaţia de dansuri populare "Bujorei de Bâlea" din Cârţişoara, ansamblu înfiinţat acum circa trei ani şi inspirat de bujorul de munte ce creşte în zona localităţii şi care doreşte să prindă urma "Junilor Sibiului" şi să strălucească pe marile scene.
"Este o zi de destindere pentru cârţişoreni. Suntem bucuroşi că putem fi gazda Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu şi că ne putem mândri cu dansurile populare din Ţara Făgăraşului, cu ciureasca, învârtita, haţegana, jiana", a spus primarul comunei Cârţişoara, Dorin Magda.


Bucătăria din judeţ, în curtea Căminului Cultural


Curtea Căminului Cultural din Cârţişoara a fost, duminică, destinaţia producătorilor tradiţionali din zonă, care au bătut chiar şi peste 30 de kilometri pentru a ajunge la Cârţişoara, să se mândrească cu produsele pregătite de ei. De exemplu, Dorina Lazăr a venit din Mohu, cu bunătăţi. A adus plăcinte cu măr, cu brânză sărată, cornuleţe cu dulceaţă şi cu nucă. Pentru a le pregăti, nu doarme deloc cu o zi înainte. "Eu merg şi la Piaţa ţărănească <>. Nu am mai dormit de joi. Joi şi vineri am pregătit bucatele pentru piaţă, iar sâmbătă noapte pentru Cârţişoara", spune femeia. "E o muncă migăloasă, dar dacă o faci cu plăcere nu e deloc grea", încheie Dorina.
Duminică, Muzeul ASTRA a pregătit şi o expoziţie de fotografie în care a ilustrat judeţul Sibiu, precum şi ateliere educaţionale de confecţionat jucării simple şi tradiţionale.
Zilele Culturale ale judeţului Sibiu este un proiect iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, care îmbină cultura cu tradiţia. Ediţia de toamnă a debutat în Mărginimea Sibiului şi continuă, pe 10 şi 11 octombrie, pe Valea Hârtibaciului.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica