Tribuna
PNL
Impozitele pe 2016 – creşteri mici la persoanele fizice, scăderi la firme
Sorana MAIER
8791 vizualizari
Impozitele pe 2016 – creşteri mici la persoanele fizice, scăderi la firme
Sibienii persoane fizice vor plăti anul viitor cu câţiva lei în plus, impozite şi taxe pe proprietate, faţă de anul acesta. Odată cu introducerea noului Cod Fiscal, Primăria Sibiu a ales să scadă mult impo­zi­tele sibienilor pe clădiri, în aşa fel încât oamenii să ajungă să plătească aproximativ aceleaşi sume ca şi anul acesta, deşi noua lege introduce şi impozitul pe terenul de sub clădire. Practic, Primăria vrea să reducă impozitul datorat de sibieni pe clădire, pentru ca astfel contribuabilii să nu simtă introducerea impozitului pe terenul de sub casă. Noul Cod Fiscal aduce impozite mai mici faţă de anul acesta pentru clădirile mari, dar şi pentru cele ale firmelor care deţin proprietăţi rezidenţiale.

Primăria Sibiu a supus dezbaterii publice proiectul de buget pentru taxele şi impo­zitele locale pentru anul 2016.
Primarul interimar al Si­biului, Astrid Fodor, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, că noul Cod Fiscal oferă ad­ministraţiilor locale o marjă mai mare în care pot stabili cotele de impozitare, însă la Sibiu a ales să scadă cota de impozitare.
Astrid Fodor spune că a luat această decizie ţinând cont de faptul că Sibiul are un exce­dent bugetar care acoperă studiile de fezabilitate pentru lucrările pe anul viitor, de faptul că în întreaga ţară contextul social nu este unul favorabil şi nu îşi doreşte să împo­văreze şi mai mult sibienii, dar a ţinut cont şi de faptul că este nevoie de încurajarea firmelor să vină la Sibiu.
Nivelurile impozitului pe teren se menţin la cele din 2015.
O modificare adusă de noul Cod Fiscal la acest capitol este eliminarea prevederii conform căreia nu se dato­rea­ză impozit pe terenul aferent unei clădiri pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire. În anul 2015 se datora impozit doar pentru terenul neconstruit, dar noul Cod Fiscal prevede că în anul 2016 se va plăti impozit şi pen­tru terenul de sub construcţii.

Clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale

Dacă până acum clădirile erau impozitate ca şi imobile deţinute de persoane fizice şi juridice, din 2016 clădirile vor fi impozitate ca şi imobile rezidenţiale, nerezidenţiale şi mixte.
Noua legislaţie modifică cota de impozit folosită la calcularea sumei datorate ca impozit.
În cazul clădirilor reziden­ţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de im­pozit prevazută de noul Cod Fiscal este între 0.08% - 0.2% (maxim 0,3%, după aplicarea cotei adiţionale de 50% per­misă de Codul Fiscal) asupra valorii impozabile a clădirii. Propunerea Primăriei Sibiu este ca din 2016 să fie redusă cota de la 0,1 % la 0,08%, pentru a ate­nua astfel impactul asupra marii majorităţi a sibienilor ca urmare a introducerii impo­zitării şi pentru terenul de sub construcţii.
Spre exemplu, pentru un apar­tament de două camere la bloc, cu o suprafaţă de 50 mp în zona B, impozitul atât pe teren cât şi pe clădire, va fi anul viitor de 136 de lei, adică cu 7 lei mai mare decât cel de anul acesta. Pentru compa­raţie, legislaţia ar fi permis ca Primăria să stabilească un impozit maxim de 498 lei.
Pentru un apartament de 3 camere la bloc, în zona B, impozitul pe teren şi pe clădire va fi anul viitor 191 lei, adică cu 10 lei mai mare faţă de anul acesta.
Pentru o locuinţă la casă de 100 mp, cu un teren de 250 mp, tot în zona B, impozitul va fi de 316 lei, adică cu 22 lei mai mare faţă de anul acesta.
Tot pentru o locuinţă la casă, care are o suprafaţă de 200 mp, jumătate la parter şi jumătate la etaj, cu un teren de 350 mp, impozitul va fi anul viitor de 552 lei, adică cu 32 lei mai puţin faţă de anul acesta. Pentru aceeaşi casă cu 200 mp locuibili, dar care se întinde doar pe un nivel, impozitul va fi anul viitor tot 552 lei, ceea ce înseamnă cu 21 lei mai mult faţă de anul acesta.

Impozite mari pentru sedii de firmă aflate
în proprietatea persoanelor fizice

În cazul clădirilor nereziden­ţiale (spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă) aflate în proprietatea persoanelor fizice cota de impozit prevazută de lege este între 0.2%-1.3% (maxim 1.95%, după aplica­rea cotei adiţionale de 50% permisă de Codul Fiscal) din valoarea impozabilă a clădirii. Până în prezent acestea au fost impozitate ca şi locuinţe, cota de impozit fiind de 0,1%. Pentru anul 2016 Primăria Sibiu pro­pune cota de 1% din valoarea de impozitare a clădirii.
Acest lucru înseamnă că pentru o clădire nerezidenţială de 300 mp în zona B, un sibian va trebui să plătească 4.000 lei, adică cu 3.355 lei faţă de anul acesta.
Diferenţa vine din faptul că până acum, clădirile erau impo­zitate în funcţie de pro­prietar, adică dacă erau a unei persoane fizice sau juridice. Acum ea este impozitată în funcţie de destinaţie. Astfel, chiar dacă o clădire aparţine unei persoane fizice, dacă ea are destinaţia de sediu de firmă, impozitul va fi plătit ca pentru firme.

Dezvoltatorii imobiliari, stimulaţi

În cazul clădirilor rezi­denţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice cota de impozit prevăzută de lege este între 0,08% - 0,2% (maxim 0,3%, după aplicarea cotei adiţionale de 50% permisă de Codul Fiscal) din valoarea impozabilă a clădirii. În prezent cota de impozit este de 1,8%, fiind impozitate ca şi clădiri nerezidenţiale. Pentru anul 2016 propunem cota de 0,3% asupra valorii de impozitare, scăderea faţă de 2015 fiind
de 1,5%.
Primarul Astrid Fodor spu­ne că în acest fel vor fi stimulaţi dezvoltatorii imobiliari şi speră că această scădere de impozit se va reflecta şi în preţul cu care aceştia vor vinde lo­cuinţele sibienilor.

Clădiri nerezidenţiale, impozite mai mici

În cazul în care o firmă are sediul social într-un aparta­ment, dar nu desfăşoară acti­vităţi comerciale acolo, va plăti impozit ca pentru o clădire rezidenţială, adică de locuit, dar va trebui să dea o decla­raţie pe proprie răspundere în acest sens.
În cazul clădirilor nerezi­denţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice cota de impozit prevăzută de lege este între 0,2% - 1,3% (maxim 1.95%, după aplicarea cotei adiţionale de 50% permisă de Codul Fiscal) din valoarea impozabilă a clădirii. În prezent cota de impozit este de 1,8%. Pentru anul 2016 Primăria Si­biu propune reducerea co­tei la 1,7% din valoarea de impo­zitare cu scopul dimi­nuării im­pactului cauzat de introdu­cerea impozitării şi pentru terenul de sub construcţii.
Spre exemplu, o clădire nerezidenţială de 220.000 mp, din zona C, aflată în proprie­tatea unei persoane juridice, va avea un impozit de 2.808 lei, adică cu 146 lei mai puţin faţă de anul acesta.

Proprietarii mai multor case nu mai plătesc impozite majorate

Codul Fiscal a eliminat im­pozitarea suplimentară apli­cată persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri. De exem­plu, o persoană fizică care avea în proprietate trei locuinţe în afa­ră de cea de domiciliu datora pentru a doua pro­prie­tate un impozit suplimentar de 65%, pentru a treia 150% şi pentru a patra 300%. În 2015 pentru a patra locuinţă în zona A, în suprafaţă de 50 mp, se plătea un impozit de 336 lei, dar în anul 2016 persoana respec­tivă va plăti un impozit de 108 lei pentru respectiva proprie­tate, cu 228 lei mai puţin decât în prezent.
În conformitate cu preve­derile noului Cod Fiscal, per­soanele fizice care au în pro­prietate o clădire mai mare de 150 mp nu vor mai plăti im­pozitul majorat cu 5% pentru fiecare 50 mp. De exemplu pentru o casă de 277 mp situată în zona B s-a plătit în 2015 un impozit de 774 lei. În 2016 impozitul va fi de 573 lei, cu 201 lei mai puţin.
În cazul clădirilor cu desti­naţie mixtă (pentru locuit, dar şi pentru activităţi economice) aflate în proprietatea persoa­nelor fizice, impozitul se va cal­cula prin însumarea impo­zitului calculat pentru supra­faţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial. Dacă la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform regu­lilor aplicabile clădirilor rezidenţiale.
În cazul clădirilor nerezi­den­ţiale utilizate pentru activităţi în domeniul agricol şi aflate în proprietatea unor persoane fizice, cota de impozitare va creşte în 2016 de la 0,1% la 0,4% din valoarea impozabilă a clădirii, iar în cazul per­soa­nelor juridice cota va scădea în 2016 de la 1,8% la  0,6%, din valoarea impozabilă a clădirii.

Termene de plată

Impozitul pe clădiri, impo­zitul pe teren şi impozitul pe mijloacele de transport sunt datorate pentru întregul an fiscal, fără ca aceste impozite să se mai calculeze pe frac­ţiuni de an. Aceste impozite se vor plăti în două rate egale, până la data de 31 martie şi respectiv 30 septembrie, însă în cazul clădirilor/terenurilor proprietate de stat sau a Mu­nicipiului (spaţii comerciale, locuinţe, etc) impozitul se plăteşte lunar, până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se trans­mite dreptul de conce­siune, închiriere, administrare ori folosinţă.

Scutiri de la plata impozitelor

Consiliile locale au posibi­litatea de a hotărî acordarea unor scutiri sau reduceri ale impozitelor.
Primăria Sibiu propune ca să rămână în continuare scu­tite de la plata impozitului clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente isto­rice, de arhitectură sau arheo­logice, muzee ori case memo­riale; clădirile restituite şi retro­cedate, cu condiţia ca proprie­tarul să menţină destinaţia de interes public şi clădirile folo­site ca domiciliu de revolu­ţionari, aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

Impozite mărite pentru terenuri neîngrijite

Dacă un teren agricol nu este lucrat timp de 2 ani, Con­siliul Local poate majora im­po­zitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an. De asemenea, Consiliul Local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clă­dirile şi terenurile neîngrijite.
Astrid Fodor spune că după ce vor apărea normele de aplicare a Codului Fiscal vor stabili exact cu cât se va majora impozitul pentru clă­dirile şi pentru terenurile neîngrijite.

Persoanele cu handicap nu plătesc impozit pe maşină

 Autovehiculele acţionate electric şi mijloacele de trans­port folosite exclusiv pentru intervenţii în situaţii de urgenţă sunt scutite de impozit, iar în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 50%.
Impozitul pe mijloacele de transport se va plăti cât timp un mijloc de transport este înmatriculat, până în prezent plătindu-se cât timp mijlocul de transport era în proprie­tatea unei persoane.
Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pentru orice mijloc de transport, fără a mai exista condiţia ca acestea sa fie adaptate handi­capului.

Alte taxe modificate

Taxa de închiriere a sălilor de sport din unităţile de învă­ţământ preuniversitar scade la jumătate faţă de 2015 pentru cluburile sportive de drept pri­vat fără scop lucrativ destinate şcolarilor şi preşcolarilor. 
Astfel, taxa scade în aceste cazuri de la 0,12 lei/mp/oră la 0,06 lei/mp/oră (zona A), de la 0,11 lei/mp/oră la 0,05 lei/mp/oră (zona B) şi de la 0,10 lei/mp/oră la 0,04 lei lei/mp/oră (zona C).
Primarul Astrid Fodor a explicat faptul că au decis să scadă această taxă pentru a încuraja copiii să facă sport, reducând taxa, iar la rândul lor cluburile să reducă taxa pe care o percep părinţilor.
Noul Cod Fiscal elimină taxa hotelieră, care în prezent este de 1% din tariful/noapte de cazare.
Noul Cod Fiscal elimină şi taxa pe discoteci/videoteci. În cazul videotecilor taxa era de 0,72 lei/mp/zi, iar în cazul discotecilor 2,40 lei/mp/zi.
Taxa de alimentaţie publică este în prezent de 3480 lei/an pentru o suprafaţă de peste 150 mp. Noul Cod Fiscal pre­vede o taxă de până la 4.000 le/ani pentru o suprafaţă de până la 500 mp şi între 4000 -8000 le/an pentru suprafeţele ce depăşesc 500 mp.

Reducerea de 10% rămâne

Începând cu 1 ianuarie 2017, impozitele se vor indexa anual cu rata inflaţiei şi nu o dată la 3 ani cum se proce­dează în prezent. Reducerea de 10% acor­dată persoanelor fizice care achită integral impozitul până la data de 31 martie se menţine.
Majorările de întârziere scad de la 2% / lună din valoarea restantă, la 1% din valoarea neachitată până la scadenţă.
Acest proiect de hotărâre a Consiliului Local Sibiu este supus dezbaterii publice şi poate fi consultat pe site-ul instituţiei.

 






comentarii
2 comentarii

De ce mintiti din nou?Impozitele vor creste doar pentru cei multi: sarantoci si amarasteni!Pentru cei cu case si averi mari vor scadea!Oricate argumente ne veti arata si veti aduce,nu ma veti convinge ca sunteti altfel decat tovarasii vostri in faradelegi din Guvern si Parlament,adica jalnici si demni de dispretuit!Rusine!
@ Alesii nostri dragi!
14.10.2015 11:25
Asa jepcarilor luati tot
marian
12.01.2016 20:41
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica