Tribuna
PNL
În Muzeul Brukenthal e frig şi întuneric
Andra MARINESCU
2081 vizualizari
În Muzeul Brukenthal e frig şi întuneric
Muzeul Naţional "Brukenthal" şi-a închis mai multe sedii, a oprit gazul, stă în întuneric şi face, cât poate, economie. Asta pentru că, după spusele directorului Sabin Adrian Luca, Ministerul Culturii a scăzut finanţarea, oferind o sumă de nouă ori mai mică decât a solicitat instituţia muzeală.
"Ne simţim ca la priveghi în muzeu. E frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile...", spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului "Brukenthal", după ce a primit o înştiinţare de la Ministerul Culturii, potrivit căreia instituţia trebuie să îşi asume cheltuielile din venituri proprii. "Bugetul muzeului pentru acest an nu respectă ceea ce noi am solicitat, lucrându-se, în mod cert, după nişte algoritmi, dar în niciun caz culturali, poate că matematici", spune Sabin Adrian Luca. Bugetul alocat de Ministerul Culturii nu respectă cerinţele solicitate de conducerea Muzeului Naţional "Brukenthal", întrucât acesta este obligat să crească producţiile proprii, pentru a putea ajunge la finanţare din venituri proprii a bunurilor şi a serviciilor.

Factura la curent, mai mare decât finanţarea
Pentru luna martie, finan­ţarea Ministerului Culturii a însemnat în 21.000 de lei. "Suma oferită a fost de 21.000 de lei pentru bunuri şi servicii, în condiţiile în care factura de curent a fost 30.000 de lei. Ce ne facem, că mai e factura de la gaz, care e besmetică, adică 70.000 de lei, mai e factura la pază, 54.000 de lei... Şi altele, apă, canal, curăţenia în muzeu, salubrizarea şi toate cele", spune Sabin Adrian Luca.
Suma alocată de Minister este de nouă ori mai mică decât necesarul muzeului, întrucât, după spusele aceleiaşi surse, nu s-a făcut niciun angajament bugetar în afara celor legate de utilităţi, cheltuieli de funcţio­nare. "Există o mulţime de legi, de la Legea Bugetului până la contractul meu ma­nagerial şi legea muzeelor, în care se spune că în muzeele publice cheltuielile de funcţionare se suportă de la bugetul de stat", adaugă Luca.

Becuri stinse, gaz oprit

Pentru a face faţă crizei, conducerea a luat o serie de măsuri, pe care le-a pus în aplicare încă de săptămâna trecută. Astfel, în fiecare încăpere funcţionează doar un singur bec, iar centrala a fost oprită, pentru a face economie la gaz. "Chiar dacă legea spune că trei zile consecutive să fie o tem­peratură anume şi aşa mai departe şi după aceea se întrerupe. Noi nu avem ce face, pentru că deja suntem cu o gaură foarte mare, de 150.000 de lei aproape. Deja restanţi", motivează direc­torul. De asemenea, măsu­ri sunt luate şi în ceea ce priveşte expoziţiile. Astfel, parterul Palatului "Bru­kenthal" a fost închis, adică Expoziţiile Gotic, de Evoluţie a Arhitecturii Sibiene, de Hărţi, de Grafică şi expoziţiile temporare, precum şi Ex­poziţia "Tezaur" de la Muzeul de Istorie. Şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, se închid Muzeul de Farmacie şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare, iar în celelalte secţii personalul trebuie să stingă becurile acolo unde nu sunt vizitatori în sală. Tot pentru economie. Şi dacă ar continua măsurile, s-ar putea ajunge chiar şi la paza Muzeului, care, dacă nici asta nu ar mai fi, am putea vorbi chiar despre un atentat la siguranţa naţională şi la patrimoniu. "Nu pot să nu mă gândesc la un atentat. Adică nişte oameni, angajaţi în anumite instituţii... Eu îmi doresc, dar nu din rea voinţă, îmi doresc ca acest muzeu să nu fie păzit. Să stingem becul ca să nu mai funcţioneze sistemele de alarmă, să dăm afară paznicii, ca să nu se mai facă cheltuieli.Şi să scoatem o tarabă în faţă şi aducem piesele. Pe gratis, bine­înţeles, că nu avem voie să le vindem. Deci hai să facem acte de binefacere", spune directorul. Supărat pe situaţie, de patru ani de zile, acesta face memorii pentru ca Muzeul să fie inclus pe lista muzeelor naţionale mari din România şi să fie păzit de Jandarmerie. Însă fără să aibă vreun succes.

Apel către comunitate şi furnizori

O altă măsură la care face apel Sabin Adrian Luca este şi cea care priveşte comu­nitatea. "Avem peste 500 de produse personalizate, ca­douri pe care le pot cumpăra de la noi. De la o sticlă de vin sau şampanie, la o cioco­lată. Pentru că asta ne ajută foarte mult şi reuşim să ne plătim datoriile la gaz şi curent. Rugăm să se cum­pere cărţi, materiale promo­ţionale. Ar fi cel mai mare sprijin pe care ni l-ar acorda comunitatea" explică direc­torul "Brukenthal". De asemenea, au fost lansate memorii şi către furnizorii de la gaz şi curent electric, cărora li s-au cerut să aştepte până în sezonul de vară, atunci când numărul vizitatorilor Muzeului va creşte şi se vor putea achita datoriile. "Noi avem pisici, câini, care atrag. Şi grădini, flori, ca să arate frumos Muzeul. Ne-am chinuit în fiecare an să aibă câte o pată de verdeaţă. Dar va arăta ca un muzeu ordinar din România. Ori noi nu suntem aşa. În continuare credem că vom reuşi să fim locomotiva muzeologiei româneşti, aşa cum am fost în ultimii ani", mai spune Sabin Adrian Luca.
Au fost efecutate, până acum, mai multe demersuri, pentru acordarea statutului de ordinator secundar de credite, însă nu avut niciun răspuns. Muzeul Naţional "Brukenthal" s-ar putea chiar închide, în condiţiile în care patrimoniul lui se ridică la miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, anul 2012 s-a încheiat cu aproape 300.000 de lei mai mult decât era prevăzut în planul de bugetare, banii ajungând, însă, la bugetul de stat, la Bucureşti.




comentarii
13 comentarii

RUSINE ! Ce fac parlamentarii de Sibiu ???Mai au curajul
sa mai ceara voturi ?Ce face C.J. ?Ce face Primaria ?Ce face Prefectura ? Altii taiau si au PLATIT ...
ReMi
02.04.2013 00:55
O solutie ar fi sa se caute alt manager, unul USL-ist , si o sa vina imediat si banii...ca tot suntem tara managerilor numiti politic.
Razvan
02.04.2013 01:06
Buna!
Domnul director vorbeste de comunitate si asteapta ajutor de la aceasta. Intrebarea trista este: "unde vedeti comunitate in Romania domnule director?!"... Nu am invata mai nimic de la sasii care erau maestrii in organizarea comunitara! Noi romanii suntem "comunitari" si nationalisti (adica iubitori a-i locului unde locuim) doar pe hartie si in cantece. In rest: fiecare cu "palaria" sa..De aia decad toate in tara asta! De aia merg toate sontic-sontic si ne furam unii altora caciulile!...Pacat, mare pacat!
Ghita Samadau
02.04.2013 03:46
Noi i-am votat! bulgarul se tot rostogoleste
goguta
02.04.2013 07:32
Cat de tare a strins Ceausescu surubul in anii 79-89 dar asa ceva nu sa intimplat.
Bula
02.04.2013 08:04
Banc: Directoru' de la Bruckenthal fuma la geamul biroului şi privea cum trece un cortegiu mortuar. Nişte babe se c
B.Utoru
02.04.2013 08:41
E un paradox, se cere performanta in cultura,la cel mai inalt nivel, dar cum s-o faci ? Asa ? E rasu-plansu.
www
02.04.2013 08:43
jenant..
un sibian
02.04.2013 08:49
Este normal s-a fim sabotati de mai toti sinistri culturi daca stam s-a ne dea note astia de isi dau note singuri cel mai de valoare muzeu din tara si unul din primele 10 din lume este bagat in oala muzeelor oarecare cu o naframa si 2 ulcele sparte uitativa la asta de isi spune ministru cum arata caricatura zilei la pus ca a latrat mult in campanie si trebuia rasplatit cu ceva functie frustarea este mare 50 de ani leau tinut cu japca la caricatura zis muzeu al culturi de la bucale acum dupa revenirea la matca au ramas cu salile de expozitie goale de vina sunt germani[fdgr] [usl] voi chiar nu vedeti ca este o mare cirtita care va sapa din interior
MUZEU
02.04.2013 08:56
De ce nu spuneti si ca biserica evanghelica este proprietara spatiilor si suma pe care o percepe pentru chirie de la muzeul Brukenthal? Ca tot dadea unul exemplu sasii si felul in care se implicau ei in comunitate. Halal "implicare", acum cand comunitatea nu-i mai include si pe ei decat in mica masura, datorita emigrarii. Sasii care au mai ramas, batranii si smecherii fara scrupule, jefuiesc comunitatea, o mulg de bani, fiindca nu-i mai interseaza decat sa traiasca ei bine, dupa ei potopul!
observer
02.04.2013 08:59
De ce nu iasa in strada protestatarul(angajatul muzeului) de serviciu cel cu ghiveciul in cap.... unde sunt demonstrantii care umblau bezmetici pe strazi incitati de tovarasi de la USL...usl...!??!...a-ti adus lichelele rosii la conducere ciocul mic...
Sorry
02.04.2013 09:39
Asta patim daca l-am votat pe Cindrea.
Asta tace si inghite tot ce se intampla!!
Poate de Pasti o sa il si spele putin pe picioruse pe nesimtitul ala de ministru al industriilor Nica, pe care nu a avut tupeul nici macar o data sa il contreze fata de declaratiile si actiunile lui anti-Sibiu.
Florin
02.04.2013 09:52
IARĂ SE DUC BANII LA MITICII DĂ LA BUCUREȘTI ??????
SE VORBEȘTE MEREU DE DESCENTRALIZARE OARE UNDE O FI?????
ACOLO LA BUCUREȘTI SE FAC CĂRȚILE ȘI SE
IOAN
02.04.2013 13:50
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica