Tribuna
PNL
Iohannis despre USL: "Nu înseamnă că toţi din PSD cu toţi din PNL dintr-o dată sunt prieteni la cataramă şi se iubesc de nu mai pot"
Sorana MAIER
1930 vizualizari
Iohannis despre USL:
Prim-vicepreşedintele PNL a comentat ieri situaţia din interiorul Uniunii Social Liberale şi decizia liberalilor de a renunţa la Ministerul Justiţiei după no­­­mina­- lizările făcute de Ponta.
Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi prim-vicepreşedintele PNL, a declarat ieri, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că decizia PNL de a renunţa la Ministerul Justiţiei a fost una logică, şi el a participat la această hotărâre.
"Am participat la ea, deci am o părere bună despre această decizie. Lucrurile sunt puţin mai complicate. Nu am dat şi nu ne-a fost luat. S-a hotărât în USL că dacă tot a dorit primul ministru să preia interimatul la Ministerul Justiţiei şi dacă tot a dorit să facă nominalizările pentru procurori, atunci ar fi logic să-şi însuşească şi în continuare demersul pe Justiţie care urmează de aici. Nu ar avea nicio logică, după ce a scos esenţa din actualul ministeriat pentru această perioadă, să se dea ministerul înapoi la liberali ca să continue ce? Să continue să dea explicaţii de ce a făcut primul ministru numirile pe care le-a făcut? Nu ar avea nicio noimă şi atunci USL-ul, foarte înţelept, a hotărât să îl lase pe primul ministru şi PSD să-şi însuşească în continuare demersurile pe Justiţie. Pe Ministerul Justiţiei, nu pe Justiţie", a comentat Iohannis.
Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că numirile procurorilor nu se fac la negocieri politice şi că nu au existat negocieri politice pentru posturile în Justiţie. "Pe de altă parte, primul ministru a informat USL-ul despre propunerile pe care le va face şi le-a făcut. Noi nu ne-am declarat de acord cu ele, dar cum primul ministru şi le-a asumat, am fost de acord să-şi asume întreg demersul", a comentat Iohannis.

Nu este vorba despre ciolan

"PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Noi am înţeles că primul ministru şi-a asumat acest demers important în interimatul lui de ministru al Justiţiei şi am înţeles că este bine să îşi asume demersul până la sfârşit. Nu am vrut să intrăm într-un troc: acum dacă tot şi-a luat Ministerul Justiţiei, această atribuţie să ne dea altceva. Nu despre asta a fost vorba. Nu a fost vorba despre o împărţire a ciolanului, noi mergem pe nişte principii şi nu am fost oportun să discutăm: acum dacă tot a luat Ministerul Justiţiei, să dea altceva. Nu aceasta este abordarea noastră. Abordarea noastră este o rezolvare echitabilă şi justă pentru cetăţean, până la urmă, nu să împărţim, acolo, ministere la grămadă", este de părere primarul Sibiului.
În privinţa duratei de viaţă a USL, Iohannis crede că nu se poate da un termen şi repetă că această alianţă este una complicată.
 
Adio, dar rămân cu tine

Întrebat cum vede colaborarea dintre cele două partide, PNL şi PSD, la nivelul judeţelor, Iohannis a spus că nu cunoaşte situaţia, însă poate să spună că nu există o "răceală" între cele două părţi şi nici o intenţie de despărţire.
"Chiar ieri am avut şedinţă USL, au fost destul de mulţi de la PSD, destul de mulţi de la noi şi pe lângă chestiunile complicate care au fost rezolvate s-au discutat şi alte lucruri şi nu există nicio ruptură între cele două partide mari care formează coaliţia, împreună cu două partide mai mici", a mărturisit Iohannis.
La Sibiu, însă, lucrurile sunt mai nuanţate, dar primarul cunoaşte situaţia colaborării dintre PNL şi PSD.
"Nu, nu colaborează bine, dar cola­borează. Din simplul motiv că cele două formaţiuni au fost adversare timp de mulţi ani, aceste adversităţi nu au dispărut, dar toată lumea a înţeles că acum dacă se doreşte şi se doreşte funcţionarea USL-ului, trebuie puse în paranteză, în pivniţă sau în pod aceste adversităţi şi trebuie rezolvate problemele care există. Asta nu înseamnă că toţi din PSD cu toţi din PNL dintr-o dată sunt prieteni la cataramă şi se iubesc de nu mai pot. Suntem oameni politici şi trebuie să luăm lucrurile aşa cum sunt şi să le rezolvăm", a comentat Iohannis.

Mutarea Romgaz, o eroare

"Momentan nu am putut constata nicio intenţie clară de a muta Romgazul în altă parte. Sper să nici nu apară. Ce se discută acum, din informaţiile mele, este înfiinţarea unei sucursale sau a unei divizii în Bucureşti. Dacă este bine sau nu vor aprecia alţii, dar mutarea Romgaz sau Transgaz din Mediaş în orice altă parte a republicii ar fi o eroare gravă", este de părere Klaus Iohannis.
În privinţa numirii unui prefect liberal la Sibiu, în locul actualului, Iohannis crede că nu este o mişcare oportună, acum nu a propus acest lucru la Bucureşti, dar când şi dacă i se va părea oportună, schimbarea o va discuta.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica