Tribuna
PNL
În 13 şcoli din Sibiu, şahul e materie opţională
Ana Maria MĂTUŞOIU
3271 vizualizari
În 13 şcoli din Sibiu, şahul e materie opţională
Introducerea şahului ca materie opţională în şcoli pare a fi o idee îmbrăţişată de mulţi părinţi. Considerat o artă, ba chiar o ştiinţă, şahul le oferă elevilor şansa de a se dezvolta altfel. În timpul jocului, elevii gândesc, analizează, acţionează cu calm. Aici, totul "e ca în viaţă", crede Ştefan Firu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. Din anul şcolar 2014-2015, şahul a devenit materie opţională în şcoli pentru doi ani, cu posibilitatea prelungirii, în urma unui acord semnat de Federaţia Română de Şah cu MECŞ. Materia "Educaţie prin şah" a fost introdusă şi în 13 şcoli din judeţul Sibiu.

Şahul a ajuns materie opţională în şcoli după un acord semnat de Federaţia Română de Şah (FRŞ) cu Ministerul Educaţiei. Acordul a fost semnat anul trecut, în mai, cu ocazia deschiderii Campionatului Naţional Şcolar de Şah. Disciplinei opţionale, denumită "Educaţia prin şah", i s-a alocat o oră pe săptămână.
şahul, materie opţională în şcolile din România
De anul trecut, România s-a aliniat ţărilor europene care pun preţ pe o educaţie altfel. Timp de doi ani - anul şcolar precedent şi anul acesta - şahul a devenit materie opţională în şcoli, fiind studiat atât de elevii ciclului primar, cât şi de cei aflaţi în primii ani din învăţământul gimnazial. În motivarea introducerii şahului ca materie opţională în şcoli, cei de la FRŞ şi MECŞ spun că programa disciplinei opţionale "Educaţie prin şah" are rolul de a facilita trecerea de la abordarea şahului ca joc, la abordarea acestuia ca ştiinţă. Parcurgând toate etapele învăţării şahului, copiii acumulează şi pun în valoare competenţe utile vieţii şi integrării în viaţa de şcolar. Mai mult, experţii consideră că ora de "Educaţie prin şah" reprezintă un moment important pentru stimularea flexibilităţii gândirii, precum şi a creativităţii elevului.
13 şcoli din judeţ participă la proiect
După semnarea acordului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu a fost anunţat că are voie să intre în proiect cu 13 unităţi de învăţământ. Au fost alese atât şcoli din mediul urban, cât şi din mediul rural, fiind vorba de: Şcoala Gimnazială nr. 25 din Sibiu, Şcoala Gimnazială Ocna Sibiului, Colegiul Naţional "Octavian Goga", Şcoala Gimnazială "Cireşarii" Mediaş, Şcoala Gimnazială "Gheorghe Popa" Mediaş şi Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Mediaş, Şcoala Gimnazială "Octavian Goga" Răşinari, Şcoala Gimnazială Loamneş, Şcoala Gimnazială Cristian, Şcoala Gimnazială "Matei Basarab" Turnu Roşu, Şcoala Gimnazială Slimnic, Şcoala Gimnazială "Corneliu Păcurariu" Micăsasa şi Şcoala Gimnazială Poiana Sibiului. 500 de şcoli din întreaga ţară, printre care şi cele 13 din judeţul Sibiu care fac parte din proiectul "Educaţia prin şah în învăţământul preuniversitar", au primit din partea Federaţiei Române de şah câte zece garnituri de piese, zece table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie şi două manuale pentru fiecare an de studiu.
 

Profesorii care predau şahul au făcut un curs de formare, organizat de CCD

Pentru că şahul a devenit materie opţională, iar în majoritatea şcolilor din judeţ nu existau profesori care să ţină orele cu elevii, Casa Cor­pului Didactic a orga­nizat un curs de pregătire la care au putut să participe atât profesorii de sport, cât şi cei din alte domenii, inte­resaţi de predarea acestui sport în şcoală. Potrivit in­spectorului de educaţie fizi­că şi sport din cadrul In­spec­toratului Şcolar Judeţean Sibiu, Mircea Galaţă, judeţul Sibiul se numără printre primele din ţară care au or­ganizat un curs de formare a profesorilor de şah, acesta urmând să se organizeze din nou. Inspectorul mizea­ză pe cel puţin 25 de profe­sori participanţi, având în vedere că, până la începutul acestei săptămâni, se în­scri­seseră deja nouă cadre didactice. Cursul va începe atunci când se vor strânge cele 25 de cadre didactice, iar durata acestuia va fi de 20 de ore. Chiar dacă pro­fesorii care urmează să facă cursul nu pot să predea deo­camdată şahul în şcoli, aceştia îl vor putea practica la cercurile de şah organi­zate de IŞJ. 

Firu: "Şahul este un sport al vieţii"

Într-un sistem de învăţă­mânt în care între teorie şi practică balanţa înclină fără doar şi poate în favoarea ce­lei dintâi, şahul este văzut ca o speranţă pentru îmbunătă­ţirea mentalului elevului. Însuşi inspectorul şcolar general al IŞJ, Ştefan Firu, admite că faţă de alte materii care nu pregătesc elevul pentru viaţă, şahul o face. "Decât să predăm zeci de ore de materii care nu pre­gătesc copilul pentru viaţă, şahul îl pregăteşte. Este un sport al vieţii!", a declarat Ştefan Firu, pentru Tribuna. Acesta crede că şahul este un sport binevenit pentru elevi, deoarece îi face să gân­dească mai mult, să fie a­tenţi şi să acţioneze. "Gândi­ţi-vă că acolo sunt tot timpul capcane. Trebuie să întinzi capcane, trebuie să le eviţi, trebuie să gândeşti mutările dinainte, trebuie să fii foarte atent ce mutare faci. E ca în viaţă", mai spune Firu. Pe lângă asta, şahul reprezintă şi o formă de socializare între elevi, crede inspectorul Mircea Galaţă. "Lăsând la o parte faptul că este un sport al minţii, este un sport care te echilibrează emoţional, care îţi dă încredere, care te face să fii responsabil. Plus de asta este o formă de socializare şi de interacţio­nare între elevii din şcolile din judeţul Sibiu", spune inspectorul Galaţă.

 Elevii din judeţ, performanţe la şah

Proiectul a dat naştere şi unui campionat naţional de echipe mixte de şah. Cam­pionatul Naţional de şah "Elisabeta Polihroniade" se adresează echipelor for­ma­te din câte trei băieţi şi o fată, elevi din ciclul primar-gimnazial-liceal. Faza pe ju­deţ s-a desfăşurat la Me­diaş, la aceasta luând parte şi cea căreia campionatul de şah îi poartă numele. Faza pe judeţ a fost câşti­gată de o echipă din Me­diaş care, la nivel naţional, s-a clasat între primele 20 din ţară.
*Un rezultat cu care Sibiul se mândreşte în materie de şah este cel reuşit la nivel naţional de Andreea Cos­man, elevă la Colegiul Naţio­nal "Octavian Goga". Eleva, componentă a lotului naţio­nal de şah, a obţinut locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar.* 






comentarii
1 comentarii

Acum ai posibilitatea sa-ti imbunatatesti venitul lunar cu sume cuprinse intre 100 si 285 euro printr-o afacere inteligenta, muncind acasa. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimiteti textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
Nicu
17.10.2015 20:21
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica